ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι χάνουν την επιστροφή φόρου – Προθεσμία με ημερομηνία λήξης

ΕΝΦΙΑ 2023: Ετοιμάζεται ο νέος «φορολογαριασμός» με τα εκκαθαριστικά για την ακίνητη περιουσία. Επιστροφή φόρου μόνο μέχρι την Τετάρτη.

Για τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν ήδη μπει τα χρήματα της επιστροφής στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Όσοι όμως θα έχουν επιστροφή και δεν έχουν κάνει ακόμα φορολογική δήλωση 2023, θα έχουν πρόβλημα και θα απορροφηθεί από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Για την αποφυγή μπερδεμάτων, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε τι ακριβώς ισχύει με τους συμψηφισμούς ΕΝΦΙΑ και επιστροφής φόρους, καθώς και τις προθεσμίες αλλά και την ημερομηνία που θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxisnet τα νέα ραβασάκια με τα εκκαθαριστικά.

Συγκεκριμένα, για τους συμψηφισμούς ισχύουν τα εξής:

 • για όσες φορολογικές δηλώσεις υποβληθούν έως και την προσεχή Τετάρτη 26 Απριλίου και το εκκαθαριστικό που θα προκύψει είναι πιστωτικό, τότε η επιστροφή φόρου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ.
 • για όσες δηλώσεις υποβληθούν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Η ΑΑΔΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της:

«Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση».

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2023 – Ανακοινώθηκε η επίσημη ημερομηνία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου.

Όπως διευκρινίζεται, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Πώς πληρώνω τον ΕΝΦΙΑ 2023

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάρτηση στους λογαριασμούς των περίπου 7,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2023. Το Taxisnet θα ανοίξει μετά το Πάσχα και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

Πιο αναλυτικά, η πληρωμή του φόρου θα γίνει στις εξής 10 ισόποσες δόσεις:

 • Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
 • Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
 • Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
 • Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
 • Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
 • Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
 • Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
 • Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
 • Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Πώς εκτυπώνω τον ΕΝΦΙΑ 2023

Μπορείτε εύκολα να κάνετε εκτύπωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ ή να κατεβάσετε το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ στο κινητό σας μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Θα χρειαστεί να μπείτε με τους κωδικούς taxisnet και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τα βήματα.

Αναλυτικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του gov.gr, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

 • Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης
 • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

 • Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ (εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.
 • Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο τρέχον έτος.
 • Για να εκδώσετε ή να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ πατήστε ΕΔΩ.

Οι σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ 2023

Αλλαγές προέκυψαν φέτος για τον ΕΝΦΙΑ και έχουν να κάνουν με την ημερομηνία υποβολής του εντύπου Ε9 για το 2023, τις ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2023 καθώς και τους νέους κωδικούς.

Μετά την τελευταία απόφαση, δόθηκε παράταση στην υποβολή του εντύπου της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023, μέχρι και την Τετάρτη 12/4/2023. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής, σύμφωνα με τον νόμο ήταν 31η Μαρτίου κάθε χρόνο, ώστε μέσα στον Απρίλιο να μπορέσει η ΑΑΔΕ να βγάλει τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ.

Δείτε, λοιπόν, πού απαιτείται μεγάλη προσοχή στα στοιχεία της δήλωσης ακινήτων. Αυτά είναι τα κρίσιμα:

 • Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
 • Hμιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
 • Eμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
 • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
 • Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
 • Ηλικία: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Μέχρι πότε κάνουμε φορολογικές δηλώσεις 2023 – Η προθεσμία

Πολύ αργά εξελίσσεται η διαδικασία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων 2023, όπως εξάλλου γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές του ανοίγματος του Taxisnet.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι καθυστερούν τη δήλωση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας το καλοκαίρι, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που προεξοφλούν ότι θα δοθεί και φέτος παράταση, επομένως «τραβούν» μέχρι τέλους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πάντως, τυπικά και επίσημα, η προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων είναι μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η παράταση θα πάει μέχρι την καρδιά, ή και το τέλος του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η πληρωμή του φόρου, εάν θέλετε να έχετε την έκπτωση του 3%, τότε θα πρέπει να κάνετε τη δήλωσή σας εμπρόθεσμα και να πληρώσετε μέχρι το τέλος Ιουλίου.