Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΦ: Μην πάρετε αυτό το συμπλήρωμα

ΕΟΦ: Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Επικίνδυνα συμπληρώματα που διακινούνται μέσω διαδικτύου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για δύο συμπληρώματα διατροφής, ιδιαίτερα διαδεδομένα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) δύο συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής βρέθηκε να περιέχουν φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που δεν αναγράφονται στην επισήμανσή τους, και ενδεχομένως να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις στον οργανισμό.

Πρόκειται για τα εξής συμπληρώματα διατροφής, που διακινούνται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου:

Premium OrgaZen 7000 και Ginseng Power 5000.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, διαπιστώθηκε ότι περιέχουν τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες σιλδεναφίλη και ταδαλαφίλη. Αυτά δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.

Συνεπώς, η χρήση τους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του χρήστη.

Οι καταναλωτές,καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

ΕΟΦ: «Προσέξτε αν κάνατε ή θα κάνετε το AstraZeneca»

Με ανακοίνωση του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με μια τελευταία εξέλιξη όσον αφορά αντίστοιχη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca (Vaxzevria).

Συγκεκριμένα η AstraZeneca σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα ήθελε να ενημερώσει:

Αντένδειξη του Vaxzevria σε άτομα με προηγούμενο σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών.

Περιληπτικά στην ανακοίνωση για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρονται τα εξής:

Πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών (CLS) έχουν αναφερθεί κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria. Ιστορικό CLS ήταν εμφανές σε ορισμένα από τα περιστατικά. Έχει αναφερθεί μία θανατηφόρος έκβαση.

Το Vaxzevria αντενδείκνυται πλέον σε άτομα που έχουν προηγουμένως εμφανίσει επεισόδια CLS.

Το CLS χαρακτηρίζεται από οξέα επεισόδια οιδήματος που επηρεάζουν κυρίως τα άκρα, υπόταση, αιμοσυγκέντρωση και υπολευκωματιναιμία. Ασθενείς με οξύ επεισόδιο CLS μετά τον εμβολιασμό απαιτούν άμεση αναγνώριση και θεραπεία. Η εντατική υποστηρικτική θεραπεία είναι συνήθως απαραίτητη.

ΕΟΦ: Η τρίτη δόση ενισχύει την ανοσοποίηση

Ενα μεσοδιάστημα μερικών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των AstraZeneca κατά της Covid-19 βελτιώνει την ανοσία, ενώ μια τρίτη δόση του ίδιου εμβολίου παράγει ισχυρή ανοσολογική απόκριση, αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές έδειξαν πως, αντί να βλάψει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ένα διάλειμμα μέχρι και 45 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού.

«Είναι μια καθησυχαστική είδηση για τις χώρες που διαθέτουν μικρότερη προμήθεια εμβολίων, που μπορεί να ανησυχούν για καθυστερήσεις στη χορήγηση των δεύτερων δόσεων στους πληθυσμούς τους. Υπάρχει εξαιρετική απόκριση σε μια δεύτερη δόση, ακόμη και μετά από 10 μήνες σε σχέση με την πρώτη», σχολίασε ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Oxford Vaccine Group που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με τον αγγλο-σουηδικό φαρμακευτικό όμιλο.

Το Φεβρουάριο, μια μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet, ανέφερε ήδη πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη έπειτα από μεσοδιάστημα 3 μηνών ανάμεσα στις δόσεις (81%), απ’ ό,τι έπειτα από μεσοδιάστημα 6 εβδομάδων (55%).

Στη μελέτη τους που δημοσιεύεται σήμερα, οι ερευνητές έδειξαν επίσης πως μια τρίτη δόση, που χορηγείται πάνω από έξι μήνες μετά τη δεύτερη, επιφέρει «σημαντική αύξηση» των αντισωμάτων και προκαλεί «ισχυρή άνοδο» της ανοσολογικής απάντησης κατά της Covid-19, περιλαμβανομένων των παραλλαγών.

«Δεν ξέρουμε αν αναμνηστικές δόσεις θα είναι απαραίτητες λόγω της μείωσης της ανοσίας ή για να αυξηθεί η ανοσία εναντίον των ανησυχητικών παραλλαγών», δήλωσε η Τερέζα Λαμπ, που έχει κυρίως συντάξει αυτές τις μελέτες. Όμως η καθηγήτρια αναφέρει πως οι έρευνες δείχνουν πως μια τρίτη δόση του εμβολίου «γίνεται καλά ανεκτή και αυξάνει σημαντικά την απόκριση αντισωμάτων. Είναι μια πολύ ενθαρρυντική είδηση, αν διαπιστώσουμε πως μια τρίτη δόση είναι απαραίτητη».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως το εμβόλιο είχε «λιγότερες παρενέργειες μετά τη δεύτερη και την τρίτη δόση απ’ ό,τι μετά την πρώτη».

