Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Στις προσφορές και στο άνοιγμα της εστίασης που επηρρεάζει άμεσα και την ψυχολογία του κόσμου ποντάρουν οι έμποροι για την ανάκαμψη της αγοράς. Ανοικτά τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή. Ποια προϊόντα «μάζεψαν το ρευστό» στην πασχαλινή αγορά
Με γενναίες εκπτώσεις που μπορεί να φθάσουν ως και το 50% ξεκινά ουσιαστικά από σήμερα η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Μία περίοδος κατά την οποία οι καταστηματάρχες θα επιχειρήσουν να καλύψουν μέρος του «χαμένου εδάφους» απ’ τη φετινή πασχαλινή περίοδο.
Και τούτο διότι παρά την αύξηση της εμπορικής κίνησης από τη Μ. Πέμπτη και μετά, το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου ουσιαστικά κατευθύνθηκε σε λαμπάδες και δώρα για τα παιδιά (από παιχνίδια και μικρογκάτζετς ως ένδυση και υπόδηση), με αποτέλεσμα η εμπορική κίνηση στη γενική εικόνα να κρίνεται υποτονική.
Παρά το γεγονός ότι πάντα μετά από κάθε εορταστική περίοδο η αγορά κάνει «κοιλιά», οι επαγγελματίες ελπίζουν ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα κινηθούν αντίστροφα λόγω της επαναφοράς της εστίασης.
Όπως εξηγούν στο newmoney παράγοντες της αγοράς η εστίαση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να «ανεβάσουν ταχύτητα» οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων για δύο λόγους: Αφενός διότι η χαλαρή διάθεση για τα ψώνια πάντα συνδυάζεται με φαγητό ή καφέ ως συνήθεια που αλληλοσυμπληρώνει και αφετέρου υπάρχει πλέον ένας καλός λόγος για την αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης, γυαλιών ηλίου κοκ από τους καταναλωτές!
Κάτι εξάλλου που ήδη άρχισε να φαίνεται τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο, όταν και παρατηρήθηκε μία αύξηση της κίνησης και στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Τάση, την οποία οι επαγγελματίες συνδέουν και με την βεβαιότητα των καταναλωτών περί επικείμενου ανοίγματος της εστίασης την οποία ενίσχυσαν οι τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις της.
Βέβαια τα εμπορικά καταστήματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς των Click Away και Click Inside, κάτι που αφενός επηρέαζει τον αριθμό των πελατών είτε διότι δεν θέλουν οι ίδιοι να μπουν στη διαδικασία των ραντεβού είτε διότι το κατάστημα δεν μπορεί λόγω των περιορισμών να δεχθεί τον αριθμό των πελατών που θα ήθελε, και αφετέρου αφαιρεί απ’ το λιανεμπόριο την «αυθόρμητη αγορά» που παραδοσιακά αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα των πωλήσεων κάθε καταστήματος.
Σε ό,τι αφορά τον πασχαλινό τζίρο, αν και δεν υπάρχουν ακόμα μετρήσιμα στοιχεία, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν στο newmoney ότι αυτός πλησίασε αλλά δεν «έπιασε» το 1 δισ ευρώ, όταν συνήθως στις 15 μέρες πριν από την Ανάσταση πραγματοποιούνταν προ κορωνοϊού πωλήσεις που κυμαίνονταν στο 1,5 δισ ευρώ.
Σε έρευνα εξάλλου που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς για την περίοδο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου έως και τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου, προκύπτει ότι οι πωλήσεις τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (καθώς πέρσι τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά) ήταν μειωμένες σε ποσοστό 64%.
Αύξηση πωλήσεων καταγράφηκε στο 8% του δείγματος, ενώ για το 28% οι πωλήσεις κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα.
Παράλληλα, παρά τις προσφορές που έγιναν έως και πάνω από 50%, το 76%των επιχειρήσεων κινήθηκε, από άποψη τζίρου, χειρότερα σε ποσοστό 92%, σε σχέση με την αντίστοιχη πασχαλινή περίοδο του 2019.
