ΕΝΦΙΑ 2023: Με το που αποπληρώσουν τον περσινό φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, έρχεται ο φετινός. Πότε βγαίνουν τα εκκαθαριστικά και ποιες περιοχές δεν πληρώνουν.
Κανονικά συνεχίζεται, μέχρι και τις 31 Μαρτίου, η υποβολή της δήλωσης Ε9 με τις μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία μέσα στο 2022, ούτως ώστε μέσα στον Απρίλιο να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2023.
Σημειώνεται πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η έναρξη της πληρωμής του νέου φόρου θα είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαΐου, δηλαδή στις 31.
Και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το ποσό που αναλογεί στον καθένα, μπορεί να καταβληθεί και πάλι σε έως και 10 μηνιαίες δόσεις.
Ποιοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για το 2023
Δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ για το 2023 όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές αλλά και όσοι διατηρούν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, όπως προβλέπει νομοσχέδιο για τα καταπατημένα ακίνητα που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης (14/2).
Στο εν λόγω νομοσχέδιο, προβλέπεται παράλληλα και η απόκτηση νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας για διεκδικούμενα ως καταπατημένα με καταβολή έως το 20% της αντικειμενικής αξίας και εξόφληση έως 60 άτοκες δόσεις με την μηναία πληρωμή να ξεκινά από 100 ευρώ.
Αναλυτικά οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπει ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2023 τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες. Πιο συγκεκριμένα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται:
- σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.
- εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών – Τροποποίηση παρ. 7Α άρθρου 3 ν. 4223/2013
- στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας-Τροποποίηση περ. β’ παρ. 7Β άρθρου 3 ν. 4223/2013 που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021
- σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας, και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Τροποποίηση παρ. 7Γ άρθρου 3 ν. 4223/2013, που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020,
- σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022.Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2023 στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο (2) επόμενα έτη.
ΕΝΦΙΑ 2023: Το «κόλπο» για τις 10 δόσεις
Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στο 40ό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και αυτή τη χρονιά, όπως και πέρσι, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν πιο νωρίς και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να αποπληρωθεί ο φόρος σε περισσότερες δόσεις και να «σπάσει» σε μικρότερα ποσά η οφειλή.
Ο νόμος προβλέπει αναλυτικά:
Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτή εκδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός». Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, εφέτος πληρωμή πρώτης δόσεως προβλέπεται έως 31 Μαΐου.
Αν όμως εκδοθεί από τις 16 του μηνός και μετά, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου (δηλαδή από Ιούνιο και μετά).
Σε πιο απλά λόγια, αν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων δεν βγουν μέχρι τις 15 Μαΐου, τότε οι 10 δόσεις μειώνονται και φυσικά προσαρμόζονται ανάλογα.
ΕΝΦΙΑ 2023: Τα μυστικά του φόρου και οι αντικειμενικές στην Αττική
Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ και έδωσε εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
«Πάντοτε πρέπει να ελέγχουμε το εκκαθαριστικό μας. Γιατί; Γιατί πιθανόν να ήταν κάποιο ακίνητο που μπήκε και δεν το πήραμε χαμπάρι. Μπήκε στο αντικειμενικό σύστημα. Άρα να δούμε. Αυτή είναι υποχρέωση πάντοτε να το κάνουμε. Και αν άλλαξε κάτι, γιατί το λέω; αν δεν έχουμε αλλαγή, απολύτως τεχνική, χρηστική λεπτομέρεια. Αν δεν έχουμε κάποια αλλαγή στα ακίνητα μας, πρέπει να δούμε τον ίδιο φόρο που χρειάζεται.
Για 900.000 φορολογούμενους ήταν τα ίδια επίπεδα. Δεν άλλαξε και 450.000 είδαν μικρές έως διπλάσια αξία. Βεβαίως εδώ θέλω να προσθέσω κάτι που έχει αρχίσει με τον χρόνο να το στέλνει ο δήμαρχος Αθηναίων, για την γκρίνια που έχει προκύψει σε ακραίες περιπτώσεις παραλιακή Γλυφάδα κλπ. περιοχές οι οποίες ξαφνικά χθες παρουσίασε ένα εκκαθαριστικό, ένας φορολογούμενος με τον γιο του μαζί έχει επικαρπία κλπ. Βέβαια εκεί είναι και άκτιστο οικόπεδο μέσα κι αυτό, από δυόμισι χιλιάδες, 11.000 ΕΝΦΙΑ.
Ο κ. Σταϊκούρας χθες στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που ήταν πολύ σημαντικό, ρωτήθηκε γι αυτό σας λέω σαν είδηση, η Αθήνα, Η Ρόδος του Ζωγράφου, Ραφήνα, Γλυφάδα, Άγιος Δημήτριος, Μοσχάτο, Παλλήνη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, αυτοί οι δήμοι ήδη πρόβαλαν αυτές τις αντιρρήσεις για ακραίες περιπτώσεις που υποσχέθηκε ο Υπουργός ότι με την Επιτροπή και την διαδικασία πρέπει να το δει αυτό, γιατί πράγματι είναι δυσβάσταχτη για το λαό».
ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν Ε9
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ υποχρέωση για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 για μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν:
- Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπράγματων δικαιωμάτων.
- Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε µμεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.
- Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, όταν νέμονται ακίνητα χωρίς τη συναίνεση φορέα της γενικής κυβέρνησης.