Gov.gr: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μείνει κλειστή για 5 ώρες. Ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις στο Taxisnet. Πότε και γιατί.
Χωρίς το gov.gr θα μείνουμε για λίγες ώρες την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, προκειμένου να γίνουν ορισμένες εργασίες αναβάθμισης στο σύστημα. Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου «περνάνε» όλες οι διαδικασίες ηλεκτρονικά δεν θα λειτουργεί:
- Από τις 18:00 έως τις 23:00
Ωστόσο, αυτό δεν θα επηρεάσει τους περισσότερους, αφού ακόμα και αν λήγουν προθεσμίες, θα υπάρχει διαθέσιμος χρόνος την Πέμπτη για να τακτοποιήσετε τις υποθέσεις πριν ή μετά.
Ποιες υπηρεσίες του gov.gr δεν θα λειτουργούν
Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν θα είναι διαθέσιμες όλες οι υπηρεσίες του gov.gr που σχετίζονται με:
- Υπηρεσίες αυθεντικοποίησης χρηστών μέσω κωδικών TAXISnet (όπως ΗΔΙΚΑ, e-ΕΦΚΑ κ.α.),
- Υπηρεσίες όπως Πόθεν Έσχες, Ενιαία Αρχή Πληρωμής, e-Παράβολο, και web services από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ σε φορείς της Δημόσιας Διοίκησης,
- Υπηρεσίες φορολογικής διοίκησης ΑΑΔΕ και Υπ. Οικονομικών, όπως TAXISnet, ICISnet, TAXIS, Elenxis, MIS, ΨΥΔΗΠΕΕΚ κ.α..
- Υπηρεσίες σχετικές με COVID-19.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως και σε προηγούμενες εργασίες αναβάθμισης υποδομών, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι εν λόγω εργασίες να ολοκληρωθούν νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, στο πλαίσιο ελαχιστοποίησης της επίπτωσης από τη μη διαθεσιμότητα των ανωτέρω υπηρεσιών.
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε ξεκινούν – Η προθεσμία
Στις 31 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την καταληκτική προθεσμία να είναι στις 30 Ιουνίου. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου.
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι ξέρουμε για παράταση
Η παραπάνω προθεσμία θα ισχύει εάν δεν δοθεί παράταση. Πάντως, και πέρσι, με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου.
Τα SOS της φορολογικής δήλωσης 2023
Τα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν εκπτώσεις φόρου, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», είναι τα εξής:
- Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1 προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
- Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
- Όσοι είναι 65 ετών και άνω θα πρέπει να το δηλώσουν στους κωδικούς 013-014 για να έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.
- Οι νέοι επιτηδευματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να κερδίσουν «κούρεμα» 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 μέχρι 10.000 ευρώ.
- Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.
- Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31-12-1960 θα πρέπει να το δηλώσουν προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος.
- Έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις. Στο νέο έντυπο Ε1 θα προστεθεί ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγραφούν οι δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με αποδέκτες συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών. Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει. Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%.
- Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.
- Ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα απαλλάσσονται και από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης και ταυτόχρονα καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων.
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι ισχύει με το πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση
Προς κατάργηση οδεύει το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις που είναι μηδενικές, πιστωτικές ή για όσες προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο-σκούπα που πρόκειται να καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα προβλέπει την κατάργηση των προστίμων για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων.
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα πιθανά λάθη
Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που θα βάλουν σε ταλαιπωρία τους φορολογούμενους ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής με απόφασή του, δίνει αναλυτικές οδηγίες στους εργοδότες προκειμένου να καταχωρήσουν σωστά τα ποσά αποδοχών και φόρων που έχουν παρακρατηθεί ξεκαθαρίζοντας ποια ποσά είναι αφορολόγητα.
Στην νέα απόφαση αναφέρονται τρεις νέες περιπτώσεις ποσών που απαλλάσσονται από το φόρο και πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά στη φορολογία εισοδήματος:
- Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη
- Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα
- Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
- Έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους
- Το επίδομα Στέγασης