Έκτακτη είδηση: Έφτιαξαν νέα ελληνική τράπεζα – Κλείνουν οι άλλες;

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η δημιουργία μίας νέας μεγάλης ελληνικής τράπεζας , η οποία όμως έχει μία τεράστια διαφορά από όλες τις υπόλοιπες.

Έτοιμη να συναγωνιστεί τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι η neobank, Snappi, που πήρε άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης για να ξεκινήσει να δραστηροποιείται.

Η έγκριση αυτή αποτελεί ορόσημο στα σχέδια της snappi για την παροχή σύγχρονων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η νέα τράπεζα ξεκινά τις δραστηριότητές της online προς το παρόν και έχει έδρα τα Ιωάννινα.

Με την απόκτηση της τραπεζικής άδειας, η snappi θα είναι σε θέση να παρέχει ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων.

Ο Χρήστος Μεγάλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της snappi και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε: «Είμαι πολύ ευτυχής που η snappi έλαβε τραπεζική άδεια με δυνατότητα επέκτασης για δραστηριοποίηση σε όλη την Ευρωζώνη. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της τράπεζας που αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της snappi να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, έχοντας ως αφετηρία τα Ιωάννινα. Όντας ένα πλήρως αδειοδοτημένο ίδρυμα, στόχος μας είναι να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και το κοινωνικό σύνολο προσφέροντας καινοτόμα ψηφιακά προϊόντα».

«Γνωρίζουμε ότι η τραπεζική λειτουργία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, γι’ αυτό και η απόκτηση της τραπεζικής άδειας αποτελεί ορόσημο για εμάς. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την τραπεζική εμπειρία του κοινού με πελατοκεντρικές, καινοτόμες και ανταγωνιστικές χρηματοοικονομικές λύσεις. Πιστεύουμε στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού τραπεζικού περιβάλλοντος, όπου θα εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και τους εταίρους μας με ευθύνη και ακεραιότητα», δήλωσε η Gabriella Kindert, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο της Διευθύνουσας Συμβούλου στη snappi.

Η έδρα της snappi στα Ιωάννινα είναι στρατηγική επιλογή. Εγκατεστημένη εκτός της περιφέρειας της πρωτεύουσας, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της νέας τράπεζας για αποκεντρωμένη ανάπτυξη. Η επιλογή αυτή έχει στόχο να υποστηρίξει την τοπική κοινότητα, να προωθήσει την εξέλιξη ενός αναδυόμενου περιφερειακού οικοσυστήματος τεχνολογίας και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για καινοτομία έξω από την περίμετρο των μεγάλων αστικών κέντρων.

Την προσεχή περίοδο και πριν από την έναρξη της εμπορικής της λειτουργίας, η snappi θα επικεντρωθεί στην τελειοποίηση της διαμόρφωσης των τραπεζικών λειτουργιών και των πληροφοριακών της συστημάτων, ώστε να προσφέρει μια νέα ψηφιακή εμπειρία, εφαρμόζοντας κορυφαία πρότυπα ποιότητας και αξιοπιστίας.

Τράπεζες: Αλλάζουν τα πάντα στις μεταφορές χρημάτων – Πώς θα τις κάνουμε

Τράπεζες: Μέσα στους επόμενους μήνες έρχονται σημαντικές αλλαγές για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως προβλέπει ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι πολίτες από το καλοκαίρι του 2025 θα πραγματοποιούν μεταφορές χρημάτων σε 10 δευτερόλεπτα, με τη χρέωση ενός απλού εμβάσματος.

Το παραπάνω δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 14 Φεβρουαρίου του 2024 και αφορά στην τροποποίηση του πλαισίου λειτουργίας των άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ.