ΕΟΦ: Αυτό το εμβόλιο προστατεύει περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα

Πάνω που είπαμε ότι ξεμπερδεύουμε με την πανδημία, φαίνεται πως τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα. Παγκόσιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα ή ινδική μετάλλαξη, που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον πλανήτη. Πόσο μπορούν να μας προστατεύσουν τα εμβόλια; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Aνησυχία στην επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας προκαλεί η παγκόσμια εξάπλωση του στελέχους Δέλτα του κοροναϊού, το οποίο ενοχοποιείται για έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 σε Ινδία και Βρετανία.

Για το λόγο αυτό συγκαλείται το απόγευμα της Πέμπτη έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Άκη Σκέρτσου, του Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων.

Αν και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα μόνο δέκα κρούσματα της νέας παραλλαγής, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποίησε την Τετάρτη ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου το στέλεχος Δέλτα θα έχει επικρατήσει στην Ευρώπη και θα αντιστοιχεί στο 90% των κρουσμάτων Covid-19.

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ποικιλία ειδικού ενδιαφέροντος Δέλτα του SARS-CoV-2 είναι 40 με 60 τοις εκατό πιο μεταδοτικό από το Άλφα», γνωστό και ως βρετανική παραλλαγή, η οποία είναι ήδη περίπου 60% πιο μεταδοτική από το αρχικό πανδημικό στέλεχος, προειδοποίησε το ECDC.

Για επικράτηση του Δέλτα και στις ΗΠΑ έκανε λόγο και το αμερικανικό CDC.

Το ευρωπαϊκό κέντρο πρόσθεσε επίσης ότι το Δέλτα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet, το στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με το βρετανικό στέλεχος Άλφα.

Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Η ίδια μελέτη εκτιμά ότι αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων είναι μεν μειωμένη έναντι στο στέλεχος Δέλτα, παραμένει όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer βρέθηκαν να προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους Δέλτα, συγκριτικά με 92% στην περίπτωση του Άλφα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 60% έναντι 73%.

Καθησυχαστικά αποτελέσματα έδωσαν και δύο άλλες σημαντικές μελέτες. Στην πρώτη, ερευνητές της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) εκτιμούν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Astra μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω του στελέχους Δέλτα.

Στη δεύτερη μελέτη, Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρουν στο Cell ότι τα εμβόλια Covid-19 της AstraZeneca και της Pfizer προσφέρουν ελαφρώς μειωμένη αλλά επαρκή προστασία έναντι της ινδικής παραλλαγής Δέλτα.

Εκτεθειμένοι όσοι έλαβαν μόνο μία δόση

Σύμφωνα με το ECDC, «υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου που απαιτεί δύο δόσεις είναι λιγότερο προστατευμένοι έναντι της λοίμωξης από την παραλλαγή Δέλτα, συγκριτικά με άλλες παραλλαγές, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου».

«Αντίθετα, ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει σχεδόν ισοδύναμη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα».

Κίνδυνος επαναλοίμωξης

Σύμφωνα με τη μελέτη της Οξφόρδης, οι άνθρωποι που νόσησαν τη βρετανική παραλλαγή Άλφα πιθανότατα διατηρούν ανοσία και έναντι του Δέλτα.

Ωστόσο κίνδυνος επαναμόλυνσης υπάρχει για όσους είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τα στελέχη Βήτα και Γράμμα, τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.

Διαφορετικά συμπτώματα

Στη Βρετανία, οι υπεύθυνοι της διαδικτυακής μελέτης Zoe ανέφεραν στα μέσα Ιουνίου ότι, λόγω της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα, τα συχνότερα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς με Covid-19 έχουν αλλάξει σε σχέση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως είναι πιθανότερο να προκαλέσει πονόλαιμο ή καταρροή, ενώ η ανοσμία δεν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα με τα δέκα συχνότερα συμπτώματα.

Μετά το Δέλτα, το Δέλτα+

Την Τετάρτη, οι αρχές της Ινδίας σήμαναν συναγερμό για το νέο στέλεχος «Δέλτα+» (Delta Plus), έναν απόγονο του στελέχους Δέλτα που δείχνει να αυξάνει ακόμα περισσότερο την μεταδοτικότητα.

Συγκεκριμένα Το Δέλτα+ φέρει τη μετάλλαξη K417N που είχε ανιχνευθεί προηγουμένως και στην παραλλαγή Βήτα, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική. Η μετάλλαξη επηρεάζει το σχήμα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Μέχρι τις 16 Ιουνίου είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 197 κρούσματα του Δέλτα + σε 11 χώρες εκτός της Ινδίας: Βρετανία (36), Καναδάς (1), Ιαπωνία (15), Νεπάλ (3), Πολωνία (9), Πορτογαλία (22), Ρωσία (1), Ελβετία (18), Τουρκία (1) και ΗΠΑ (83).

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο Reuters ότι η εξάπλωση του Δέλτα+ παρακολουθείται, ωστόσο μέχρι στιγμής το αρχικό στέλεχος Δέλτα θεωρείται σημαντικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία.