ΕΝΦΙΑ 2023: Ώρα πληρωμής – Οι 4 τρόποι εξόφλησης online

ΕΝΦΙΑ 2023: Πώς μπορείτε να πληρώσετε τον φόρο ακινήτων. Έρχεται η ώρα της πληρωμής της πρώτης δόσης. Εδώ η εκτύπωση χωρίς λογιστή και όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής.

Περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν το «ραβασάκι» της εφορίας για τον ΕΝΦΙΑ 2023, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί άμεσα στο τέλος Μαΐου. Ορισμένοι από τους φορολογούμενους έχουν διαπιστώσει ότι ο φετινός φόρος είναι  μειωμένος κατά 50% ενώ υπάρχουν και οι τυχεροί που απαλλάσσονται πλήρως, όμως υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις.

Εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2023 χωρίς λογιστή

Αρχικά, μπορείτε να μπείτε στην πλατφόρμα και να εκτυπώσετε το νέο εκκαθαριστικό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Θα χρειαστείτε τους κωδικούς του Taxisnet για να μπείτε στην εφαρμογή.

Στη συνέχεια:

 • Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)
 • Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
 • Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
 • Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
 • Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
 • Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Οι 4 τρόποι πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2023

Αφού εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό, μπορείτε να πληρώσετε με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2023 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2024. Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής:

 • Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
 • Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
 • Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
 • Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
 • Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
 • Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
 • Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
 • Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
 • Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024
 • Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Εκτός από τις δόσεις υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής εφάπαξ του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης πληρωμή γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Με το συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.

Τέλος προβλέπεται η ένταξη του φόρου στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο.

Σε πόσες δόσεις θα πρέπει να εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ

Εξοφλείται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

ΕΝΦΙΑ 2023: Μέχρι πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

Αν πληρώσω το φόρο εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ 2023 θα έχω έκπτωση;

Όχι. Δεν προβλέπεται έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ.

Αν στο εκκαθαριστικό διαπιστώσω λάθη στα στοιχεία των ακινήτων θα μπορέσω να τα διορθώσω;

Ναι. Η ΑΑΔΕ μετά την ανάρτηση τω εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα ανοίξει ξανά την πλατφόρμα του Ε9 έτους 2023 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν κάποιο λάθος ή παράλειψη στα στοιχεία των ακινήτων τους που ενδεχομένως «φούσκωσαν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν υποβάλλοντας εμπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2023 ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Τι ισχύει με τον συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ

Η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ανατρέπει το σκηνικό των επιστροφών φόρου εισοδήματος καθώς από την επόμενη εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα συμψηφίζει τις επιστροφές με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από τη δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ έχουν δυο επιλογές:

 • Να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους μέχρι αύριο  Τετάρτη 26/4. Επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28 Απριλίου σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι αύριο Τετάρτη.  Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.
 • Να περιμένουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής του ΕΝΦΙΑ

Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν το φόρο σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το ποσό:

 • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση.
 • Σε 12 άτοκες δόσεις εξοφλώντας την οφειλή με πιστωτική κάρτα.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία. Ειδικότερα ο φόρος «κουρεύεται» στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ 2023

Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Επίσης πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα.