Ένα βήμα πριν το λουκέτο: Θρίλερ με μεγάλη ελληνική επιχείρηση

MLS: Συνεχίζεται το θρίλερ με το μέλλον της MLS, της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας, η οποία φλερτάρει… έντονα με το λουκέτο! Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έπειτα από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε πως έχει εγκρίνει από τον περασμένο Απρίλιο (!) τις οικονομικές καταστάσεις το 2019 (στις οποίες και θα αποτυπώνονται μεγάλες απομειώσεις), τις οποίες έχει στείλει στον ορκωτό λογιστή από τις αρχές Μαΐου (7/5).

«Αναμένουμε από τον ορκωτό ελεγκτή την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στη συνέχεια θα προβούμε άμεσα στη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2019», ανέφερε η εταιρεία.

Κατά πληροφορίες, ο ορκωτός ελεγκτής Ν. Παγώνης της PKF Ευρωελεγκτική που υπέγραψε την έκθεση επισκόπησης των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου 2019, είχε ζητήσει να παραιτηθεί των καθηκόντων του, κάτι που ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να συμβεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα προχωρήσει στον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της MLS, ιδιαίτερα σε σχέση και με το ζήτημα της συνέχισης της δραστηριότητας (going concern) της εταιρείας.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως η MLS έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της αναφορικά με το πόρισμα του ελέγχου της Deloitte πως τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της στις 31.12.2018 ήταν 25,383 εκατ., μειωμένα κατά 91χιλ. ευρώ λόγω κεφαλαιοποιήσεων σε σχέση με τα δημοσιευμένα.

Σε αυτά εφαρμόστηκε επιπρόσθετη απόσβεση κατά 4,598 εκατ.ευρώ και απομείωση αξίας 3,552 εκατ.ευρώ λόγω μειωμένων πωλήσεων κατά το 2019 και το α’ εξάμηνο 2020.

Η τελική προσαρμοσμένη αναπόσβεστη αξία των άυλων της 31.12.2018 διαμορφώνεται έτσι, σύμφωνα με την Deloitte, σε 17,243 εκατ.ευρώ.

Με βάση τις ίδιες πάντοτε πηγές, οι απομειώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις λογιστικές καταστάσεις του 2019 αναμένεται να είναι συνολικά υψηλότερες, επιδρώντας σε κάθε περίπτωση αρνητικά στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Η διοίκηση Καματάκη από την πλευρά της και για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ιδίων κεφαλαίων φέρεται να έχει ενημερώσει προκειμένου να συμπεριληφθεί στις οικονομικές καταστάσεις πως βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, πλην ο ορκωτός έχει ζητήσει να τεκμηριωθεί με επικαιροποιημένα στοιχεία το όποιο ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση ατύπως υπάρχει μια ολιγοήμερη προθεσμία και σε περίπτωση που ο ορκωτός δεν λάβει τα τεκμήρια που ζήτησε, με ενδιαφέρον αναμένεται εάν τελικώς θα παραδώσει έκθεση επισκόπησης και ποιες παρατηρήσεις και θέματα θα περιλαμβάνει.

Στη πρόσφατη επαναληπτική συνέλευση των ομολογιούχων δανειστών της εισηγμένης που διοργάνωσε η Euroxx, o CEO της εταιρείας, Γιώργος Βακάρος, ανέφερε πως η εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια για να ορθοποδήσει, κεφάλαια που θα βρεθούν είτε από την είσοδο επενδυτή, είτε μέσω άλλων επιλογών.

Πρόθεση, είπε, είναι η επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία ώστε να επιστρέψει στο ταμπλό του Χ.Α., κάτι που αποτελεί προτεραιότητα.

Σε σχέση με το θέμα του στρατηγικού επενδυτή, το newmoney έχει αναφέρει προ ημερών τη φημολογούμενη εμπλοκή του Corinth Group που ελέγχει την Corinth Capital, με την τελευταία να αναφέρεται ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Goldenburg Group Ltd.

MLS: Το μεγάλο «αγκάθι»

Σύμφωνα με άλλους παράγοντες, σημαντικά προβλήματα προκύπτουν και από τους όρους των ομολόγων, οι οποίοι βασίστηκαν σε εκδόσεις που απευθύνονται σε μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια και όχι σε επενδυτές «λιανικής», με αποτέλεσμα η επίτευξη απαρτιών της τάξεως του 66,7% να θεωρείται δύσκολη υπόθεση.

Επίσης, λόγω απειρίας της αγοράς, όταν εκδίδονταν τα σχετικά ομόλογα κανείς δεν είχε εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός default, γιατί επικρατούσε η ευρύτατη αντίληψη πως όλα τα ομόλογα αποπληρώνονται κανονικά, κάτι όμως που δεν ισχύει στην πράξη.

Το αποτέλεσμα είναι στην περίπτωση της ΜLS να έχουμε ένα ουσιαστικό default, το οποίο μέχρι σήμερα δεν μπορεί να πάρει επίσημο χαρακτήρα λόγω της αδυναμίας συγκέντρωσης των ομολογιούχων.

Και το ερώτημα παραμένει:

Αν η διοίκηση καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς τους ομολογιούχους που προϋποθέτει κούρεμα υποχρεώσεων, είναι βέβαιο ότι θα προκύψει απαρτία έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή;

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν λανθασμένη η απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης των ομολόγων της ΜLS.

Αν η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν, οι τιμές θα κατρακυλούσαν, πλην όμως, αφενός, οι πωλητές θα είχαν εισπράξει κάποιο μικρό τμήμα του κεφαλαίου τους (τώρα κινδυνεύουν να το χάσουν όλο), αφετέρου, άλλοι επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο, θα συγκέντρωναν υψηλό ποσοστό των τίτλων, με αποτέλεσμα η επίτευξη απαρτίας να αποτελούσε μια αρκετά ευκολότερη υπόθεση.

MLS: Γιατί καθυστερεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων 2020

Επιστολή – απάντηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε η διοίκηση της MLS.

Οπως αναφέρει η εισηγμένη,

α) Η MLS σε συνεργασία με την Euroxx Χρηματιστηριακή προέβη σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των Ομολογιούχων του ΜΛΣ02 και να συζητηθεί η μετάθεση πληρωμής των κουπονιών και να διερευνηθεί συμφωνία μαζί τους. Για αυτό τον σκοπό μίσθωσε την σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί από τον Όμιλο Ελληνικά Χρηματιστήρια -Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. για την παροχή υπηρεσιών διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκδότριες εταιρείες https://axia.athexgroup.gr. Στη Γενική Συνέλευση της 18ης Μαΐου 2021 δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία και η Γενική Συνέλευση των Ομολογιούχων του ΜΛΣ02 θα επαναληφθεί στις 26 Μαΐου 2021 και ώρα 14:00.

β) Το Διοικητικό Συμβούλιο της MLS ενέκρινε την Ετήσια Οικονομική Έκθεση της χρήσης από 1 Ιανουαρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019 (τις δηλώσεις των Εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου, την Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Επεξηγηματική Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, τη Δήλωση Εταιρικής Διακυβέρνησης, τις ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρίας για τη χρήση 1.01.2019 έως 31.12.2019). Στη συνέχεια την απέστειλε στον Ορκωτό Ελεγκτή μαζί με απαντήσεις σε μία σειρά ερωτήσεων με τις απαιτούμενες τεκμηριώσεις, που ζητήθηκαν από τον Ορκωτό Ελεγκτή, προκειμένου να συνταχθεί η Έκθεση Ελέγχου του για τις Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρίας για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η εταιρία θα προβεί στην δημοσίευση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 2019.

Οι λόγοι για τους οποίους υπήρξε απόκλιση από τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Εταιρίας σχετικά με την ημερομηνία δημοσιοποίησης των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων, πέραν του Covid, αφορούν σε μία σειρά από σημαντικές λογιστικές εκτιμήσεις και υπολογισμούς που επηρεάζουν τα ποσά των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων και την άσκηση κρίσης από το Διοικητικό Συμβούλιο στη διαδικασία εφαρμογής των λογιστικών αρχών της εταιρείας, για τα οποία απαιτήθηκε σημαντικός επιπλέον χρόνος.

Στη συνέχεια θα απαιτηθούν 4-6 εβδομάδες για την σύνταξη και τη δημοσίευση της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης της περιόδου από 1 Ιανουαρίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2020, τονίζει η εταιρία.