ΕΝΦΙΑ 2023: Τι θα πληρώσουμε, ποιοι απαλλάσσονται

ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι φορολογούμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ και ποιοι θα χρειαστεί να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Έρχεται το «ραβασάκι» του φετινού ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2023 και η δέκατη (και τελευταία) έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Έτσι, το ίδιο ποσό με πέρσι θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022.

Ωστόσο, χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2022.

Πρόκειται για φορολογούμενους που απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, για άλλους που απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), για εκείνους που τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, καθώς και για όσους εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Απεναντίας, ορισμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2023.

Συγκεκριμένα, όλοι όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023.

Υπογραμμίζεται ότι το ίδιο ισχύει και για εκείνους που διατηρούν ακίνητα σε περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες όπως και σε όσους έχουν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Συγκεκριμένα απαλλάσσονται:

  • Τα ακίνητα που βρίσκονται: – σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018
  • Εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών
  • Στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021
  • Σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας, και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ης Οκτωβρίου 2020,
  • Σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022. Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2023 στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο (2) επόμενα έτη.

Χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε δικαιώματα επί ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης, που προστατεύονται από τον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σε δικαιώματα επί κτιρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι την 31η.12.2021 ως διατηρητέα, εφόσον τα ως άνω μνημεία, έργα τέχνης ή κτίρια είναι προγενέστερα της 1ης Ιανουαρίου 1940, και για τα αναλογούντα σε αυτά ποσοστά επί των γηπέδων ή οικοπέδων, με σκοπό την προστασία των διατηρητέων μνημείων και έργων τέχνης της Χώρας.

ΕΝΦΙΑ 2023: Το «κόλπο» για τις 10 δόσεις

Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στο 40ό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και αυτή τη χρονιά, όπως και πέρσι, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν πιο νωρίς και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να αποπληρωθεί ο φόρος σε περισσότερες δόσεις και να «σπάσει» σε μικρότερα ποσά η οφειλή.

Ο νόμος προβλέπει αναλυτικά:

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτή εκδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός». Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, εφέτος πληρωμή πρώτης δόσεως προβλέπεται έως 31 Μαΐου.

Αν όμως εκδοθεί από τις 16 του μηνός και μετά, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου (δηλαδή από Ιούνιο και μετά).

Σε πιο απλά λόγια, αν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων δεν βγουν μέχρι τις 15 Μαΐου, τότε οι 10 δόσεις μειώνονται και φυσικά προσαρμόζονται ανάλογα.

ΕΝΦΙΑ 2023: Τα μυστικά του φόρου και οι αντικειμενικές στην Αττική

Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ και έδωσε εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Πάντοτε πρέπει να ελέγχουμε το εκκαθαριστικό μας. Γιατί; Γιατί πιθανόν να ήταν κάποιο ακίνητο που μπήκε και δεν το πήραμε χαμπάρι. Μπήκε στο αντικειμενικό σύστημα. Άρα να δούμε. Αυτή είναι υποχρέωση πάντοτε να το κάνουμε. Και αν άλλαξε κάτι, γιατί το λέω; αν δεν έχουμε αλλαγή, απολύτως τεχνική, χρηστική λεπτομέρεια. Αν δεν έχουμε κάποια αλλαγή στα ακίνητα μας, πρέπει να δούμε τον ίδιο φόρο που χρειάζεται.

Για 900.000 φορολογούμενους ήταν τα ίδια επίπεδα. Δεν άλλαξε και 450.000 είδαν μικρές έως διπλάσια αξία. Βεβαίως εδώ θέλω να προσθέσω κάτι που έχει αρχίσει με τον χρόνο να το στέλνει ο δήμαρχος Αθηναίων, για την γκρίνια που έχει προκύψει σε ακραίες περιπτώσεις παραλιακή Γλυφάδα κλπ. περιοχές οι οποίες ξαφνικά χθες παρουσίασε ένα εκκαθαριστικό, ένας φορολογούμενος με τον γιο του μαζί έχει επικαρπία κλπ. Βέβαια εκεί είναι και άκτιστο οικόπεδο μέσα κι αυτό, από δυόμισι χιλιάδες, 11.000 ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας χθες στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που ήταν πολύ σημαντικό, ρωτήθηκε γι αυτό σας λέω σαν είδηση, η Αθήνα, Η Ρόδος του Ζωγράφου, Ραφήνα, Γλυφάδα, Άγιος Δημήτριος, Μοσχάτο, Παλλήνη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, αυτοί οι δήμοι ήδη πρόβαλαν αυτές τις αντιρρήσεις για ακραίες περιπτώσεις που υποσχέθηκε ο Υπουργός ότι με την Επιτροπή και την διαδικασία πρέπει να το δει αυτό, γιατί πράγματι είναι δυσβάσταχτη για το λαό».

ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν Ε9

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ υποχρέωση για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 για μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν:

  • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπράγματων δικαιωμάτων.
  • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε µμεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.
  • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, όταν νέμονται ακίνητα χωρίς τη συναίνεση φορέα της γενικής κυβέρνησης.