Έκτακτη ειδοποίηση – Σταματήσετε να χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας άμεσα

Υγεία: Μια νέα έρευνα ανατρέπει τα πάντα για την προσωπική υγιεινή και το χαρτί υγείας.

Τα λύματα παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για την κυκλοφορία ιών και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών σε μια περιοχή, όπως έδειξε και η πανδημία Covid-19.

Όμως το αποχετευτικό δίκτυο προσφέρει και άλλα στοιχεία για διάφορες δυνητικά επιβλαβείς τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, όπως είναι οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), που ανήκουν στα λεγόμενα «παντοτινά χημικά».

Τώρα, για πρώτη φορά, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια αναπάντεχη πηγή αυτών των ουσιών PFAS στα λύματα: από τα χαρτιά υγείας που καταλήγουν στους υπονόμους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής Τίμοθι Τάουνσεντ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας «Environmental Science & Technology» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Οι ουσίες PFAS, που άρχισαν να χρησιμοποιούνται στη δεκαετία του 1940 και παραμένουν για καιρό στο περιβάλλον, μεταξύ άλλων έχουν ανιχνευθεί σε πολλά προϊόντα προσωπικής περιποίησης, όπως καλλυντικά και καθαριστικά, που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά και τα οποία μετά πετάνε στη λεκάνη.

Μέχρι σήμερα όμως το χαρτί υγείας, το κατ’ εξοχήν προϊόν που καταλήγει στα λύματα, δεν είχε θεωρηθεί πηγή αυτών των χημικών.

Μερικοί παραγωγοί χαρτιού προσθέτουν PFAS, όταν μετατρέπουν το ξύλο σε χαρτοπολτό, κάτι που μπορεί να «μολύνει» ένα τελικό προϊόν όπως το χαρτί τουαλέτας.

Επιπροσθέτως, το ανακυκλωμένο χαρτί τουαλέτας μπορεί να φτιάχνεται με ίνες, οι οποίες προέρχονται από υλικά που περιέχουν PFAS.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ρολά χαρτιών υγείας που πουλιούνται στην Αμερική (Βόρεια, Κεντρική και Νότια), στην Ευρώπη και στην Αφρική, καθώς επίσης δείγματα από λύματα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

Το βασικό είδος PFAS που ανιχνεύθηκε, ήταν οι ουσίες diPAPs, (πολυφθοροαλκυλοφωσφορικοί διεστέρες), οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν τις πιο σταθερές ουσίες PFAS σε υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ, το οποίο είναι δυνητικά καρκινογόνο. Ειδικότερα οι ουσίες 6:2 diPAP βρέθηκαν να είναι οι πιο άφθονες και στα δύο δείγματα (χαρτιών τουαλέτας και λυμάτων), αν και σε χαμηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια συνδύασαν τα ευρήματά τους με στοιχεία από άλλες έρευνες που περιείχαν μετρήσεις PFAS στα λύματα, καθώς και με δεδομένα για την ανά κεφαλή χρήση χαρτιού τουαλέτας σε διάφορες χώρες.

Υπολόγισαν έτσι ότι το χαρτί τουαλέτας έχει συμβάλει κατά περίπου 4% στα ανιχνευόμενα επίπεδα των ουσιών 6:2 diPAP στα λύματα των ΗΠΑ και του Καναδά, 35% στη Σουηδία και 89% στη Γαλλία.

Αυτό δείχνει ότι πολύ περισσότερο στην Ευρώπη από ό,τι στη Βόρεια Αμερική το χαρτί τουαλέτας συμβάλλει στην απελευθέρωση ουσιών PFAS στα λύματα.

Υγεία: Το λάθος που κάνετε σίγουρα με το πλυντήριο και αρρωσταίνετε

Μια νέα έρευνα φέρνει στην επικαιρότητα τους κινδύνους που εγκυμονεί το πλυντήριο ρούχων για την υγεία μας.

Για πρώτη φορά, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα πλυντήριο ρούχων αποτελούσε δεξαμενή παθογόνων μικροβίων ανθεκτικών στα φάρμακα.

