Δύσκολες ώρες για μεγάλη ελληνική εταιρεία: Το μεγάλο αδιέξοδο

Επιχειρήσεις: Σε αδιέξοδο έχει φτάσει πασίγνωστη εταιρεία τεχνολογίας με αποτέλεσμα το μέλλον της να είναι αβέβαιο, προκαλώντας ανησυχία στην αγορά.

Σε κατάσταση πλήρους αδιεξόδου κινδυνεύουν να βρεθούν οι ομολογιούχοι της MLS, αφενός, λόγω της απουσίας οποιασδήποτε πρότασης από τη διοίκηση της εταιρείας και αφετέρου, εξαιτίας των δύσκαμπτων όρων των ομολογιακών εκδόσεων, που αποτελούν τροχοπέδη για την επιτάχυνση των όποιων διαδικασιών αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όλοι πάντως παραδέχονται πως τα δεδομένα είναι πλέον πολύ δύσκολα, καθώς από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα:

  • Πρώτον, σε κανένα από τα τρία ομόλογα δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη απαρτία του 66,7%, έτσι ώστε να μπορεί είτε να καταγγελθούν οι εκδόσεις από τους ομολογιούχους (και τα ποσά να γίνουν άμεσα απαιτητά), είτε να εγκρίνουν οι ομολογιούχοι τις όποιες προτάσεις της διοίκησης.

Μάλιστα, στην πρόσφατη διαδικτυακή Γ.Σ. του Ομολόγου 2, η απαρτία ήταν μόλις 39%, πολύ χαμηλότερη από το απαιτούμενο 50% για να ξεκινήσει η συνέλευση και πόσο μάλλον από το 66,7% προκειμένου να μπορούν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την «επόμενη μέρα».

Είναι ιδιαίτερα αμφίβολο επίσης το αν θα επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία και στην επαναληπτική Γ.Σ. της 26ης Μαΐου, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση, οι νομικοί της υπόθεσης θα κληθούν να αναζητήσουν… διέξοδο στα αδιέξοδα.

  • Και δεύτερον, όλο αυτό το χρονικό διάστημα η διοίκηση της ΜLS δεν έχει καταθέσει στους ομολογιούχους οποιαδήποτε επίσημη πρόταση για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αντίθετα, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, τα έσοδα της εταιρείας είναι οριακά, οι ζημίες πολύ μεγάλες, οι απομειώσεις τεράστιες και η ρευστότητά της μηδενική. Επιπλέον, όσο περνάει ο χρόνος τόσο η κατάσταση επιδεινώνεται.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν στο euro2day.gr πως η διοίκηση θα έπρεπε να είχε κινηθεί με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς και πως από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχε φανεί το πρόβλημα, έως και σήμερα, δεν έχει υποβάλει ούτε μία πρόταση προς τους ομολογιούχους για τη διευθέτηση του θέματος.

Επιχειρήσεις: Τελειώνει ο χρόνος στην κλεψύδρα

Σε ό,τι δε αφορά το μέλλον, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει σε πρόταση προς τους ομολογιούχους, με ένα πρώτο κρίσιμο χρονικό όριο να είναι αυτό του προσεχούς Ιουλίου.

Και αυτό γιατί τότε λήγει το πρώτο ομόλογο, οπότε οι αντιδράσεις των συγκεκριμένων ομολογιούχων πολύ πιθανόν να οξυνθούν.

Με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό, στις δύο άλλες εκδόσεις -επί του παρόντος και για σημαντικό ακόμη χρονικό διάστημα- θα οφείλονται μόνο οι τόκοι, άρα είναι περιορισμένο το αντικείμενο για το οποίο κάποιος ομολογιούχος θα μπορούσε να ακολουθήσει μόνος του τη δικαστική οδό.

Στην περίπτωση, όμως, του 1ου ομολόγου, από τα μέσα Ιουλίου θα οφείλεται πέρα από τους τόκους και το κεφάλαιο.

Άρα, αν δεν έχουμε απτές εξελίξεις μέχρι τότε, είναι αρκετά πιθανό να δούμε κλιμάκωση των αντιδράσεων από την πλευρά των ομολογιούχων εναντίον της εταιρείας.

Έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν υπάρχει ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής που προτίθεται να αποκτήσει την ΜLS, καλύπτοντας αύξηση κεφαλαίου και ρυθμίζοντας -μέσω κουρέματος υποχρεώσεων- τα χρέη προς τους ομολογιούχους, το σχετικό deal θα πρέπει να κλείσει σύντομα και μάλιστα πριν από τη λήξη του πρώτου ομολόγου τον προσεχή Ιούλιο, γιατί από εκεί και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Επιχειρήσεις: Το μεγάλο «αγκάθι»

Σύμφωνα με άλλους παράγοντες, σημαντικά προβλήματα προκύπτουν και από τους όρους των ομολόγων, οι οποίοι βασίστηκαν σε εκδόσεις που απευθύνονται σε μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια και όχι σε επενδυτές «λιανικής», με αποτέλεσμα η επίτευξη απαρτιών της τάξεως του 66,7% να θεωρείται δύσκολη υπόθεση.

Επίσης, λόγω απειρίας της αγοράς, όταν εκδίδονταν τα σχετικά ομόλογα κανείς δεν είχε εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός default, γιατί επικρατούσε η ευρύτατη αντίληψη πως όλα τα ομόλογα αποπληρώνονται κανονικά, κάτι όμως που δεν ισχύει στην πράξη.

Το αποτέλεσμα είναι στην περίπτωση της ΜLS να έχουμε ένα ουσιαστικό default, το οποίο μέχρι σήμερα δεν μπορεί να πάρει επίσημο χαρακτήρα λόγω της αδυναμίας συγκέντρωσης των ομολογιούχων.

Και το ερώτημα παραμένει: Αν αύριο η διοίκηση καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς τους ομολογιούχους που προϋποθέτει κούρεμα υποχρεώσεων, είναι βέβαιο ότι θα προκύψει απαρτία έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή;

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν λανθασμένη η απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης των ομολόγων της ΜLS.

Αν η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν, οι τιμές θα κατρακυλούσαν, πλην όμως, αφενός, οι πωλητές θα είχαν εισπράξει κάποιο μικρό τμήμα του κεφαλαίου τους (τώρα κινδυνεύουν να το χάσουν όλο), αφετέρου, άλλοι επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο, θα συγκέντρωναν υψηλό ποσοστό των τίτλων, με αποτέλεσμα η επίτευξη απαρτίας να αποτελούσε μια αρκετά ευκολότερη υπόθεση.

Επιχειρήσεις: Γιατί καθυστερεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων 2020

Επιστολή – απάντηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε η διοίκηση της MLS.

Οπως αναφέρει η εισηγμένη,

α) Η MLS σε συνεργασία με την Euroxx Χρηματιστηριακή προέβη σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των Ομολογιούχων του ΜΛΣ02 και να συζητηθεί η μετάθεση πληρωμής των κουπονιών και να διερευνηθεί συμφωνία μαζί τους. Για αυτό τον σκοπό μίσθωσε την σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί από τον Όμιλο Ελληνικά Χρηματιστήρια -Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. για την παροχή υπηρεσιών διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκδότριες εταιρείες https://axia.athexgroup.gr. Στη Γενική Συνέλευση της 18ης Μαΐου 2021 δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία και η Γενική Συνέλευση των Ομολογιούχων του ΜΛΣ02 θα επαναληφθεί στις 26 Μαΐου 2021 και ώρα 14:00.

β) Το Διοικητικό Συμβούλιο της MLS ενέκρινε την Ετήσια Οικονομική Έκθεση της χρήσης από 1 Ιανουαρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019 (τις δηλώσεις των Εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου, την Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Επεξηγηματική Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, τη Δήλωση Εταιρικής Διακυβέρνησης, τις ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρίας για τη χρήση 1.01.2019 έως 31.12.2019). Στη συνέχεια την απέστειλε στον Ορκωτό Ελεγκτή μαζί με απαντήσεις σε μία σειρά ερωτήσεων με τις απαιτούμενες τεκμηριώσεις, που ζητήθηκαν από τον Ορκωτό Ελεγκτή, προκειμένου να συνταχθεί η Έκθεση Ελέγχου του για τις Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρίας για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η εταιρία θα προβεί στην δημοσίευση των Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 2019.

Οι λόγοι για τους οποίους υπήρξε απόκλιση από τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Εταιρίας σχετικά με την ημερομηνία δημοσιοποίησης των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων, πέραν του Covid, αφορούν σε μία σειρά από σημαντικές λογιστικές εκτιμήσεις και υπολογισμούς που επηρεάζουν τα ποσά των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων και την άσκηση κρίσης από το Διοικητικό Συμβούλιο στη διαδικασία εφαρμογής των λογιστικών αρχών της εταιρείας, για τα οποία απαιτήθηκε σημαντικός επιπλέον χρόνος.

Στη συνέχεια θα απαιτηθούν 4-6 εβδομάδες για την σύνταξη και τη δημοσίευση της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης της περιόδου από 1 Ιανουαρίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2020, τονίζει η εταιρία.