PLUS

emvolio.gov.gr: Τι αλλάζει από σήμερα για τα ραντεβού – Ανοίγει η πλατφόρμα και για τα παιδιά

Εμβολιασμός: Επιταχύνει τη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού η κυβέρνηση, «τσιμπώντας» και τους ανήλικους. Στις 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά 15-17 ετών ανοίγει την Πέμπτη.

H συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να κλείνει ραντεβού με το σκεύασμα της Pfizer.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους το ραντεβού για τον εμβολιασμό θα μπορεί να κλείνεται από την πλατφόρμα https://emvolio.gov.gr/ με χρήση των κωδικών taxis net. Το ραντεβού θα δύναται να κλείσει οποιοσδήποτε από τους δύο γονείς, αρκεί να ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Το ραντεβού επίσης μπορεί να κλείνεται και μέσω ΚΕΠ ή σε Φαρμακεία, αρκεί ο γονέας να προσκομίσει ταυτοποιητικά στοιχεία δικά του και του παιδιού. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Εμβολιασμός: Οι μικρότερες ηλικίες διασπείρουν τον ιό σε ευάλωτους ή ανεμβολίαστους

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει μετακινήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες και τόνισε πως τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους.

«Πριν μια εβδομάδα ανακοινώθηκε η θετική γνωμοδότηση για τον εμβολιασμό ατόμων 15 ως 17 ετών» θύμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τονίζοντας πως ο κίνδυνος από τη νόσηση αυτών των ηλικιών είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Άλλωστε, και σε αυτές τις ομάδες υπάρχουν άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι η διασπορά του ιού στο περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να βρίσκονται ευάλωτα άτομα ή ανεμβολίαστα, πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Εμβολιασμός: Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήριο νέων μεταλλάξεων

«Μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού.

Αντίθετα τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα διασποράς» συνέχισε η κα. Θεοδωρίδου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η πρόεδρος τόνισε πως ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη. Ωστόσο, τόνισε ξανά πως ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση. «Αυτή προσφέρει προστασία της τάξεως του 33%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από 90% με τη δεύτερη δόση» είπε.

Εμβολιασμός: Να μην παραμελειται η δεύτερη δόση του εμβολιασμού

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε σε έρευνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε ότι ένα στα 10 άτομα δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πιο έντονα στις νεότερες ηλικίες, τόνισε και επανέλαβε να μην ξεχνάμε αυτή τη δεύτερη δόση γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική.

«Στο κάλεσμα των συμπολιτών μας ηλικίας άνω των 60 ετών για εμβολιασμό υπήρξε μια θετική ανταπόκριση» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου που αναφέρθηκε σε μια σειρά από ανασταλτικούς παράγοντες, που κάνουν κάποιους πολίτες να διστάζουν.

«Να θυμίσω ότι ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς και μικρόβια. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να υπολείπεται αλλά επιτρέπεται να γίνεται και άλλα με θεραπείες, στις οποίες ο θεράπων ιατρός μπορεί να κανονίσει τον χρόνο της θεραπείας και του εμβολιασμού» είπε.

Εμβολιασμός: Δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Πολλοί περιμένουν το φάρμακο, συνέχισε η Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Ατυχώς, μελέτες και έρευνες δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο».

Άλλο αίτιο που παραμένουν ανεμβολίαστοι κάποιοι είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις. Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών. Η κα. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως ο εμβολιασμός συστήνεται για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και επιβάλλεται και για τις θηλάζουσες. Άλλωστε το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα.

Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν και πάρα πολλοί από τον φόβο των παρενεργειών, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου που εξήγησε πως οι πιθανότητες νόσησης είναι πολύ υψηλότερες. «Χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει. Το 99% των ασθενών στις μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα» συνέχισε.

Εμβολιασμός: «Οι λαθρεπιβάτες της ανοσίας»

Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων. «Λαθρεπιβάτες της ανοσίας» τους χαρακτήρισε, διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει άλλοι.

Η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ έχουν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων. «Αυτό τα λέει όλα», είπε.

Η πρόεδρος της επιτροπής είπε κλείνοντας πως «οι νεαρές ηλικίες καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους».

Εμβολιασμός: Τελεσίγραφο! Απολύονται οι ανεμβολίαστοι

 

Δεν έκανες το εμβόλιο; Απολύεσαι! Σαφές μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους, αρνητές και επιφυλακτικούς στέλνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί θα τίθεται αυτομάτως εκτός επιχείρησης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Αργά αλλά σταθερά πληθαίνει ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων, κάποιες εξ’αυτών πολυεθνικές, που είτε προφορικά, είτε γραπτά δίνουν σαφή οδηγία στους εργαζόμενούς τους να εμβολιαστούν προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα και με ασφαλή τρόπο στους ομίλους τους.

Τουλάχιστον μία πολύ μεγάλη ελληνική επιχείρηση από τον χώρο των τροφίμων έχει δώσει σαφή οδηγία ότι από την 1η Αυγούστου και μετά δεν θα μπαίνει κανείς ανεμβολίαστος στους χώρους της εταιρείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει είτε υποχρεωτικές άδειες μετ’ αποδοχών ή εφόσον αυτές έχουν εξαντληθεί, άδειες άνευ αποδοχών.

Επί του παρόντος λιγοστές επιχειρήσεις έχουν προβεί σε γραπτές κοινοποιήσεις στους εργαζόμενους καθώς αν και νομικά εκτιμάται πως είναι πλήρως κατοχυρωμένες, επιφυλάσσονται για να μην προκαλέσουν «θόρυβο» που μπορεί να τύχει κακόπιστη κριτική από «κέντρα αντιεμβολιαστών».

Άλλες προχωρούν εγγράφως στην σχετικές κοινοποιήσεις προς τους εργαζόμενους τους, ενώ πολύ περισσότερες είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που εξετάζουν αυτή την περίοδο την πολιτική που θα ακολουθήσουν το άμεσο επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες πληθυσμού, βάσει των εισηγήσεων της Επιτροπής Βιοηθικής. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι από τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το σενάριο που είναι ισχυρό πάνω στο τραπέζι είναι να γίνει άνοιγμα κλειστών χώρων στις 15 Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους. Δηλαδή η προαναγγελία για διαχωρισμό μεικτών και αμιγών να μην ισχύσει και να πάμε αποκλειστικά σε αμιγείς κλειστούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση οι εξωτερικοί θα παραμείνουν βεβαίως μεικτοί.

Εμβολιασμός: Παύση πληρωμών στους ανεμβολίαστους υπαλλήλους

Στη λήψη Δρακόντειων μέτρων κατά των ανεμβολίαστων εργαζομένων προχωρούν οι εταιρείες «Νικ. Θεοχαράκης ΑΕ», «Θεοχαράκης ΑΕ», «Πράξις ΑΕ» προκαλώντας σάλο στην αγορά.

Όπως αναφέρεται σε κείμενο της Διεύθυνσης Προσωπικού όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν οφείλουν να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα αρνητικό PCR (προφανώς επωμιζόμενοι το κόστος, αν και σύμφωνα με τα ισχύοντα γενικά στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται δωρεάν sel test), ενώ τους απαγορεύεται η παρουσία σε κοινόχρηστους χώρους.

Όσοι δεν συμμορφωθούν αντιμετωπίζουν την ποινή στέρησης αποδοχών.

Στην επιστολή του HR, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Από τη Δευτέρα 12/7/2021 όσοι συνάδελφοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν, οφείλουν να προσκομίζουν στη Διεύθυνση Προσωπικού σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Δευτέρα κατά την προσέλευσή τους στους χώρους εργασίας) διαγνωστικό (μοριακό) τεστ PCR αρνητικού αποτελέσματος, το οποίο διεξήχθη 72 ώρες πριν, κατά το μέγιστο.

Επιπλέον, οι εν λόγω συνάδελφοι οφείλουν να φορούν διαρκώς προστατευτική μάσκα προσώπου κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους, ενώ η κίνηση στους χώρους των εταιρειών θα επιτρέπεται μόνο σε εκείνους τους χώρους που είναι απολύτως απαραίτητοι στο πλαίσιο εκτέλεσης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Παράλληλα απαγορεύεται η παρουσία τους σε κοινόχρηστους χώρους (λ.χ. υποδοχή πελατών, κυλικείο) όπου παρατηρείται συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω οι εταιρείες δεν θα κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας αυτών των εργαζομένων και για το λόγο αυτό απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα έως την πλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων»

Εμβολιασμός: Χάνουν τα επιδόματα οι ανεμβολίαστοι;

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια των ερωτημάτων που δέχτηκε στη συνέντευξη Tύπου, τόνισε σχετικά με τα νέα μέτρα, ότι αυτά δεν θα δημιουργήσουν «πολίτες δύο ταχυτήτων», ενώ παράλληλα… καθησύχασε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός!

Παρ ‘ όλα αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πλέον επιδότηση αναστολών σε ανεμβολίαστους και οικονομική στήριξη, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια.

Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη!

Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει.»

Και πρόσθεσε:

«Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν άρα δεν έχουν περιορισμούς. Δεν υπάρχει ζήτημα τιμωρητικού χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους. Πρέπει να εμπιστευτούν τους επιστήμονες οι πολίτες. Ας ξεφύγουμε από θεωρίες συνωμοσίας, έχουμε θέση ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago