ΕΝΦΙΑ 2023: Νωρίτερα το εκκαθαριστικό – Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

ΕΝΦΙΑ 2023: Νέες διευκρινίσεις Πιτσιλή για τα εκκαθαριστικά. Ο αριθμός των δόσεων που μπορείτε να εξοφλήσετε, το Ε9 και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Δείτε αναλυτικά τι σας περιμένει φέτος!

Δεν αλλάζουν πολλά στο περσινό μοντέλο και έτσι ο ΕΝΦΙΑ 2023 θα είναι ο ίδιος και τη νέα χρονιά. Ίδια θα είναι και η διαδικασία αλλά και ο τρόπος που θα εκτυπώσετε τα ειδοποιητήρια και θα πληρώσετε τις δόσεις σας.

Μάλιστα, υπενθυμίζεται, ότι μπορείτε να ξεχρεώσετε τη συγκεκριμένη φορολογική σας υποχρέωση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

ΕΝΦΙΑ 2023: Το «κόλπο» για τις 10 δόσεις

Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στο 40ό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και αυτή τη χρονιά, όπως και πέρσι, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν πιο νωρίς και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να αποπληρωθεί ο φόρος σε περισσότερες δόσεις και να «σπάσει» σε μικρότερα ποσά η οφειλή.

Ο νόμος προβλέπει αναλυτικά:

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτή εκδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός». Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, εφέτος πληρωμή πρώτης δόσεως προβλέπεται έως 31 Μαΐου.

Αν όμως εκδοθεί από τις 16 του μηνός και μετά, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου (δηλαδή από Ιούνιο και μετά).

Σε πιο απλά λόγια, αν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων δεν βγουν μέχρι τις 15 Μαΐου, τότε οι 10 δόσεις μειώνονται και φυσικά προσαρμόζονται ανάλογα.

ΕΝΦΙΑ 2023: Τα μυστικά του φόρου και οι αντικειμενικές στην Αττική

Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ και έδωσε εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Πάντοτε πρέπει να ελέγχουμε το εκκαθαριστικό μας. Γιατί; Γιατί πιθανόν να ήταν κάποιο ακίνητο που μπήκε και δεν το πήραμε χαμπάρι. Μπήκε στο αντικειμενικό σύστημα. Άρα να δούμε. Αυτή είναι υποχρέωση πάντοτε να το κάνουμε. Και αν άλλαξε κάτι, γιατί το λέω; αν δεν έχουμε αλλαγή, απολύτως τεχνική, χρηστική λεπτομέρεια. Αν δεν έχουμε κάποια αλλαγή στα ακίνητα μας, πρέπει να δούμε τον ίδιο φόρο που χρειάζεται.

Για 900.000 φορολογούμενους ήταν τα ίδια επίπεδα. Δεν άλλαξε και 450.000 είδαν μικρές έως διπλάσια αξία. Βεβαίως εδώ θέλω να προσθέσω κάτι που έχει αρχίσει με τον χρόνο να το στέλνει ο δήμαρχος Αθηναίων, για την γκρίνια που έχει προκύψει σε ακραίες περιπτώσεις παραλιακή Γλυφάδα κλπ. περιοχές οι οποίες ξαφνικά χθες παρουσίασε ένα εκκαθαριστικό, ένας φορολογούμενος με τον γιο του μαζί έχει επικαρπία κλπ. Βέβαια εκεί είναι και άκτιστο οικόπεδο μέσα κι αυτό, από δυόμισι χιλιάδες, 11.000 ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας χθες στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που ήταν πολύ σημαντικό, ρωτήθηκε γι αυτό σας λέω σαν είδηση, η Αθήνα, Η Ρόδος του Ζωγράφου, Ραφήνα, Γλυφάδα, Άγιος Δημήτριος, Μοσχάτο, Παλλήνη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, αυτοί οι δήμοι ήδη πρόβαλαν αυτές τις αντιρρήσεις για ακραίες περιπτώσεις που υποσχέθηκε ο Υπουργός ότι με την Επιτροπή και την διαδικασία πρέπει να το δει αυτό, γιατί πράγματι είναι δυσβάσταχτη για το λαό».

ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν Ε9

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ υποχρέωση για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 για μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν:

 • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπράγματων δικαιωμάτων.
 • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε µμεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.
 • Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, όταν νέμονται ακίνητα χωρίς τη συναίνεση φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Δηλώσεις Ε9: Βήμα-βήμα οι διορθώσεις

 • Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
 • Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
 • Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
 • Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
 • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
 • Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
 • Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
 • Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.
 • Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Τα 6 συχνά λάθη στο Ε9

Είναι τα εξής:

Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και θα καταλογιστεί αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.

Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.

Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100% και να χρεώνει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ σε κάθε φερόμενο ιδιοκτήτη, ενώ φυσικά το ποσοστό ιδιοκτησίας είναι μικρότερο.

Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.

Στους ημιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί ημιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019, όσο και για τα προηγούμενα έτη.