Τα παθογόνα βακτήρια (Klebsiella oxytoca), είχαν μεταδοθεί σε νεογέννητα που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ σε νοσοκομείο παίδων της Γερμανίας.

Η μετάδοση σταμάτησε μόνο όταν το πλυντήριο απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Applied and Environmental Microbiology.

«Αυτή είναι μία πολύ ασυνήθιστη περίπτωση για ένα νοσοκομείο, στην οποία εμπλέκεται ένα, οικιακού τύπου, πλυντήριο», δήλωσε η Δρ. Ricarda M. Schmithausen, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Τα νοσοκομεία συνήθως χρησιμοποιούν ειδικά πλυντήρια και διαδικασία κατά την οποία η πλύση γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με τη χρήση απολυμαντικών, σύμφωνα με τις οδηγίες των Γερμανικών υπηρεσιών υγείας.

Η έρευνα αφορά πρωτίστως τα πλυντήρια οικιακής χρήσης, δήλωσε η Δρ. Schmithausen στα οποία η θερμοκρασία του νερού διαρκώς μειώνεται για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αρκετά κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα κατά την πλύση να μην εξουδετερώνονται τα παθογόνα.

Σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης συχνά επιβιώνουν διάφοροι μικροοργανισμοί και ανθετικά παθογόνα μικρόβια εξηγούν οι ερευνητές.

«Αν στο σπίτι ζουν άτομα μεγάλης ηλικίας που απαιτούν φροντίδα επειδή έχουν ανοιχτές πληγές ή νεότερα άτομα με τραυματισμούς ή μολύνσεις, η θερμοκρασία πλύσης των ρούχων πρέπει να είναι υψηλότερη ή να χρησιμοποιούνται απολυμαντικά, για να αποφεύγεται η συγκέντρωση επικίνδυνων παθογόνων.

Αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση για τους φορείς της υγείας, όσο ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν φροντίδα υγείας από τα μέλη της οικογένειάς τους, αυξάνεται διαρκώς», δήλωσε ο Martin Exner, πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης.

Στο νοσοκομείο που λειτουργούσε το πλυντήριο – εστία μετάδοσης του K. oxytoca, οι εξετάσεις ρουτίνας έδειξαν την παρουσία παθογόνων στα βρέφη στη ΜΕΘ.

Οι ερευνητές τελικά εντόπισαν ότι τα παθογόνα προέρχονταν από το πλυντήριο.

«Τα νεογέννητα βρίσκονταν στην ΜΕΘ κυρίως λόγω προωρότητας ή άλλη μόλυνσης. Τα ρούχα που τους μετέδωσαν το K. oxytoca ήταν πλεκτά σκουφιά και καλτσάκια που τα βοηθού να κρατηθούν ζεστά στις θερμοκοιτίδες», εξήγησε ο Δρ. Exner.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα παθογόνα «είχαν μεταδοθεί μετά τη διαδικασία της πλύσης, μέσω λιμνάζοντος νερού στο πλυντήριο ή/και από τη διαδικασία του ξεπλύματος το οποίο έγινε με κρύο νερό και χωρίς απορρυπαντικό».

Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το πώς και μέσω ποιας οδού τα παθογόνα φτάνουν μέσα στο πλυντήριο.

Πάντως αν και αποικίες K. oxytoca εντοπίστηκαν στα νεογνά εντούτοις δεν είχαν μολυνθεί από τα παθογόνα.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη υποδεικνύει ότι οι αλλαγές στη σχεδίαση των πλυντηρίων είναι επιβεβλημένες για να αποτρέπουν τη συγκέντρωση νερού όπου τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν και να μεταφερθούν στα ρούχα.

Υγεία: Τα σημάδια πως θα πάθετε καρδιακό ένα μήνα πριν αυτό συμβεί

Μια νέα έρευνα φέρνει τα ανησυχητικά σημάδια για καρδιακό επεισόδιο ξανά στη δημοσιότητα.

Μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε η άποψη ότι μια επικείμενη καρδιακή ανακοπή είναι δυνατό να «προβλεφθεί» μέσω συγκεκριμένων συμπτωμάτων έως και μία ώρα πριν.

Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά δεδομένα ωστόσο, η καρδιά μας προειδοποιεί έως και ένα μήνα πριν την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας από καρδιακή ανακοπή, καθώς εκτιμάται ότι μόνο το 10% των ασθενών καταφέρνει να επιβιώσει.

Κάποια συμπτώματα δεν πρέπει να σας αφήνουν αδιάφορους και να τα θεωρείτε τυχαία.

Αν είναι έντονα και δεν υποχωρούν, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε καρδιολόγο. Δείτε ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια ενός καρδιακού επεισοδίου, που μπορεί να εκδηλωθούν έως και ένα μήνα πριν:

  • Tο 56% όσων έπαθαν ανακοπή παρουσίαζε πόνο στο στήθος
  • To 13% είχε πρόβλημα αναπνοής και αίσθημα ανεπάρκειας αέρα
  • To 4% παρουσίαζε έντονη ζάλη

Υγεία: Αυτό είναι το «μαγικό» βότανο που βγάζει… νοκ άουτ τις ιώσεις

Την ώρα που οι ιώσεις… θερίζουν, το φαρμακείο της φύσης έχει στη διάθεσή του το κατάλληλο γιατρικό.

Το εκχύλισμα σαμπούκου ανά τους αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντιικό.

Μελέτες έχουν, επίσης, αποκαλύψει ότι συμπληρώματα πλούσια στην ουσία αυτή αυξάνουν την παραγωγή φλεγμονοδών κυτοκινών, μιας υγιούς δηλαδή απόκρισης του ανοσοποιητικού μας όταν εντοπίζουν ιους.

Ο Ιπποκράτης συνιστούσε την τοποθέτηση φύλλων Σαμπούκου για την ανακούφιση των πόνων από την ποδάγρα, την αρθρίτιδα και τις αιμορροΐδες, ενώ ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι έφτιαχναν τσάι ή εκχύλισμα με τα φύλλα του για την υποχώρηση των φλεμάτων.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Sambucus nigra και στη χώρα μας τον συναντούμε με τις ονομασίες Σαμπούκος ο μέλας, Ζαμπούκος, Κουφοξυλιά, Αφροξυλιά, Αφροξυλάνθη, Φροξυλιά, Φροξινάνθη, Βούζια, Ακτή η μελανή, Αυξιά, Αντριανός.

Ο Sambucus nigra (elder, elderberry, black elder, European elder, European elderberry) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο φυτό στην Ευρώπη, την Κεντρική και Δυτική Ασία, και τη Βόρεια Αφρική.

Τα θεραπευτικά μέρη του φυτού είναι τα φύλλα του, τα άνθη, οι καρποί και ο φλοιός του δέντρου.

Η λήψη Σαμπούκου τις πρώτες ημέρες του κρυολογήματος και της γρίπης, φάνηκε πως βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση, στη μείωση των φλεγμονών του ανώτερου ανοσοποιητικού καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων όπως πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και συμφόρηση της μύτης μετά από μόλις 24 ώρες.

Το Εlderberry- Sambucus nigra συχνά συνιστάται για χρήση ως συμπληρωματική θεραπεία μαζί με τα κλασικά αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής, τη βιταμίνη C και τον ψευδάργυρο, για την υποστήριξη της φυσικής διαδικασίας της ανάρρωσης.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων όπως το άσθμα, το βήχα, τον πονόλαιμο, την αμυγδαλίτιδα και τη βρογχίτιδα.

Επίσης βοηθάει στη μείωση της υπερβολικής έκκρισης βλέννας στους πνεύμονες και στις ρινικές οδούς παρέχοντας ανακούφιση από την ρινική συμφόρηση.

Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, ο Σαμπούκος υπερισχύει σε περιεκτικότητα σε φλαβονόλες από τα μούρα blueberries, τα cranberries και τα goji berries.

Περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αμινοξέα και σε πλήθος φυτοχημικών ουσιών (βετουλίνη, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, γλυκοσίδια, τανίνες, κουερσετίνη, ρουτίνη και β-καροτίνη).

Οι φυτοχημικές αυτές ουσίες βρίσκονται στα άνθη και στον καρπό του και έχουν αντιική και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, το αιθέριο έλαιο από τα άνθη του περιέχει σημαντική ποσότητα ελεύθερων λιπαρών οξέων, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Υγεία: Αυτό είναι το ρόφημα που ρίχνει πίεση και χοληστερίνη άμεσα

Η χοληστερίνη και η υπέρταση, είναι δυο καταστάσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, ωστόσο υπάρχει και το… φαρμακείο της φύσης!

Αυτή η συνταγή έχει κερδίσει δημοτικότητα κατά την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες ενάντια σε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και στην υπέρταση.

Στην πραγματικότητα, οι Amish το έχουν χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα για τη θεραπεία μιας σειράς θεμάτων υγείας και για τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λαμβάνοντάς την τακτικά αυτή η συνταγή θα μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και την υψηλή πίεση του αίματος. Η μέθοδος παρασκευής είναι πολύ απλή.

Τι χρειάζεστε:

1 σκελίδα σκόρδο (τριμμένο)
1 κ.σ στυμμένο λεμόνι
1 κομμάτι τζίντζερ (τριμμένο)
1 κ.σ. μηλόξυδο
1 κ.σ. βιολογικό μέλι
Τι πρέπει να κάνετε:

Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά μέχρι να συνδυαστούν καλά σε ένα γυάλινο βάζο και έπειτα το βάζετε στο ψυγείο για 5 ημέρες.

Το ιδανικό θα είναι να λαμβάνετε το μείγμα πριν το πρωινό και το δείπνο, αλλά βεβαιωθείτε ότι ποτέ δεν το παίρνετε περισσότερο από τρεις φορές σε μια μέρα.

Θα πρέπει να αρχίσετε να αισθάνεστε τα αποτελέσματα μέσα σε μια εβδομάδα, μια απλή εξέταση αίματος θα δείξει ότι έχουν μειωθεί τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Η θεραπεία θα βοηθήσει επίσης να ομαλοποιήσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Ότι και να διαλέξετε φροντίστε να το συνδυάσετε και με άσκηση, αλλιώς δεν έχει νόημα η προσπάθεια: Πως επηρεάζει η άσκηση χοληστερίνη, πίεση & καρδιαγγειακό σύστημα

Συνεννοηθείτε οπωσδήποτε με ειδικό, πριν την χρήση του, ώστε να αποφύγετε τυχόν αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες.

Υγεία: Έχετε άγχος; Πείτε αυτή τη λέξη και θα χαλαρώσετε αμέσως

Σε μάστιγα του αιώνα εξελίσσεται το άγχος με το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν να έχει τη λύση για να χαλαρώσουμε!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν αντί για την αντωνυμία «εγώ», αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το «εσύ», είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση που προκαλεί άγχος.

Με αυτό το κόλπο, ουσιαστικά δημιουργούμε μια «ψυχολογική απόσταση» από τον ίδιο μας τον εαυτό που μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε ευκολότερα το άγχος και να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για εμάς.

Κάπως έτσι τα συναισθήματά μας γίνονται πιο διαχειρίσιμα με αποτέλεσμα η κατάσταση που βιώνουμε, να μην έχει πια τη μορφή απειλής.

Σύμφωνα μάλιστα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Michigan, χρησιμοποιώντας αντωνυμίες στο δεύτερο και τρίτο πρόσωπο, δημιουργούμε τον απαραίτητο χώρο για να δράσουμε καλύτερα και να ξεπεράσουμε πιο εύκολα ένα πρόβλημα.

Έτσι οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις γίνονται πιο ελεγχόμενες και αυτό δίνει χώρο σε περισσότερη δράση.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα βρεθείς σε μια κατάσταση που σου προκαλεί άγχος, αντί να πεις «εγώ», δοκίμασε να πεις «Εσύ μπορείς να το ξεπεράσεις».