Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Σε έκτακτη δήλωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα και τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων θα προχωρήσει την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι είναι όμως το διάγγελμα και ποιοι μπορούν να προβούν σε αυτό; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Να στείλει εκ νέου ξεκάθαρο μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και να σταματήσει οριστικά κάθε συζήτηση για νέα μέτρα έχει σκοπό ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το αυριανό του διάγγελμα.
Επιπλέον, κεντρική βούληση του πρωθυπουργού που τον οδήγησε στην απόφαση να κάνει ο ίδιος τηλεοπτικό διάγγελμα είναι να σταματήσει η πολυφωνία υπουργών και γιατρών στα τηλεπαράθυρα, καθώς ο καθένας διαφορετικό μήνυμα μπερδεύοντας τους πολίτες με αντικρουόμενες απόψεις.
Το τηλεοπτικό μήνυμα αναμένεται, επιπλέον, να έχει αναφορές και στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης που αποτελεί κομβικό κομμάτι του τείχους ενάντια στο ιό.
Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι είναι το διάγγελμα
Διάγγελμα είναι μια επίσημη ανακοίνωση που γίνεται από τις διάφορες αρχές ενός κράτους.
Στην ουσία είναι μια ανακοίνωση που γίνεται από κάποια επίσημη αρχή και απευθύνεται συνολικά στον λαό μιας χώρας.
Για παράδειγμα υπάρχουν διαγγέλματα που γίνονται από πολιτικές αρχές (πρωθυπουργός, πρόεδρος της Δημοκρατίας, κόμματα κλπ), από στρατιωτικές αρχές, από τον βασιλιά όπου υπάρχει (βασιλικά διαγγέλματα) κλπ.
Ένα διάγγελμα αφορά συνήθως κάποιο πολύ σοβαρό θέμα κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό ή στρατιωτικό και γίνεται συνήθως μέσα σε ένα δραματικό κλίμα.
Παραδείγματα:
«Ο πρωθυπουργός της χώρας ενημέρωσε τον λαό για την δραματική κατάσταση της οικονομίας με διάγγελμα του που μεταδόθηκε απευθείας από όλα τα μέσα ενημέρωσης».
«Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων με διάγγελμα του κήρυξε την έναρξη του πολέμου».
Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Αύξηση εμβολιασμών
Το τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη έρχεται με φόντο την άνοδο που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες, μετά την υιοθέτηση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, στα ποσοστά των εμβολιασμών.
Όπως προκύπτει από στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη, ο στόχος για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού φαίνεται πως είναι κοντά στο να επιτευχθεί.
Βάσει στοιχείων που παρουσίασε το moneyreview.gr, τα ποσοστά μέχρι χθες διαμορφώνονταν ως εξής:
- 65,01%: Ποσοστό κάλυψης πληθυσμού με τουλάχιστον 1 δόση.
- 71,67%: Ποσοστό κάλυψης πληθυσμού άνω των 12 ετών με τουλάχιστον 1 δόση.
- 61,96%: Ποσοστό κάλυψης πληθυσμού με ολοκληρωμένο εμβολιασμό.
- 68,31%: Ποσοστό κάλυψης πληθυσμού άνω των 12 ετών με ολοκληρωμένο εμβολιασμό.
Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: 192.000 ραντεβού για πρώτη δόση σε δύο εβδομάδες
Παραθέτοντας στοιχεία για τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε ότι περίπου 6,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και σχεδόν 6,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Όπως είπε, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου κλείστηκαν 27.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και 105.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.
Παράλληλα, μιλώντας στο Action 24, υπογράμμισε ότι «ειδικά για τα ραντεβού της 1ης δόσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε 192.000 ραντεβού που κλείστηκαν».
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε για την εμβολιαστική κάλυψη: «Πιστεύουμε ότι αφενός πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα εκείνα που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, ενώ ένα άλλο κομμάτι έχει να κάνει με την άσκηση πειθούς και την επικοινωνία όλων των ιατρικών δεδομένων που αφορούν μια πολύ δύσκολη συγκυρία».
Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Περιορισμοί και τα Χριστούγεννα για τους ανεμβολίαστους
Δεδομένου ότι η υφιστάμενη στρατηγική που ακολουθείται κρίνεται αποτελεσματική από την κυβέρνηση, έχοντας δώσει ώθηση στους εμβολιασμούς, χθες πηγές του Μεγάρου μαξίμου ανέφεραν ότι δεν θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό έως και τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, οι περιορισμοί που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και αφορούν τους ανεμβολίαστους θα παραμείνουν, αφήνοντάς τους χωρίς πρόσβαση στους κλειστούς χώρους.
Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Δεν θα φτάσουμε στα μέτρα που έλαβε η Αυστρία
Προς την κατεύθυνση ότι τα τελευταία μέτρα κρίνεται πως αποδίδουν, οδηγώντας σε αύξηση των εμβολιασμών, «έδειξε» χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χρήση των πιστοποιητικών COVID ενθάρρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είναι αποτελεσματική.
Όπως είπε, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, καθιστώντας για παράδειγμα πιο δύσκολη την πρόσβασή τους σε εστιατόρια.
Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πλήρους lockdown για ανεμβολίαστους, κατά το πρότυπο της Αυστρίας. «Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα πάμε όσο μακριά όσο η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες» τόνισε.
Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα ισχύσει για μάσκα, σχολεία, μετακινήσεις και Σούπερ μάρκετ
Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τα νέα μέτρα, φαίνεται πως οι ανακοινώσεις είναι κοντά. Πώς θα λειτουργούν τα σχολεία, ποιες μετακινήσεις θα περιοριστούν, πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα, πώς θα ψωνίζουμε στα Σούπερ μάρκετ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Εισηγήσεις για νέα μέτρα στο κυβερνητικό τραπέζι για επιπλέον περιορισμούς για μεγάλα εμπορικά καταστήματα και υπεραγορές τροφίμων. Μια από τις βασικές παραμέτρους στην αξιολόγηση της κατάστασης είναι η πορεία των εμβολιασμών – Ποιες άλλες λύσεις έχουν προταθεί
Μια εναργέστερη εικόνα για την απόδοση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή το περασμένο Σάββατο αναμένει το κυβερνητικό επιτελείο, μολονότι οι πρώτοι οιωνοί αναφορικά με την εφαρμογή τους, που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, είναι αρκούντως ενθαρρυντικοί.
Τόσο η ανταπόκριση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, όσο και η αδιάλειπτη παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών ωθούν τους πολίτες προς την τήρηση του νέου πλαισίου περιορισμών, παρότι και χθες τα νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 7.105.
Ο ορίζοντας αποκλιμάκωσης του τέταρτου κύματος, ωστόσο, δεν αναμένεται να διαφανεί μέχρι τα τέλη του μήνα, γεγονός που έχουν επισημάνει αρκετοί επιστήμονες, ανοίγοντας τη συζήτηση για νέο κύκλο μέτρων το επόμενο διάστημα. «Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας… Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς.
Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα» ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του» τόνισε ο κ. Βατόπουλος, τη στιγμή που «δεν το περίμενα να είχαμε τόσο εκθετική αύξηση, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρόλα αυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο», πρόσθεσε.
Παρότι η πιθανότητα ενός καθολικού lockdown διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου, οι πιθανές εκδοχές της εξέλιξης της πανδημίας το επόμενο διάστημα, μαζί με τα επιδημιολογικά δεδομένα μελετώνται συστηματικά για παν ενδεχόμενο, αν και οι όποιες αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν άμεσα, δεδομένου ότι και τα νέα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.
Περιθώρια, ωστόσο, διορθωτικών κινήσεων στο υφιστάμενο πλαίσιο μέτρων, αλλά και περαιτέρω περιορισμοί, εστιασμένοι στους ανεμβολίαστους, δεν αποκλείεται να υπάρξουν, αν κάτι τέτοιο εκτιμηθεί ως αναγκαίο, ιδίως λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν, αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη» περιέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης χθες, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα «αποκλεισμού» των ανεμβολίαστων πολιτών από την εστίαση ή ακόμα τη θέσπιση της υποχρέωσής τους σε περισσότερα τεστ σε σχέση με σήμερα.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν υφίσταται περίπτωση καθολικού lockdown, ώστε να μη θιγεί η ελευθερία που έχουν ανακτήσει οι εμβολιασμένοι, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών.
Οι τελευταίοι θα αποτελέσουν μια από τις βασικές παραμέτρους στην αξιολόγηση της κατάστασης από το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί τυχόν «Σχέδιο Β», ενώ φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
«Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.
Αντίθετα, στις δυνητικές λύσεις που έχουν προταθεί κατά καιρούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, όπως και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στους χώρους διασκέδασης ή και της επαναφοράς της απαγόρευσης ορθίων πελατών.
Αν, ωστόσο, η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά, δεν αποκλείεται να ανακινηθούν και σκέψεις για περιορισμένη πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα εμπορικά καταστήματα, εξαιρώντας τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως ενεργή παραμένει η δυνατότητα του click away για όσους δεν διαθέτουν τεστ (με παραλαβή προϊόντων στην είσοδο του καταστήματος).
«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τους αρνητές συμπολίτες μας να μην μπορούν να ψωνίσουν φαγητό για να φάνε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, οριοθετώντας την περίμετρο των όποιων, νέων περιορισμών.
Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα ισχύει με τα τραγωνικά
Υπό αυτό το πρίσμα, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει τις τελευταίες ώρες η επικαιροποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των σούπερ μάρκετ ως προς τον αριθμό πελατών που θα δέχονται ταυτόχρονα κάθε φορά, έτσι ώστε η αναλογία πελατών/τετραγωνικών μέτρων να προϋποθέτει περισσότερα μέτρα (από τα 2τμ που προβλέπονται σήμερα) για κάθε νέο πελάτη που θα μπαίνει στο κατάστημα.
Στους περιορισμούς της εισόδου συζητείται και η επαναφορά της κάρτας για κάθε πελάτη που εισέρχεται σε σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογοι περιορισμοί να εφαρμοστούν και για την είσοδο στα μεγάλα, εμπορικά κέντρα, τα οποία προτιμώνται από τους καταναλωτές ιδιαίτερα το χειμώνα, λόγω και της αλλαγής του καιρού.
Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Κανονικά τα σχολεία
Παράλληλα, κατηγορηματικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες ως προς τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Μιλώντας σχετικά, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η λειτουργία των σχολείων δεν επιβαρύνει την πανδημία, συμπληρώνοντας ότι, ενώ όταν ξεκίνησαν τα σχολεία τα κρούσματα σε παιδιά ήταν το 27%, τώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 24%. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, το υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί με το εξαντλητικό τεστινγκ για τα παιδιά, έχει συμβάλει σε αυτή την πορεία.
Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Ορόσημο η 22α Νοεμβρίου
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από το προηγούμενο Σάββατο έχουν ημερομηνία λήξης την 22α Νοεμβρίου με τον υπουργό Υγείας να έχει εξηγήσει ότι δεδομένου ότι η κατάσταση με την πανδημία είναι δυναμική, οι παρεμβάσεις είναι συνεχώς υπό αξιολόγηση.
Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα σενάρια που ακούγονται είναι για αλλαγές στα μέτρα που θα αφορούν στα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο καθώς σήμερα οι καταναλωτές εισέρχονται στις επιχειρήσεις των δύο αυτών κλάδων με τις αποστάσεις να θέλουν έναν πελάτη ανά 2 τ.μ.
Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, αυτό αναμένεται να αλλάξει και πλέον ένας πελάτης θα επιτρέπεται ανά 9 τ.μ. Παράλληλα, υπό εξέταση μπαίνει και το όριο πελατών σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα.
Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Μάσκα παντού και για όλους η Λινού, μοντέλο lockdown Αυστρίας ορισμένοι λοιμωξιολόγοι
Ειδικοί, πάντως, έχουν ήδη ξεκινήσει να μιλούν για το ενδεχόμενο να πρέπει να επιβληθεί ξανά lockdown ως δραστικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού επικαλούμενοι το παράδειγμα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Αυστρία που έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, με δηλώσεις της το πρωί της Πέμπτης ζήτησε όλοι ανεξαιρέτως να φορούν μάσα τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη να «σφίξουν» τα μέτρα και να μπει «φρένο» στον συνωστισμό.
«Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί. Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7, 8 μήνες πέφτει. Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%»., είπε και πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Θα είναι ιδανικό να μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, να εμβολιαστούν δηλαδή οι μη εμβολιασμένοι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση. Για μένα είναι «όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Είμαι υπέρ της επικοινωνίας, τη θεωρώ πιο σημαντική. Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους μη εμβολιασμένου», είπε η Αθηνά Λινού.