Έκτακτο κοινωνικό μέρισμα το Πάσχα 2022: Ολοταχώς για… φιάσκο

Επίδομα Πάσχα 300 ευρώ: Μπορεί χιλιάδες συμπολίτες μας να περίμεναν το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ του Πάσχα αλλά κάτι τέτοιο ολοένα και απομακρύνεται. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Η τύχη του έκτακτου επιδόματος για το Πάσχα ύψους περίπου 300 ευρώ θα κριθεί τόσο από τα δημοσιονομικά της χώρας (πληθωρισμό και ράλι στις τιμές της ενέργειας) όσο και από τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πάντως οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία οδηγούν σε επιδείνωση το οικονομικό κλίμα παγκοσμίως, βάζοντας δύσκολα και στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, εξετάζει και μετρά τον τρόπο, το εύρος και το μέγεθος των παρεμβάσεων. «Και όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, πάντως σε χρόνο έγκαιρο, έτσι ώστε ο κόσμος να ξέρει τι έχει να περιμένει και ποιος κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει τονίσει ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό εάν θα δοθεί αυτό το επίδομα στους πιο αδύναμους αλλά αυτό θα κριθεί και από το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσουμε εμείς ως Γενικό Λογιστήριο και το οποίο έχουμε τη θεσμική υποχρέωση να το περάσουμε το αργότερο στις 30 Απριλίου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Πάντως τις επόμενες είκοσι ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεση του μια σειρά κρίσιμων στοιχείων και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο θα αποφασίσει για το έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους. Η καταβολή μιας έκτακτης ενίσχυσης – σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κ.α.- θεωρείται απαραίτητη λόγω του κύματος των ανατιμήσεων που έχει θέσει εκτός προϋπολογισμού τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Προφανώς η έκτακτη ενίσχυση εφόσον αποφασιστεί αυτή θα αφορά τους ασθενέστερους οικονομικά, με τα εισοδηματικά κριτήρια να καθορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και ενδεχομένως το ύψος του επιδόματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην κατηγορία των ανθρώπων που θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα αναμένονται να είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μακροχρόνια άνεργοι. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει πλαφόν στο εισόδημα έτσι ώστε να πάρει κάποιος το εν λόγω επίδομα, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι στις 7.500 ευρώ. Παράλληλα, θα ισχύουν και κριτήρια για την περιουσιακή κατάσταση των πολιτών που θα αιτηθούν το επίδομα.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει έλεγχος των καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων όλων όσοι δικαιούνται, εισοδηματικά, το επίδομα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, με πηγές να δείχνουν την 4η Μαρτίου ως πιθανή ημερομηνία κατά την οποία θα «κλειδώσει» η καταβολή του επιδόματος, το οποίο δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Δώρο Πάσχα 300 ευρώ: Τα σενάρια

  • Επανάληψη του κοινωνικού μερίσματος των Χριστουγέννων
    Διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εφάπαξ έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ σύνταξη), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ (600 + 600 ευρώ σύνταξη) και περιουσία έως 200.000 ευρώ.
  • Εφάπαξ επίδομα με κλιμακούμενο ποσό
    Που θα λαμβάνει υπόψιν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου οι φτωχότεροι συνταξιούχοι να λάβουν περισσότερα.

Το σενάριο αυτό θέλει το κράτος να έρχεται να ενισχύει το εισόδημα του ευάλωτου νοικοκυριού με ένα σταθερό ποσό όχι όμως για ένα αλλά π.χ. για δυο μήνες. ωστόσο μάλλον δεν είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή καθώς απαιτεί πολλά κονδύλια.

Στο σενάριο αυτό θα υποστηριχθούν χαμηλόμισθοι και όσοι δεν έχουν εργασία και πάλι ωστόσο φαντάζει δύσκολη λόγω μάλιστα και της επικείμενης αύξησης του Κατώτατου μισθού.

Πάντως αυτοί που θα το πάρουν, όπως και στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς θα είναι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άνεργοι.

Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά που αναμένεται να αφήσει πολλούς πολίτες στην απέξω είναι πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια.

Δώρο Πάσχα 300 ευρώ: Επιβεβαίωση Σταϊκούρα

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η επιβεβαίωση ήρθε και από την Κυβέρνηση καθώς ο Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε οτι η Κυβέρνηση σχεδιάζει εφάπαξ επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους πριν από το Πάσχα σε συνάρτηση με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των εσόδων του προϋπολογισμού.

«Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά», είπε και προσέθεσε ότι «ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα». Από τις εισπράξεις Φεβρουαρίου θα εξαρτηθεί το ύψος αλλά και η περίμετρος των νέων μέτρων στήριξης σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΙ καθώς θα δείξουν το εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Παράλληλα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για δώρο Πάσχα σε πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών που πιέζονται από το κύμα ακρίβειας.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων πλήθος επιλογών προκειμένου να βοηθηθούν στοχευμένα, οι πιο ευάλωτοι απέναντι στην ακρίβεια αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα έκτακτο βοήθημα, καθώς όπως σημείωσε «δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης».

«Η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και τα περιθώρια, και όταν είναι έτοιμη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις», σημείωσε.

«Η συγκεκριμένη στοχευμένη στήριξη θα έλθει παράλληλα με τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται», πρόσθεσε ενώ όσον αφορά στον χρόνο, κατά τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί, ανέφερε τον Μάρτιο, υπογραμμίζοντας ότι «ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος».

«Εξετάζουμε διάφορα εργαλεία και επιλογές για όσους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη για το ρεύμα και η κυβέρνηση σχεδιάζει και συζητά και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις» πρόσθεσε και κατέληξε:

«Η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει έγκαιρα, πέρα από τα οριζόντια μέτρα. Σε ό,τι αφορά τόσο το εύρος, όσο και το βάθος, είναι κάτι που θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Δεν θα είναι κάτι ασήμαντο ή επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε να έχει ουσιαστικό αποτύπωμα».