Έκτακτη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για χιλιάδες αποζημιώσεις

Απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πρόστιμα λόγω λαθών στις αγροτικές αποζημιεώσεις.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση αναφορικά με τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών τα οποία, έκαναν λόγο για ενδεχόμενη επιβολή προστίμου στην Ελλάδα ύψους 280 εκατ. ευρώ για «παρατυπίες» στην πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων.

Όπως έκανε γνωστό έχει ήδη ζητήσει διεξοδική ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές αναφορικά με την ενδεχόμενη δημοσιονομική διόρθωση.

Επισημαίνει παράλληλα ότι θα ενεργοποιήσει τις αρμόδιες διευθύνσεις και τους εσωτερικούς μηχανισμούς του «για την καθολική και αρμονική συνεργασία του με τα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αφορά σε ευρήματα παρελθόντων ετών και σε περιόδους άλλων διοικήσεων».

«Όλα αυτά πάντοτε σε συντονισμό και υπό τις κατευθύνσεις του εποπτικού θεσμικού οργάνου και φορέα δηλαδή του ΥΠΑΑΤ και με κοινό στόχο να μην επιτρέψουμε ελλείψεις και εκκρεμότητες του παρελθόντος να διαμορφώσουν ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνθήκες τόσο για τον Οργανισμό όσο και για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σάλος και οργή με τον ΕΦΚΑ: Ντροπή – Κόβει τα φάρμακα – Δείτε σε ποιους και γιατί

ΕΦΚΑ: Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα μείνουν οι μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) που έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», η απόφαση αφορά 1.695.141 ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν οφειλές από το 2017 στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) που ανέρχονται στα 22,5 δισ. ευρώ και που λόγω κορονοϊού, είχαν τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ΕΦΚΑ δεν πρόκειται να δώσει κανένα επιπλέον περιθώριο χρόνου, μετά την 31 Γενάρη 2024.Έτσι, οι ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν ένα μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, διαφορετικά το σύστημα αυτόματα θα τους «πετάξει έξω».

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μη μισθωτοί μπορούσαν να καλύψουν το σκέλος της ασφαλιστικής ικανότητας καταβάλλοντας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του 2022 και 2023 για τον κλάδο της Υγείας.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι οικογένειές τους είναι αντιμέτωποι με την αναδουλειά, τα λουκέτα, την φοροεξόντωση, τους λογαριασμούς και τα χρέη – χαράτσια, την γενικευμένη ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Αποδεικνύεται επίσης ότι όλα αυτά τα ημίμετρα που πάρθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, δεν αντιμετώπιζαν ουσιαστικά τα μεγάλα προβλήματα χιλιάδων μικρομεσαίων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, για τα οποία αλλεπάλληλα είχαν προειδοποιήσει και αναδείξει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και οι Ενώσεις και Σύλλογοι μέλη της και με κινητοποιήσεις αλλά και με υπομνήματα διαμαρτυρίας.

ΕΦΚΑ: «Χαράτσι» σε όλους 20 ευρώ – Δείτε γιατί μας παίρνουν τα λεφτά

Ετήσια εργοδοτική εισφορά ύψους 20 ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ) η οποία θα καταβληθεί με τις ασφαλιστικές εισφορές του Αυγούστου προβλέπεται σε γενικό έγγραφο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ειδικότερα δημοσιεύθηκε και φέτος το γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ για την εργοδοτική εισφορά ποσού 20 ευρώ ανάεργαζόμενο, για τον Ειδικό Λογαριασμό παιδικών κατασκηνώσεων.

Με τις εγκυκλίους 49/2013 και 63/2013 και το έγγραφο 391505/30.08.2022 παρασχέθηκαν οδηγίες σχετικά με την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας εργοδοτικής εισφοράς των είκοσι (20€) ευρώ ανά εργαζόμενο για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.).

Σύμφωνα με το νέο έγγραφο 406586/29.08.2023 η εν λόγω εργοδοτική εισφορά εισπράττεται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., ταυτόχρονα και παράλληλα με τις τακτικές εισφορές υπέρ του Ο.Ε.Ε., μηνός Αυγούστου 2023.

Οι υπόχρεοι εργοδότες ενημερώνονται με μήνυμα κατά την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) e-Ε.Φ.Κ.Α., στο αποδεικτικό παραλαβής ότι: «η εργοδοτική εισφορά (20€) ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Κ.Π.), θα καταβληθεί ταυτόχρονα και παράλληλα με τις ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικής περιόδου 8/2023».

Δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. e-Ε.Φ.Κ.Α. για την εν λόγω εισφορά, καθώς η απεικόνιση υλοποιείται σε Κεντρικό Επίπεδο από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. με την παραγωγή αυτοτελούς Α.Π.Δ. e-Ε.Φ.Κ.Α. και σύμφωνα με τα στοιχεία υποβολής της Α.Π.Δ. e-Ε.Φ.Κ.Α., της ως άνω μισθολογικής περιόδου.

ΕΦΚΑ: Χρωστάτε; Ετοιμαστείτε για… αυτόφωρο – Οργή από τους Έλληνες

Δεν γλυτώνουν την φυλακή οι Έλληνες από τον ΕΦΚΑ!

Πογκρόμ με κατασχέσεις και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών του ΕΦΚΑ, με χρέη τα οποία δεν παραγράφηκαν ξεκινά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, με στόχο την είσπραξη μέρους των οφειλών.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, το ενδιαφέρον εστιάζεται αδιακρίτως σε όλα τα ποσά, μικρά και μεγάλα, αλλά τα στελέχη του ΚΕΑΟ γνωρίζουν πως η είσπραξη των μικρών ποσών είναι περισσότερο εφικτή σε σχέση με τα μεγάλα ποσά που υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες.

Άλλωστε, οι περισσότεροι (αριθμητικά) οφειλέτες, έχουν χρέη έως 10.000, 20.000 και 30.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΑΟ έχει κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες ανάλογα με το ύψος των χρεών και θα εφαρμόζει ανάλογα, αναγκαστικά μέτρα.

Ειδικότερα:

  • Για οφειλές έως 30.000 ευρώ, θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα και αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
  • Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ, θα γίονονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην εισαγγελία.
  • Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών.
  • Συγχρόνως, για οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, πλην των ανωτέρω αναγκαστικών μέτρων το ΚΕΑΟ θα εγγράφει υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών ακόμη και αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα και μέχρι να εξοφληθούν.

Παράλληλα το ΚΕΑΟ, προβαίνει στον διαχωρισμό των οφειλών σε εισπράξιμες και στις πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των οφειλών.

Όπως αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του το ΚΕΑΟ, μετά την κατάργηση των κριτηρίων για την διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία, στο Κ.Ε.Α.Ο. πολλές από τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κ.Ε.Α.Ο., βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας.

Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας/ανεπίδεκτη είσπραξης.

Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.

Ωστόσο υπάρχουν και χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τα οποία προέρχονται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως προκύπτει από την ανάλυση και αξιολόγηση οφειλών και οφειλετών που πραγματοποιεί ο εισπρακτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ.