Έκτακτο για Dentist Pass: Λήγουν τα 40 ευρώ στο gov.gr – Ποιοι τα δικαιούνται

Dentist Pass: Για λίγους, αλλά εξαιρετικά σημαντικό για την πρόληψη, η οικονομική ενίσχυση για οδοντίατρο «τρέχει», αλλά έχει ημερομηνία λήξης.

Μέσω gov.gr γίνεται η αίτηση για το Dentist Pass, έως ότου λήξει το μέτρο πρόληψης που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας και αφορά τα παιδιά. Το ύψος της ενίσχυσης φτάνει και τα 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί, ενώ την αίτηση και τη διαδικασία πρέπει να την «τρέξουν» οι γονείς.

Δεν υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια, αφού δεν θα μείνει για πάντα ανοιχτή η πλατφόρμα για τους ωφελούμενους. Συγκεκριμένα, το gov.gr θα κλείσει για αιτήσεις στις 22 Οκτωβρίου 2023, οπότε και έχουν περιθώριο για να υποβάλλουν την αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα.

Tο Πρόγραμμα «Dentist Pass» αποτελεί μέτρο ενίσχυσης για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα ετών. Εντάσσεται στη δράση «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»» (κωδικός Δράσης 16783) και υλοποιείται στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής με ομάδα στόχο τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής κοιλότητας, ώστε τα τελευταία να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα. Περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση οδοντικής πλάκας, φθορίωση και εν γένει παροχή οδηγιών για τη στοματική υγιεινή των παιδιών.

Dentist Pass: Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος «Dentist Pass» είναι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2011 έως και 2017, διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είτε Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Dentist Pass: Ποιοι μπορούν να κάνουν την αίτηση

Η ενίσχυση λαμβάνεται για λογαριασμό κάθε ωφελούμενου παιδιού από ενήλικο φυσικό πρόσωπο, το οποίο ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ή του παρέχει την ασφαλιστική κάλυψη και ενεργεί ως ο εκπρόσωπος του παιδιού για τους σκοπούς του Προγράμματος «Dentist Pass». Το φυσικό αυτό πρόσωπο, στο οποίο πιστώνεται το ποσό της ενίσχυσης, νοείται ως ο Δικαιούχος της ενίσχυσης.

Dentist Pass: Η διαδικασία πίστωσης

Το ύψος της ενίσχυσης ανά ωφελούμενο (παιδί) ανέρχεται στο ποσό των 40€. Η οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε κάθε ωφελούμενο πιστώνεται στον δικαιούχο σε μoρφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας (Dentist Pass).

Κάθε ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο ή τμήμα του πραγματικού κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας του ωφελούμενου παιδιού ή των ωφελούμενων παιδιών έως του ανωτέρω ποσού. Το χρηματικό ποσό της ενίσχυσης δύναται να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους αποκλειστικά για την πληρωμή πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας προς τους συγκεκριμένους ωφελούμενους για τους οποίους έχει εξ αρχής εκδοθεί και προορίζεται. Δεν επιτρέπεται η χρήση του ποσού αυτού για άλλο σκοπό, αξιοποίησή του από τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.

Πότε πληρώνεται το Youth Pass σε νέους

Ανακοινώθηκε σαν ένα νέο, τακτικό επίδομα που θα παίρνουν οι νέοι οι οποίοι θα συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ στην αρχή θα δοθεί και σε μερικούς 19χρονους, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις.

Το Youth Pass σαν είναι σαν το Freedom Pass που έπαιρναν οι νέοι οι οποίοι έκαναν το εμβόλιο, όμως «μεταλλάσσεται» και γίνεται πια μόνιμο, σαν «δώρο» από την Πολιτεία για την ενηλικίωσή τους. Θα μπορούν να το εξαργυρώσουν σε διάφορες δραστηριότητες, τουρισμό ή καταστήματα, ωστόσο, η πρώτη πληρωμή δεν θα γίνει όσο σύντομα αναμενόταν.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι πριν τις διακοπές και μετά την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας που έβγαλε η κάλπη του Ιουνίου, το επίδομα ύψους 150 ευρώ θα πληρωνόταν μέσα στον Οκτώβριο.

Τελευταίες πληροφορίες ωστόσο έχουν κάπως «δυσάρεστα» νέα για τους νέους που το περίμεναν, αφού φαίνεται ότι πάει για το τέλος του χρόνου η πληρωμή του.

Το συγκεκριμένο δημοσιονομικό μέτρο υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ. Συνολικά, περίπου σε 200.000 υπολογίζονται οι δικαιούχοι του voucher.

Δικαιούχοι είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, συγκεκριμένα όσοι την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους.

Τα παραπάνω είναι αρκετά μπερδεμένα για όσους είναι οριακά στις προϋποθέσεις, ενώ ενδεχομένως και να αλλάξουν εφόσον αιτήσεις και πληρωμές μάλλον πάνε για πιο μετά.

Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Κλειστά σχολεία στις δημοτικές εκλογές – Τι λέει η εγκύκλιος

Μόνο σε περιφέρειες και δήμους που οι εκλογές δεν θα δώσουν ξεκάθαρο νικητή και θα πάνε σε δεύτερο γύρο, θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά και την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Στις 6/10 και στις 9/10 τα σχολεία όλης της χώρας για να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023 στις 8 και 15 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον, αυτά αναφέρει η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι

«Επισημαίνεται ότι σε όσες περιφέρειες ή δήμους θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 αντίστοιχα.»

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μόνο όπου θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος των εκλογών θα κλείσουν τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται αυτό να αποσαφηνιστεί πλήρως από την επόμενη εβδομάδα.

Στις οδηγίες που έλαβαν οι διευθυντές των σχολείων αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι, λόγω της διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών της 8ης Οκτωβρίου 2023, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες και οι Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων, που έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας, να παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου 2023 τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές.»

Ήδη, έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των γονέων και στα ιδιωτικά σχολεία ότι θα παραμείνουν κλειστά ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου, για τη διευκόλυνση μετακίνησης των εκλογέων. Σημειώνεται ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν γίνονται εκλογικά κέντρα, ωστόσο, κλείνουν για να μπορέσουν να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι.