Ενοίκια: Μας κάνουν πλάκα; Δείτε τι ζητάνε και θα… φρίξετε!

Ενοίκια: Δεν μπορούν να πιστέψουν σε όσα ακούνε οι ενοικιαστές όταν τηλεφωνούν για ένα σπίτι καθώς οι τιμές έχουν ξεφύγει από κάθε λογική!

Απόγνωση στα νοικοκυριά προκαλεί ο καλπασμός των ενοικίων ειδικά στις περιοχές που ανθεί το AIRBNB, με τις τιμές των ενοικίων να είναι στα… ύψη!

Οι τιμές σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς έχουν αυξηθεί ακόμα και 30% ενώ σε προνομιούχα ακίνητα κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους με θέα σε μνημεία και ανακαινισμένο εσωτερικό, οι αυξήσεις μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερες, ακόμα και πάνω από 50%.

Ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών από 300 ευρώ έφτασε τα 500 στο κέντρο της Αθήνας. Από τα 400 στα 550 στα βόρεια προάστεια, από 500 τα 700 στα νότια, από 280 στα 400 στα δυτικά, από 300 στα 460 στα ανατολικά.

Ενδεικτικά:

– Διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Ν. Ιωνία: 600€

– Αγ. Παρασκευή: 900€

– Κηφισιά – Γλυφάδα: 1.200€ – 1.300€

Γολγοθάς η ανεύρεση σπιτιού σε τιμή που να μην απορροφάει όλο το διαθέσιμο εισόδημα. Το ράλι των ενοικίων και στην Πάτρα είναι ξέφρενο και εναλλακτικές δεν υπάρχουν.

Πανελλαδικά, στα φοιτητικά ακίνητα οι αυξήσεις είναι στο 26% και το 90% των κατοικιών έχουν ενοίκιο πάνω από 300€.

Ο μέσος ενοικιαστής θέλει πάνω από το 60% του μηνιαίου εισοδήματος για νοίκι. Η κυβέρνηση λέει πως ετοιμάζει ένα πακέτο για φτηνή στέγη στους νέους και παρεμβάσεις στο AIRBNB.

Στο τραπέζι είναι να μπει πλαφόν στο πόσα ακίνητα μπορεί να νοικιάζει κάθε ιδιοκτήτης σε AIRBNB και πόσα ακίνητα σε κάθε περιοχή θα μπορούν να είναι σε AIRBNB.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων λένε πως η κατάσταση θα δυσκολέψει γιατί μειώνονται τα διαθέσιμα ακίνητα επειδή όταν ένα παλιό ακίνητο ξενοικιάζεται, οι ιδιοκτήτες του αδυνατούν να το αναβαθμίσουν ενεργειακά για να ξαναενοικιαστεί.

Ενοίκια: Αυτές είναι οι πιο περιζήτητες περιοχές για σπίτι στην Ελλάδα

Ο νέος τρόπος ζωής ως αποτέλεσμα της πανδημίας άλλαξε τις προτιμήσεις ενοικιαστών και αγοραστών επηρεάζοντας σημαντικά τις τιμές των ακινήτων όσο και συνολικά τη ζωή στις πόλεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, της Νο.1 ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, αύξηση καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη τη χώρα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζονται σε περιοχές μακριά από το κέντρο των δύο μεγαλύτερων πόλεων, επιβεβαιώνοντας τις σταθερές τάσεις αποκέντρωσης.

Η χρονιά που μας πέρασε σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, η οποία χαρακτηρίζεται από υβριδικά μοντέλα εργασίας, αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και κριτηρίων σε ό,τι αφορά την επιλογή κατοικίας αλλά και γενικότερα του τρόπου ζωής.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών του Spitogatos (SPI), μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης και πώλησης καταγράφονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το ενδιαφέρον των υποψήφιων ενοικιαστών και αγοραστών να φαίνεται ότι αυξάνεται σε περιοχές εκτός κέντρου.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική οι μεγαλύτερες αυξήσεις ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών παρατηρούνται κυρίως σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας, όπως η περιοχή του Παπάγου, ο Χολαργός, το Πολυδένδρι και τα Βριλήσσια στα Βόρεια της πόλης.

Αντίστοιχες τάσεις επικρατούν και στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης. Σημαντικές αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης εμφανίζουν οι περιοχές της Μενεμένης, της Θέρμης και της Καλλίνδοιας.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται στην Καλλιθέα (-11,8%), τη Χαλκηδόνα (-8,8%), το Λαγκαδά (-2,3%) αλλά και την περιοχή Σφαγεία – Ιχθυόσκαλα (-0,8%). Αντίστοιχα οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις ζητούμενων τιμών ενοικίασης κατοικιών στη Θεσσαλονική σημειώθηκαν στο Λαγκαδά (-12%) στις Συκιές (-6%), στην περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι (-4%), στη Ξηροκρήνη – Παναγιά Φανερωμένη (-3%), στη Νεάπολη (-2%) αλλά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης (-2%).

Επιπλέον αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στις τιμές ακινήτων που βρίσκονται πλησίον των παραλιακών μετώπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Περιοχές όπως το Σούνιο στην Αττική και ο Θερμαϊκός, η Πυλαία και η Θέρμη στη Θεσσαλονίκη, καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ενοικιάσεις, οι οποίες ξεπερνούν το 5%, ενώ αγγίζουν ακόμη και το 20%.

Συνολικά, από τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνεται μία μεταβολή στις οικιστικές προτιμήσεις ενοικιαστών και υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι πλέον προσανατολίζονται σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή δόμησης, περισσότερο πράσινο και πρόσβαση στη θάλασσα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του δείκτη τιμών, ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει: «Κάνοντας ένα βήμα πίσω και κοιτάζοντας τα δεδομένα λίγο πιο απομακρυσμένα, ενώ το 2020 αναστατώθηκε η αυξητική πορεία του real estate που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα 1-2 χρόνια, το 2021 υπήρξε ξεκάθαρα μια δυναμική χρονιά με αυξημένη προσφορά και ζήτηση, συναλλαγές αλλά και νέα επιχειρηματικά μοντέλα στο real estate.

Οι πρώτες εβδομάδες του 2022 δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό, μάλιστα τον Ιανουάριο 2022 στις ιστοσελίδες μας είχαμε 55% περισσότερα αιτήματα ενδιαφέροντος για ακίνητα από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2021, δηλαδή αυξημένη ζήτηση σε επίπεδα ανάπτυξης που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Το real estate είναι ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο».

Ενοίκια: Σοκ και με τα κοινόχρηστα

Δυσάρεστα είναι τα μαντάτα για τους ένοικους πολυκατοικιών καθώς τα φετινά κοινόχρηστα θα είναι στα… ουράνια!

Περίπου 600.000 νοικοκυριά σε πολλές δεκάδες χιλιάδες πολυκατοικίες, επέλεξαν προ ετών να αλλάξουν τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης κάνοντας στροφή στο φυσικό αέριο.

Τότε οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν έως και 50% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του πετρελαίου και η απόσβεση της “επένδυσης” για την αλλαγή του καυστήρα, την εγκατάσταση και τη σύνδεση με το δίκτυο, μπορούσε να γίνει μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

Φτάσαμε όμως στον Αύγουστο του 2022 και πλέον η τιμή του φυσικού αερίου από “πλεονέκτημα” για την πολυκατοικία έχει γίνει βάρος ασήκωτο.

Τον Αύγουστο του 2021, η κιλοβατώρα του φυσικού αερίου κόστιζε μόλις 3,5 λεπτά του ευρώ.

Φέτος, κοστίζει 17 λεπτά (σε επίπεδο χονδρικής). Επειδή όμως η τιμολόγηση του φυσικού αερίου γίνεται με την τιμή του προηγούμενου μήνα, για τον Σεπτέμβριο θα περάσει στην λιανική η “έκρηξη” της διεθνούς τιμής στα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι λογαριασμοί με αυτές τις τιμές θα φτάσουν σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες τον Οκτώβριο.

Τα ποσά μπορεί να μην είναι εκρηκτικά καθώς οι θερμάνσεις είναι κλειστές και η μόνη κατανάλωση (αν υπάρχει) αφορά σε μαγείρεμα και ζεστό νερό.

Όταν όμως οι διαχειριστές των πολυκατοικιών και οι ένοικοι των μονοκατοικιών δουν την τιμή ανά κιλοβατώρα, θα θορυβηθούν καθώς πλέον θα απέχουν μερικές ημέρες από το “άνοιγμα” της θέρμανσης για την φετινή χειμερινή σεζόν.

Ήδη είναι πολλές οι πολυκατοικίες που από πέρυσι αποφάσισαν να μην ανάψουν την κεντρική θέρμανση λόγω της υψηλής τιμής. Αναμένεται ότι ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί καθώς τώρα μιλάμε για τέσσερις φορές ακριβότερη τιμή σε σχέση με τις ήδη αυξημένες περυσινές τιμές.

Ένα πολύ καλά μονωμένο διαμέρισμα 120 τετραγωνικών, θα φτάσει να πληρώνει 250 ευρώ τον μήνα μόνο για το φυσικό αέριο ενώ χωρίς επαρκή μόνωση, το κόστος μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και στα… 600 ευρώ τον μήνα. Φυσικά, το κόστος εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Το ερώτημα πλέον είναι ποια περιθώρια έχει ο κρατικός προϋπολογισμός για να ενισχύσει τα νοικοκυριά και σε αυτό το μέτωπο. Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα απορροφά… δισεκατομμύρια κάθε μήνα, τα περιθώρια ενισχύσεων δεν είναι ατελείωτα.

Η επιδότηση της κιλοβατώρας του αερίου θα συνεχιστεί (δίνονται 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και εκπτώσεις από τη ΔΕΠΑ) αλλά αυτές πλέον είναι ελάχιστες αν αναλογιστεί κανείς ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί στα 320 ευρώ.

Το θέμα της θέρμανσης αναμένεται να ενσωματωθεί στο πακέτο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ώστε τα νοικοκυριά να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πώς ακριβώς θα καλύψουν τις ανάγκες της θέρμανσης.