Η εαρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, που τυπικά άρχισε το Μ. Σάββατο αλλά ουσιαστικά ξεκινά σήμερα, αναμένεται να διαρκέσει ως την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν και την Κυριακή 9 Μαΐου.
Έρχεται νέος κύκλος e-λιανικό. Ψηλά στις προτιμήσεις οι Οnline αγορές και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων. Πώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται πλεόν στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Υψηλό παραμένει το ποσοστό όσων συνεχίζουν να αγοράζουν μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων ακόμη και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, γεγονός που δείχνει ότι ένα ποσοστό των καταναλωτών θα διατηρήσει τη συνήθεια και το επόμενο διάστημα τη συνήθεια που απέκτησε εν μέσω πανδημίας λόγω συνθηκών.
Σε έρευνα της Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προκύπτει ότι οι 6 στους 10 από όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συνεχίζουν τις ηλεκτρονικές αγορές ενώ ακόμη και με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς το ποσοστό αυτό, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται ελαφρά. Στα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται ότι η αξιοποίηση του διαδικτύου, των e-shop και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής παραγγελίας δεν πρόκειται να σταματήσει με το τέλος της πανδημίας.
Στις ηλικιακές ομάδες 17-29 το ποσοστό όσων αγοράζουν από ηλεκτρονικά καταστήματα φτάνει το 81% ενώ από 30 έως 44 βρίσκεται στο 72%. Από 45 έως 59 παραπάνω από ένας στους δύο καταναλωτές που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές ενώ στις ηλικίες 60 και πάνω, το ποσοστό πέφτει στο 31%.
Mέσα στον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει και ο νέος κύκλος του προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης, e-λιανικό, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου με συνολικό ποσό δράσης 80 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ.
Συνολικά 11.503 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο που ολοκληρώθηκε στις 7 Απριλίου με συνολικό προϋπολογισμό στα 53,6 εκατ. ευρώ.
Σχεδόν το 98% του συνόλου, δηλαδή 11.200 αιτήσεις, υποβλήθηκαν από πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες εκδηλώνουν την πρόθεση να δημιουργήσουν e-shop.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΕΕ, μόλις το 17% των μικρών επιχειρήσεων διαθέτει αυτή τη στιγμή ηλεκτρονικό κατάστημα για διαδικτυακές πωλήσεις. Εκτός από τις 11.200 πολύ μικρές, αίτηση υπέβαλαν 285 μικρές και 18 μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών οι δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου που συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη ζήτηση ήταν από τους κλάδους των ρούχων, υποδημάτων και κοσμημάτων.
Σημειώνεται ότι η επιχορήγηση ανά επιχείρηση φτάνει έως και τα 5.000 ευρώ για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επιχορήγησης με 1.500 ευρώ για επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις Online υπηρεσίες τους.
Μέχρι τις 9 Μαΐου η προθεσμία για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Κάντε τώρα την αίτηση. Μην αγνοήσετε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Λίγες ημέρες περιθώριο έχουν ακόμη οι δανειολήπτες με επιχειρηματικά δάνεια για να λάβουν την κρατική επιδότηση μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2», καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα κλείσει στις 9 Μαΐου.
Το πρόγραμμα, από το οποίο οι δυνητικά ωφελούμενοι έχουν εκτιμηθεί πάνω από 100.000, παρέχει συνεισφορά του Δημοσίου στη μηνιαία δόση των επιχειρηματικών δανείων των επιλέξιμων δανειοληπτών, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:
α) Για οφειλές εξυπηρετούμενες ή οφειλές που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες στις 31.12.2020: στο 90% της μηνιαίας δόσης για τους 3 πρώτους μήνες, στο 80% για τους επόμενους 3 και στο 70% για τους δύο τελευταίους μήνες.
β) Για οφειλές που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα 90 ημερών στις 31.12.2020: στο 80% της μηνιαίας δόσης για τους 3 πρώτους μήνες, στο 70% για τους επόμενους 3 και στο 60% για τους δύο τελευταίους μήνες.
