ΕΝΦΙΑ 2023: Έφτασε η ώρα της «λυπητερής» – Εύκολα η εκτύπωση του εκκαθαριστικού

ΕΝΦΙΑ 2023: Μετά το Πάσχα καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά για τον φετινό φόρο. Σε 10 μηνιαίες δόσεις η πληρωμή. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάρτηση στους λογαριασμούς των περίπου 7,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2023. Το Taxisnet θα ανοίξει μετά το Πάσχα και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

Πιο αναλυτικά, η πληρωμή του φόρου θα γίνει στις εξής 10 ισόποσες δόσεις:

 • Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
 • Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
 • Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
 • Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
 • Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
 • Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
 • Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
 • Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
 • Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024
 • Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι φορολογικές δηλώσεις 2023, με την προθεσμία -προς το παρόν- να λήγει στις 31 Ιουνίου. Υπολογίζεται πάντως ότι περίπου το 77% των φορολογουμένων αυτή τη χρονιά δεν θα πληρώσει πρόσθετο φόρο, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγάλο βάρος θα πέσει στο 23% των φορολογουμένων που απομένει.

Πώς εκτυπώνω τον ΕΝΦΙΑ 2023

Μπορείτε εύκολα να κάνετε εκτύπωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ ή να κατεβάσετε το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ στο κινητό σας μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Θα χρειαστεί να μπείτε με τους κωδικούς taxisnet και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τα βήματα.

Αναλυτικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του gov.gr, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

 • Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης
 • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

Οι σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ 2023

Αλλαγές προέκυψαν φέτος για τον ΕΝΦΙΑ και έχουν να κάνουν με την ημερομηνία υποβολής του εντύπου Ε9 για το 2023, τις ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2023 καθώς και τους νέους κωδικούς.

Μετά την τελευταία απόφαση, δόθηκε παράταση στην υποβολή του εντύπου της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023, μέχρι και την Τετάρτη 12/4/2023. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής, σύμφωνα με τον νόμο ήταν 31η Μαρτίου κάθε χρόνο, ώστε μέσα στον Απρίλιο να μπορέσει η ΑΑΔΕ να βγάλει τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ.

Δείτε, λοιπόν, πού απαιτείται μεγάλη προσοχή στα στοιχεία της δήλωσης ακινήτων. Αυτά είναι τα κρίσιμα:

 • Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
 • Hμιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
 • Eμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
 • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
 • Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
 • Ηλικία: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι θα πληρώσετε φέτος – Τα πρώτα στοιχεία

Η πρώτη «ακτινογραφία» των δηλώσεων δείχνει ότι πρόσθετο φόρο, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022, θα πληρώσει μόνο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχεται στα 585 ευρώ, αν και η εικόνα αυτή θα αλλάξει σταδιακά με την αύξηση του όγκου των φορολογικών δηλώσεων, καθώς αυτοί που σπεύδουν συνήθως να υποβάλουν τη δήλωση με το άνοιγμα της πλατφόρμας είναι κυρίως όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου ή χρειάζονται το εκκαθαριστικό για τις κάθε είδους κοινωνικές παροχές.

Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά της πρώτης «παρτίδας» ανέρχονται στο 21,37%, με τον προς επιστροφή μέσο φόρο να ανέρχεται στα 402 ευρώ, ενώ το 55,52% των σημειωμάτων είναι μηδενικά. Συγκεκριμένα:

 • Το 55,52% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 7.952 είναι μηδενικά.
 • Για το 21,37% των φορολογουμένων ή για 3.062 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 1,230 εκατ. ευρώ, δηλαδή 402,1 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα.
 • Συνολικά το 76,89% των φορολογουμένων που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή.
 • Το 23,11% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 3.310 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,936 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 585,14 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2024. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματά τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τις δαπάνες πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών και παροχής υπηρεσιών (υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, επιτηδευματίες που πραγματοποιούν εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ξυλουργοί, δικηγόροι κ.ά.), που εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ.