ΕΝΦΙΑ 2023: Το δούλεμα πάει… σύννεφο – Καμία μείωση στα ποσά, τι θα πληρώσουμε

ΕΝΦΙΑ 2023: Την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει μείωση στα ποσά του ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ διαψεύδει πανηγυρικά!

Μια απίστευτη αποκάλυψη περιέχεται στην έκθεση της ΑΑΔΕ για την πορεία των κρατικών εσόδων του 2022, από την οποία προκύπτει ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ το 2022, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2021, αντί να μειωθούν!

Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει τις περυσινές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για τις μειώσεις στον φόρο κατοχής ακινήτων, με τις αλλαγές στους συντελεστές και στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Συγκρίνοντας τις περυσινές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο ΕΝΦΙΑ, με τα αποτελέσματα των εισπράξεων που παρουσιάζει η ΑΑΔΕ προκύπτει το παράδοξο ή το… θαύμα, σύμφωνα με το οποίο, ενώ μειώθηκαν τα βεβαιωθέντα ποσά του φόρου, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν περισσότερους φόρους!

Ειδικότερα, πέρυσι τον Απρίλιο το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι, με τη νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο φόρος που βεβαιώθηκε ήταν λιγότερος σε σχέση με το 2021, κατά 332 εκατ. ευρώ ή 13% σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2021, λόγω της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και του νέου τρόπου υπολογισμού του κύριου φόρου αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, ο ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2022, συνολικά, ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ από 2,63 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα φυσικά πρόσωπα να καλούνται να πληρώσουν 1,78 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ το 2021.

Μάλιστα το ΥΠΟΙΚ υποστήριζε, ότι, 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μείωση του φόρου, για το 13% ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος, ενώ για 7- 8% ο φόρος θα είναι αυξημένος.

Όμως, έρχεται η έκθεση της ΑΑΔΕ για την «Εξέλιξη και τη διακύμανση των εσόδων από φόρους έτους 2022» και αποκαλύπτει, πως τα εισπραχθέντα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν και μάλιστα ενδέχεται αυξηθούν περαιτέρω.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους επί της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας, τα οποία αποτελούν τη μοναδική επιμέρους κατηγορία εσόδων από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, καθορίζονται σχεδόν αποκλειστικά από τα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων – ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα οποία το 2022 καταγράφουν αύξηση κατά 45,38 εκ. ευρώ, σε σχέση με το 2021.

Ειδικότερα τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ από 2.614,65 εκατ. ευρώ το 2021, αυξήθηκαν κατά 1,74% το 2022 και διαμορφώθηκαν σε 2.660,03 εκ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ 2023: Έφτασε η ώρα – Πόσα θα πληρώσετε, πότε η πρώτη δόση

Στην καθημερινότητά μας επιστρέφει ο ΕΝΦΙΑ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά!

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, περί τα τέλη Απριλίου, προγραμματίζεται να φτάσουν τα ραβασάκια του φετινού ΕΝΦΙΑ σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2023 και η 10η και τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα πληρώσει το ίδιο ποσό που κατέβαλε το 2022, ενώ ισχύουν οι ίδιες εκπτώσεις.

Αυτοί που θα δουν διαφορές στον τελικό λογαριασμό, είναι εκείνοι που είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους κατά το περασμένο έτος.

Oσοι το 2022 απέκτησαν κάποιο ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ή πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά ή τα εγγόνια τους ακίνητη περιουσία ή αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους, θα πρέπει να «επισκεφθούν» μέχρι το τέλος Μαρτίου την πλατφόρμα του Ε9 για να δηλώσουν τις αλλαγές στο περιουσιακό τους προφίλ, με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και όσοι διαπίστωσαν λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς θα πρέπει να μεταβούν στην εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στον προσωπικό τους λογαριασμό στο myAADE, να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία (απαρτίζονται κυρίως από τον ΕΝΦΙΑ) αναμένεται να ανέλθουν σε 2,38 δισ. ευρώ, δηλαδή στα ίδια ακριβώς επίπεδα με εφέτος.

ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Αμετάβλητες αναμένεται να μείνουν οι εκπτώσεις 50% και 100% που προβλέπονται σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.

Εκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

 • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι εξαιρούνται της πληρωμής

Εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023, όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και για εκείνους που διατηρούν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Ειδικότερα:

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2023 τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες. Πιο συγκεκριμένα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται:

 • σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018,
 • εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών,
 • στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021,
 • σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας, και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020, και
 • σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022.Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2023 στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο επόμενα έτη.
  Χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε δικαιώματα επί ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης, που προστατεύονται από τον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και σε δικαιώματα επί κτιρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι την 31η.12.2021 ως διατηρητέα, εφόσον τα ως άνω μνημεία, έργα τέχνης ή κτίρια είναι προγενέστερα της 1ης Ιανουαρίου 1940, και για τα αναλογούντα σε αυτά ποσοστά επί των γηπέδων ή οικοπέδων, με σκοπό την προστασία των διατηρητέων μνημείων και έργων τέχνης της Χώρας.

ΕΝΦΙΑ 2023: Διορθώσεις στο Ε9

Εως τις 31 Μαρτίου 2023 έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση στο έντυπο Ε9 για να «ξεφουσκώσουν» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 100 ευρώ.

Οι διορθώσεις αυτές γίνονται με την υποβολή δήλωσης στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ και αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις στην ακίνητη περιουσία τους.

Παράλληλα, επισημαίνεται και οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2022 ή μεταβίβασαν κάποιο ακίνητο ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες και αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους θα πρέπει να εμφανίσουν τις αλλαγές αυτές στην εφορία.

Οι μειώσεις των αντικειμενικών τιμών σε όσους δήμους κρίνει το υπουργείο Οικονομικών ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί και θα πληρωθεί το 2023,αλλά του 2024

Το μέτρο θα συνδυαστεί με τον αυξημένο φόρο ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στις τελευταίες 2.167 περιοχές της χώρας που ήταν εκτός αντικειμενικών αξιών και θα ενταχθούν στον αντικειμενικό προσδιορισμό αξίας των ακινήτων .

Συνολικά 170 δήμοι υπέβαλαν τεχνικό φάκελο υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά υψηλές οι νέες αντικειμενικές και πρέπει να μειωθούν. Πάντως, το θέμα αναμένεται να εξεταστεί μετά τις εκλογές, καθώς δεν αναμένεται να ολοκληρώσουν το έργο τους στο διάστημα που απομένει οι επιτροπές πραγματογνωμόνων και των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικ