IKEA

IKEA: Ανάκληση ειδών σερβιρίσματος από την ΙΚΕΑ. Αναφέρεται σαφώς ότι είναι επικίνδυνα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

H ΙΚΕΑ προχωρά σε προληπτική ανάκληση των ειδών σερβιρίσματος HEROISK & TALRIKA (πιάτο φρούτων, βαθύ πιάτο, μικρό πιάτο, μπολ και κούπες,) λόγω πιθανού κινδύνου σπασίματος κατά τη χρήση με πιθανό το ενδεχόμενο καψίματος λόγω του ζεστού περιεχομένου (φαγητού ή ποτού).

Όπως σημειώνει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση: “Στην ΙΚΕΑ έχουμε ως βασική μας προτεραιότητα την ασφάλεια των καταναλωτών μας και για αυτό το λόγο όλα μας τα προϊόντα υποβάλλονται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους. Όλες οι προϊοντικές προδιαγραφές είναι σύμφωνες με τα ισχύοντα πρότυπα και τη νομοθεσία”.

Η ΙΚΕΑ έλαβε πρόσφατα ενημέρωση ότι σε ορισμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στα συγκεκριμένα είδη σερβιρίσματος HEROISK & TALRIKA ότι κατά τη χρήση τους υπάρχει το ενδεχόμενο να σπάσουν και να προκαλέσουν κάψιμο στο χρήστη του σκεύους.

Η IKEA καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα σκεύη σερβιρίσματος να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στο κοντινότερο κατάστημα ΙΚΕΑ της περιοχής τους για επιστροφή χρημάτων. Σημειώνεται ότι για την επιστροφή δεν απαιτείται η επίδειξη της απόδειξης αγοράς.

IKEA: Απίθανη προσφορά – Στη μισή τιμή όλα τα έπιπλα

Να περιορίσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον επιχειρεί η εταιρεία IKEA, αποσύροντας όλα τα παλιά έπιπλα. Μοναδική ευκαιρία για τους πελάτες να προμηθευτούν έπιπλα σε άπιστευτα χαμηλές τιμές. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Πρόγραμμα «απόσυρσης» των επίπλων της ξεκινά η IKEA, δίνοντας στους πελάτες της τη δυνατότητα να επιστρέψουν προϊόντα τα οποία δεν θέλουν πια και να πάρουν πίσω το 30-50% της αρχικής αξίας τους. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στις προσπάθειες της σουηδικής εταιρείας να περιορίσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον.

Το σχέδιο, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή τον Νοέμβριο αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, ξεκινά ήδη στα καταστήματα της IKEA στη Βρετανία και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, θα εφαρμοστεί σε 26 ακόμα χώρες.

Εταιρείες που πουλάνε φθηνά έπιπλα, συχνά με περιορισμένη διάρκεια ζωής, αλλά και οι αλυσίδες του λεγόμενου «fast-fashion», δέχονται έντονες επικρίσεις για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον αυτό το μοντέλο της κατανάλωσης.

Η IKEA έχει δεσμευτεί να στραφεί σε ένα πιο κυκλικό μοντέλο, όπου θα πουλά είδη τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν ή να αναβιώσουν με κάποιο τρόπο, αντί να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Έτσι, οι καταναλωτές μπορούν τώρα να επιστρέψουν βιβλιοθήκες, ράφια, τραπέζια, τραπεζαρίες, συρταριέρες, γραφεία, καρέκλες και σκαμνιά που έχουν αγοράσει από την IKEA, αφότου συμπληρώσουν το σχετικό αίτημα online. Δεν χρειάζεται να ψάξουν για τα κατσαβίδια που βρίσκονταν μέσα στην αρχική συσκευασία, καθώς τα έπιπλα αυτά θα μεταπωληθούν συναρμολογημένα.

Οι υπάλληλοι της IKEA πραγματοποιούν ποιοτικό έλεγχο στα είδη, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάστασή τους. Εάν είναι σαν καινούργια, ο πελάτης παίρνει δικαίωμα αγοράς ίσο με το 50% της αρχικής αξίας του είδους που επέστρεψε. Το ποσό του δικαιώματος αγοράς διαμορφώνεται στο 40% της αρχικής αξίας για τα έπιπλα που έχουν λίγες γρατζουνιές και στο 30% για εκείνα που έχουν πολλές γρατζουνιές.

Το πρόγραμμα αυτό δοκιμάστηκε στην Αυστραλία και στην Πορτογαλία, καθώς και σε καταστήματα της Σκωτίας, όπου οι πελάτες επέστρεψαν 10.000 είδη σε λιγότερο από ένα μήνα.

IKEA: Το μεγάλο ρίσκο – Η νέα κίνηση στα Intersport και ο κίνδυνος

Δυναμικές κινήσεις από τον όμιλο Fourlis, αλλά υπάρχουν και… λακούβες. Έμφαση στο e-commerce. Πώς προχωρά το πλάνο για το νέο logistics center στα Οινόφυτα

Την ανάπτυξη μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ (5-10 χιλ. τετραγωνικά) αλλά και των «city ΙΚΕΑ» (1-2 χιλ. τετραγωνικά) θα επιταχύνει ο Όμιλος Fourlis στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Ομίλου στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την περυσινή χρήση, το πρώτο μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ (8.000 τ.μ. περίπου) ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τρίτο τρίμηνο του 2020 στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ενώ το πρώτο μικρού μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ (επιφάνειας 1.850 τ.μ.) στον Πειραιά, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2021.

Τα αποτελέσματα για αυτό το νέο τύπο καταστημάτων ΙΚΕΑ ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά – για το διάστημα που έμεινε ανοικτό, πριν από τη νέα απαγόρευση λειτουργίας στην Ελλάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 – και μέσα στο επόμενο διάστημα το μοντέλο των… «μικρομεσαίων« ΙΚΕΑ θα επεκταθεί, με στόχο να φέρουν την ΙΚΕΑ πιο κοντά στον καταναλωτή.

Αρχικά, το concept των «ΙΚΕΑ πόλης» που θα φιλοξενεί περί τους 1.000 κωδικούς, μετά τον Πειραιά αναμένεται να επεκταθεί στην Πάτρα, την Κρήτη (Ηράκλειο), στη Σόφια, αλλά και στην Αθήνα και άλλα σημεία. Όπως αναφέρθηκε στη τηλεδιάσκεψη, μέσα στο 2021 αναμένονται δύο city IKEA, σε Σόφια και Αθήνα.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη μείωσης κατά το ήμισυ της επιφάνειας των δύο ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Γιάννενα, στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας για ορισμένα καταστήματα του δικτύου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως μέρος της επιφάνειας θα υπενοικιαστεί, όπως ήδη συμβαίνει με την Η&Μ στο κτίριο που στεγάζει τα ΙΚΕΑ στα Γιάννενα.

Με βάση το πλάνο ανάπτυξης στις τρεις χώρες που ο Όμιλος λειτουργεί τα καταστήματα ΙΚΕΑ, θα ανοίξουν πέντε καταστήματα ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους 5.000 -12.000 τ.μ. και δέκα καταστήματα μικρού μεγέθους 1.000 –2.000 τ.μ την επόμενη πενταετία.

IKEA: Κατηγορούνται για κατασκοπεία

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη στελεχών της IKEA που κατηγορούνται στη Γαλλία ότι κατασκόπευαν για χρόνια πελάτες και υπαλλήλους σε μια προσπάθεια να προλάβουν ακτιβιστικές ενέργειες.

Η υπόθεση αφορά το διάστημα 2009-2012, σύμφωνα ωστόσο με τους εισαγγελείς το «σύστημα κατασκοπίας» είχε στηθεί σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα.

Οι 15 εργαζόμενοι που κάθονται στο εδώλιο, ανάμεσά τους ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ikea Nότιας Ευρώπης και ορισμένοι υπεύθυνοι καταστήματος, κατηγορούνται ότι ζήτησαν παρανόμως στοιχεία από τη βάση δεδομένων της αστυνομίας και προσέλαβαν ιδιωτικούς ερευνητές για να παρακολουθούν εργαζομένους.

Η υπόθεση έφτασε στη δημοσιότητα το 2012 όταν εργαζόμενος της IKEA έστειλε στη σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné email που είχε ανταλλάξει η Ikea με ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας.

Δύο συνδικάτα υπέβαλαν καταγγελίες κατά της IKEA κατηγορώντας τη για παρακολούθηση εργαζομένων και πελατών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τέως υπεύθυνος διαχείρισης κινδύνων στη γαλλική Ikea έστελνε σε ντετέκτιβ ονόματα «υπόπτων» για παρακολούθηση. Ο λογαριασμός για τις έρευνες ενδέχεται να έφτανε τα 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίμαχα email, η IKEA ανησυχούσε για εργαζόμενό της που ήταν αρχικά «υπόδειγμα» υπαλλήλου αλλά αργότερα έγινε ακτιβιστής του περιβάλλοντος και υπήρχε κίνδυνος να συμμετάσχει σε επιθέσεις «οικολογικής τρομοκρατίας».

Τα φυσικά πρόσωπα που κατηγορούνται στην υπόθεση αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως δέκα ετών για τις κατηγορίες της παράνομης συλλογής και προμήθειας προσωπικών δεδομένων.

ΙΚΕΑ: Εκτόξευση κερδών στην πανδημία

Τι κι αν λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπονταν η μετάβαση στα καταστήματα. Τα IKEA και τα Intersport του ομίλου Fourlis κατάφεραν να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους. Δείτε πώς τα κατάφεραν στο xristika.gr.

Κατά τη διάρκεια του 2020, με τα καταστήματα κλειστά για αρκετούς μήνες λόγω πανδημίας, ο Όμιλος Fourlis είδε τις οnline πωλήσεις του σε ΙΚΕΑ και Ιntersport να αυξάνονται ραγδαία και μάλιστα να διατηρούνται σε ένα σημαντικό ποσοστό ακόμη κι όταν η αγορά λειτούργησε κανονικά και οι καταναλωτές είχαν πρόσβαση και στα φυσικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε ο Όμιλος, το 2020 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έφτασαν τα 60,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με 33,8 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένες κατά 78%.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, εν μέσω πανδημίας, όπως επισημαίνουν πηγές της εταιρείας στο insider.gr οι online πωλήσεις κατά την περίοδο που τα καταστήματα ήταν κλειστά έφτασαν το 30-35% επί του συνόλου ενώ όσο τα καταστήματα ήταν ανοιχτά έφτασαν το 18%.

Συνολικά στο έτος αποτέλεσαν το 16% επί του συνόλου, ενώ προ πανδημίας το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε μόλις το 7,2%. Στόχος πάντως είναι τα επόμενα χρόνια η δυναμική αυτή να που αναπτύχθηκε να διατηρηθεί και όπως σημειώνουν, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις να αποτελούν το 20-25% του συνόλου.

Αναλυτικά το 2020 ο Όμιλος παρουσίασε πωλήσεις 370,6 εκατ. ευρώ έναντι 466,3 εκατ. ευρώ το 2019, μειωμένες κατά 20,5%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), το ανήλθαν σε 43,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) σε 9,6 εκατ. ευρώ.

Οι ζημίες προ φόρων, έφτασαν 11,0 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 19,5 εκατ. ευρώ το 2019, συμπεριλαμβανομένων ζημιών 6,6 εκατ. ευρώ από απομείωση αξίας ακινήτων και θυγατρικών.

Οι ζημίες μετά φόρων για το 2020 ήταν 8,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου FOURLIS κατά την 31/12/2020 ήταν 105,4 εκατ., σε σχέση με 106,2 εκατ. κατά την 31/12/2019.