Νέο «Εξοικονομώ»: Smart home με επιδότηση μέχρι 25.000 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Εξοικονομώ: Νέα δεδομένα για το πρόγραμμα επιδότησης που αφορά νέους έως 39 ετών. Ξεκινά τον Δεκέμβριο και έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες.

Είκοσι χιλιάδες δικαιούχοι από 18 μέχρι 39 ετών θα μπορέσουν να ανακαινίσουν το σπίτι τους και να το κάνουν σύγχρονο και «πράσινο» με κρατική επιδότηση.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» θα αρχίσει από τον Δεκέμβριο και μέσα στο 2023 θα μπορέσουν όσοι γίνουν δεκτοί, να κάνουν ριζικές αλλαγές στην κατοικία τους, αλλά και να ανακαινίσουν παλαιότερα σπίτια που έχουν στο όνομά τους.

Υπάρχουν όμως και εισοδηματικά κριτήρια που διαμορφώνονται ως εξής:

 • Οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση)
 • Οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (ανακαίνιση)

Ο βασικός όρος για να ενταχθείτε στο νέο «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» είναι, εκτός από τα όρια ηλικίας, το σπίτι να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ’ ή χαμηλότερη.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Πόσα χρήματα δικαιούστε

 • Στο «Εξοικονομώ» κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 25.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις βελτίωσης στο ακίνητό του, με τα ποσοστά επιδότησης να κυμαίνονται από 50% έως και 90%
 • Στο «Ανακαινίζω» κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με ποσοστό επιδότησης 30% για όλους.

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω: Τι μπορείτε να αλλάξετε στο σπίτι το 2023

Το πρόγραμμα για την ανακαίνιση του ακινήτου επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.

Πιο αναλυτικά, αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ. στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Ταυτόχρονα, για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από τους νέους, στο «Εξοικονομώ» ο δανεισμός θα είναι άτοκος.

Όσον αφορά στις επιλέξιμες παρεμβάσεις, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων
 • Εξωτερική θερμομόνωση
 • Συστήματα θέρμανσης – ψύξης
 • Συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης
 • Smart Home
 • Οικιακές ηλεκτρικές Συσκευές

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις μη ενεργειακού χαρακτήρα, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Ανακαίνιση χώρων κουζίνας, μπάνιου και ειδών υγιεινής
 • Αντικατάσταση πόρτας εισόδου
 • Αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
 • Αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων
 • Επιχρίσματα
 • Επισκευές δομικών στοιχείων

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίστηκε πως το ακίνητο πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να χρησιμοποιείται ήδη ή να πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, να είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα το οποίο εντάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ ή χαμηλότερη.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Οι στόχοι του προγράμματος

Οι δύο ενότητες του ενιαίου προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους αφορά 20.000 νέους ηλικίας 18 – 39 ετών θα ξεκινήσει αυτό τον Δεκέμβριο και θα έχει στόχο της αύξηση της ιδιοκατοίκησης, όπως και την ανακαίνιση παλαιότερων σπιτιών με συνολικό προϋπολογισμό τα 350 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 200 εκατ. ευρώ έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα 50 εκατ. ευρώ από την ΔΥΠΑ και εξυπηρετούν στον χαμηλότοκο δανεισμό, ακόμα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2023 και τέλος επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Νέα παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο 2023

Παράταση μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να πάρει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση της 3ης τροποποίησης της προκήρυξης, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι, για αιτήσεις σε υπαγωγή όπου η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου λήγει εντός του διαστήματος από 31/10/2022 έως και 27/02/2023, αυτή παρατείνεται αυτοδίκαια ως και τις 28/2/2023. Σκοπός της τροποποίησης της προκήρυξης του προγράμματος είναι η παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των έργων.

Αναλυτικά οι αλλαγές θα αποτυπώνονται στην υπό έκδοση τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους 803 εκατ. ευρώ και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.

Εξοικονομώ: Ποια προγράμματα θα τρέξουν το 2023

«Εξοικονομώ» για τα κτίρια του Δημοσίου

Στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να τρέξει και το ειδικό πρόγραμμα του «Εξοικονομώ» για τα κτίρια του Δημοσίου με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ.

«Εξοικονομώ» για τους ιδιοκτήτες

Ένας ακόμη κύκλος του «Εξοικονομώ» θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Νέο «Εξοικονομώ»: Τα «ψιλά» γράμματα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση της αίτησής τους μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι:

 • για τις αιτήσεις που χαρακτηρίζονται Καταρχήν Επιλέξιμες Προς ΗΤΚ, δίνεται προθεσμία 150 ημερών για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ενώ
 • για τις αιτήσεις που χαρακτηρίζονται Καταρχήν Επιλέξιμες Προς Έλεγχο (αιτήσεις που αφορούν ειδική περίπτωση ή/και πρόσφατη απόκτηση ακινήτου) θα προηγηθεί έλεγχος δικαιολογητικών.