Έκτακτο επίδομα συνταξιούχων: Νέος γύρος πληρωμών σε όλους – Τι γνωρίζουμε

Έκτακτο επίδομα: Για μια ακόμη φορά οι συνταξιούχοι θα πάρουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση αντί «Δώρου Χριστουγέννων». Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να πληρωθεί ένας δεύτερος γύρος του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, σε συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις τον περασμένο Ιανουάριο. Τα ποσά θα κυμαίνονται ξανά μεταξύ 200-300 ευρώ, όμως ακόμα μένει στον «αέρα» η επίσημη ανακοίνωση.

Οι πληροφορίες έχουν διαρρεύσει μέσα στο καλοκαίρι και οι επίσημες ανακοινώσεις θα έρχονταν από το βήμα της ΔΕΘ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλα αυτά όμως πήραν αναβολή, καθώς οι πρωτοφανείς πλημμύρες έχουν φέρει τεράστιες ανατροπές στους σχεδιασμούς.

Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο επίδομα δεν φαίνεται να το παίρνει πίσω το Μαξίμου και αναμένεται να είναι από αυτά που θα υλοποιηθούν, σε αντίθεση με τη νέα επιταγή ακρίβειας, που όλα δείχνουν ότι δεν θα δοθεί τελικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται, για τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους αναμένεται νέα αύξηση γύρω στο 3,5%. Η αύξηση θα δοθεί σε συνδυασμό με την καταβολή του έκτακτου επιδόματος (θα είναι ξανά κλιμακούμενο, δηλαδή 200, 250 και 300 ευρώ, υπό προϋποθέσεις).

Τα χρήματα του επιδόματος αναμένεται να μπουν τον Δεκέμβριο του 2023.

Νέο επίδομα συνταξιούχων: Οι δικαιούχοι αναλυτικά

Ακόμα, δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες, ωστόσο, ο πρώτος γύρος αποσαφηνίζει τις λεπτομέρειες για τις πληρωμές ενώ, εφόσον ισχύσουν τα ίδια, οι συνταξιούχοι γνωρίζουν ήδη εάν θα πάρουν ή όχι χρήματα, αλλά και το ποσό που θα λάβουν.

Τον περασμένο Μάρτιο, λοιπόν, οι 5 κατηγορίες που έλαβαν 200, 250 και 300 ευρώ είναι οι εξής:

 • 1η κατηγορία: όσοι δεν είδαν καμία αύξηση. Είναι 120.000 συνταξιούχοι, το 5% του συνόλου, με προσωπική διαφορά και συντάξεις μεταξύ 800-1.000 ευρώ τον μήνα. Έλαβαν 300 ευρώ.
 • 2η κατηγορία: όσοι έχουν προσωπική διαφορά και οι μόνοι που είδαν τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα. Έλαβαν 300 ευρώ τον μήνα.
 • 3η κατηγορία: όσοι έχουν άθροισμα συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ τον μήνα και είδαν μια μικρή ενίσχυση από την αύξηση. Έλαβαν 300 ευρώ και μιλάμε για 70.000 συνταξιούχους.

Συνολικά 560.000 συνταξιούχοι έως 1.100 ευρώ έλαβαν 300 ευρώ.

 • 4η κατηγορία: όσοι έχουν άθροισμα 1.100 έως 1.600 ευρώ και ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 111 ευρώ ετησίως. 300 χιλιάδες και έλαβαν 250 ευρώ.
 • 5η κατηγορία: έλαβαν κάποιο μικρότερο ποσοστό από την προσωπική διαφορά. Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση μέχρι 3,49% τότε έλαβαν 250 ευρώ.

Συνολικά τα 250 ευρώ έλαβαν 394.000 συνταξιούχοι.

Από εκεί και πέρα, ανακοινώθηκαν και δύο κατηγορίες που είχαν λάβει 200 ευρώ εφάπαξ βοήθημα:

 • 33.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων 1.100 έως 1.600 ευρώ και έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξη έως 3,49%
 • 125.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση από 3,5% έως 6,99%

Συνολικά τα 200 ευρώ έλαβαν 158.000 συνταξιούχοι.

Επίδομα συνταξιούχων: Τα 3 κριτήρια

Το επίδομα εξαρτάται από τα εξής τρία κριτήρια:

 • την μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης και τις τυχόν άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Όσοι εξακολουθούν, μετά την αύξηση, να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα παίρνουν επίδομα ανάλογο ή και υψηλότερο από τα 200, 250 και 300 ευρώ που δόθηκαν φέτος.

Η πρώτη καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς έγινε τον περασμένο Απρίλιο, ακολουθώντας την αύξηση του 7,75%. Περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι έλαβαν την έκτακτη ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ.

«Πιστόλι» στην επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ

Όπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για τυχόν νέα επιδόματα, όπως η επιταγή ακρίβειας, ή έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων ή έκτακτο επίδομα για ευάλωτους, που είχε δοθεί τις προηγούμενες χρονιές, αφού φαίνεται πια ότι τα δημοσιονομικά δεν βγαίνουν.

Έτσι κι αλλιώς, οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση θα «κοβόταν» από τον Ιανουάριο του 2024, όπως έχει ξεκαθαρίσει προς όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η Κομισιόν, όμως τον Δεκέμβριο του 2023 θα ήταν η «τελευταία ευκαιρία» να μοιραστεί «μποναμάς» στους ευάλωτους.

Όσο πλησιάζουν οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, τόσο στενεύουν τα περιθώρια και πλέον οι διαρροές κάνουν ξεκάθαρα λόγο για «κόφτη» στην επιταγή ακρίβειας.

Νεότερες πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι η νέα επιταγή ακρίβειας 200-250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, δεν θα ανακοινωθεί τελικά για τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα των 250 ευρώ είχαν λάβει περσι πριν από τα Χριστούγεννα 1 εκατ. συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο ήταν 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών.

Παράλληλα, περίπου 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο έλαβαν διπλή δόση.

Επίσης, 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού έλαβαν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.

Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αίτηση

Το νέο Market Pass αναμένεται να πληρωθεί σε μία δόση, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου στους δικαιούχους και αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει στις 15 Σεπτεμβρίου και να παραμένει σε λειτουργία έως τις 31 Οκτωβρίου. Οι δυνητικά δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

 • Τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
 • Τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
 • Τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

 • Εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους ή
 • Μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, όμως λαμβάνουν 80% του ποσού που τους αναλογεί.