Οι νέες διατάξεις, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τις 5 Μαρτίου 2024, υποχρεώνουν σε συμμόρφωση τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμής της Ευρωζώνης, ώστε, εντός εννέα μηνών (από 5 Δεκεμβρίου 2024), να αποδέχονται άμεσες πληρωμές και, εντός 18 μηνών (από 5 Σεπτεμβρίου 2025), να αποστέλλουν άμεσες πληρωμές.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι άμεσες μεταφορές πίστωσης χρημάτων (εμβάσματα) γίνονται:

  • Υποχρεωτικές για όλους τους παρόχους πληρωμών στην ΕΕ έως το φθινόπωρο του 2025, τόσο για τις εμπορικές όσο και για τις κεντρικές τράπεζες
  • Με χαμηλή χρέωση, καθώς εξισώνεται με τη χρέωση του φθηνότερου εμβάσματος που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει άμεσα εμβάσματα με χρέωση μικρότερη του 1 ευρώ, από 4 ή 5 ευρώ που κοστίζουν σήμερα. Περαιτέρω το κόστος διασυνοριακών εμβασμάτων εξισώνεται με το κόστος των εγχώριων εμβασμάτων.
  • Ασφαλείς, καθώς οι τράπεζες υποχρεούνται να εισάγουν πρόσθετη επαλήθευση μέσω αντιστοίχισης ΙΒΑΝ και ονόματος δικαιούχου ώστε ο εντολέας να μπορεί να προλάβει έγκαιρα τυχόν λάθος στον αποδέκτη της πληρωμής.
  • Απρόσκοπτες, καθώς επιβάλλεται ρύθμιση των ελέγχων που επιβάλλουν οι τράπεζες προς αποφυγή απάτης ή προς επιβολή κυρώσεων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την άσκοπη απόρριψη σημαντικού ποσοστού εμβασμάτων. Ο χρόνος απόρριψης μειώνεται από τα 20 στα 10 δευτερόλεπτα ώστε οι μεταφορές πίστωσης να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και με ασφάλεια.

Τράπεζες: Δωρεάν μεταφορά ανάμεσα σε αυτές τις 9 – Ποιες είναι

Μια ακόμη τράπεζα, η 9η κατά σειρά προστίθεται στο σύστημα του IRIS το οποίο προσφέρει δωρεάν εμβάσματα μεταξύ λογαριασμών.

Πρόκειται για την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία με τη σειρά της προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα για μεταφορά χρημάτων μεταξύ διαφορετικών τραπεζών, χωρίς κανένα κόστος.

Πλέον, στο σύστημα άμεσων μεταφορών συμμετέχουν οι ακόλουθες 9 τράπεζες:

Alpha Bank
Eurobank
Εθνική Τράπεζα
Τράπεζα Πειραιώς
Attica Bank
Optima Bank
Viva Bank
Τράπεζα Ηπείρου
Παγκρήτια Τράπεζα

Οι μεταφορές μεταξύ λογαριασμών των παραπάνω τραπεζών που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα μπορούν να εκτελούνται εντελώς δωρεάν και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Κάνοντας χρήση της υπηρεσίας IRIS, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω των υπηρεσιών mobile banking των συγκεκριμένων πιστωτικών ιδρυμάτων, ο καθένας μπορεί να μεταφέρει χρήματα με τους εξής όρους:

— Έως 500 ευρώ ανά ημέρα (24ωρο) σε μία ή περισσότερες συναλλαγές από και προς οποιαδήποτε τράπεζα

— Αποστολή χρημάτων με χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη και όχι με IBAN

— Τα χρήματα φθάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη την ίδια στιγμή

— Δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόστος για μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων

— Αν μεταφερθούν χρήματα σε ελεύθερο επαγγελματία, χρεώνεται μόνο ο τελευταίος

Σημειώνεται ότι αυτήν την στιγμή έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία 2,65 εκατ. χρήστες και ο αριθμός τους αναμένεται σύντομα να φτάσει τα 3 εκατ.

Τράπεζες: Πότε θα ξεκινήσουν να μας κρατούν χρήματα – Πόσο πάει το… μαλλί

Τράπεζες: Νέα οικονομική επιβάρυνση περιμένει όλους εκείνους που διατηρούν καταθετικούς λογαριασμούς σε τράπεζες.

Το νέο χαράτσι αφορά σε καταθετικούς λογαριασμούς και το ύψος του θα ανέρχεται σε 50 λεπτά ανά λογαριασμό κάτι που σημαίνει ότι το χαράτσι θα κυμαίνεται στα 6 ευρώ το χρόνο.

Η επιβάρυνση θα αφορά μόνο στην τήρηση καταθετικών λογαριασμών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά.

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις.

Το χαράτσι δεν θα ισχύει για τους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις. Υπενθυμίζεται ότι μηνιαία επιβάρυνση μέχρι τώρα είχαν μόνο οι επαγγελματικοί λογαριασμοί.