γ) Για οφειλές που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31.12.2020 και επιπλέον είχαν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από τον χρηματοδοτικό φορέα, ακόμα και αν στη συνέχεια ρυθμίστηκαν με συμφωνία οφειλέτη και χρηματοδοτικού φορέα: στο 50% της μηνιαίας δόσης για τους 3 πρώτους μήνες, στο 40% για τους επόμενους 3 και στο 30% για τους δύο τελευταίους μήνες.
Για την λήψη της επιδότησης, η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών.
Στη συνέχεια, γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας, κατά τον οποίο διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη.
Στο στάδιο αυτό αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων.
Ακολούθως, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας, εκδίδεται ηλεκτρονικά η Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης και ο οφειλέτης ειδοποιείται σχετικά με ηλεκτρονικό μήνυμα – email.
Στην περίπτωση μη εξυπηρετούμενου δανείου, έπεται η συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων για τη ρύθμιση του δανείου, ώστε να μπορεί να λάβει την επιδότηση.
Η κρατική επιδότηση καταβάλλεται:
• Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.
• Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.
Η καταβολή της επιδότησης θα πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το Κράτος καταβάλλει την επιδότηση για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε η συνολική επιδότηση να έχει διάρκεια 8 μηνών.
Λαμβάνοντας την συνεισφορά του Δημοσίου και καθ΄ όλη τη διάρκειά της, ο οφειλέτης έχει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
α) Να καταβάλλει εμπρόθεσμα το ποσό της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο. Εμπρόθεσμη θεωρείται η καταβολή που πραγματοποιείται το αργότερο κατά την καταληκτική ημερομηνία που έχει ορίσει ο χρηματοδοτικός φορέας. Δεν μπορεί να θεωρηθεί μη εμπρόθεσμη καταβολή, η μη καταβολή συνολικού ποσού ύψους μίας μηνιαίας δόσης.
β) Να παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται η επιλεξιμότητά του, καθώς και σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που ζητούνται από το Δημόσιο κατά τον εκ των υστέρων έλεγχο των στοιχείων της αίτησής του.
γ) Μετά την λήψη της επιδότησης, να είναι συνεπής στις καταβολές του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο θα παρακολουθείται.
Το χρονικό διάστημα της διάρκειας παρακολούθησης ανά κατηγορία οφειλής έχει ως εξής:
– Εφόσον πρόκειται για οφειλές εξυπηρετούμενες ή οφειλές που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες στις 31.12.2020, το χρονικό διάστημα παρακολούθησης είναι 6 μήνες.
– Εφόσον πρόκειται για οφειλές που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31.12.2020, το χρονικό διάστημα παρακολούθησης είναι 12 μήνες.
– Εφόσον πρόκειται για οφειλές που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31.12.2020 και επιπλέον είχαν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από τον χρηματοδοτικό φορέα, το χρονικό διάστημα παρακολούθησης είναι 18 μήνες.
– Για τις οφειλές των οποίων η δόση δεν είναι σε μηνιαία βάση, σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκει η οφειλή, το χρονικό διάστημα παρακολούθησης είναι 12 μήνες.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε βήματα:
Βήμα 1: Αίτηση. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr).
Βήμα 2: Έλεγχος επιλεξιμότητας. Στις υποψήφιες προς επιδότηση επιχειρήσεις θα διενεργηθούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί αν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Βήμα 3: Έγκριση επιδότησης. Εφόσον η επιχείρηση πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, εκδίδεται από την ΕΓΔΙΧ ηλεκτρονική Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης και κοινοποιείται ηλεκτρονικά στην επιλέξιμη επιχείρηση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ο οφειλέτης ειδοποιείται μέσω e-mail.
Βήμα 4: Ρύθμιση δανείων. Σε περίπτωση που η επιλέξιμη επιχείρηση διατηρεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τη συνεργαζόμενη τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων της, ώστε να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της.
Βήμα 5: Καταβολή επιδότησης. Το χρονικό σημείο καταβολή της επιδότησης έχει ως εξής:
α) στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης,
β) στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με τη συνεργαζόμενη τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου της.
Και στις δύο περιπτώσεις, η πληρωμή πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…