Σε μία κίνηση κατά της γενικής ακρίβειας προχωρά η ΜΕΒΓΑΛ. Δείτε τι κάνει σε σούπερ μάρκετ, ψιλικά, περίπτερα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η ΜΕΒΓΑΛ συμμετέχει στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης «Μόνιμη Μείωση τιμών», την οποία εφαρμόζει σε βασικούς κωδικούς προϊόντων, όπως κεφίρ, φέτα, γιαούρτι Lactose Free 2% και επιδόρπια.
«Η δύναμη των καταναλωτών είναι η δύναμή μας» αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Με αυτή την αρχή η ΜΕΒΓΑΛ προχωρά σε μείωση τιμών, προκειμένου να εναρμονισθεί με τις σημερινές κοινωνικές ανάγκες στηρίζοντας την ελληνική οικογένεια».
Έτσι, πλέον στα σούπερ μάρκετ, στα μικρότερα καταστήματα και στα περίπτερα θα βρίσκεται τα προϊόντα της εταιρείας που αναφέραμε πριν πιο φθηνά.
Αυξάνεται η τιμή στο εμφιαλωμένο νερό – Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Αύξηση ΦΠΑ: Ο προϋπολογισμός του 2024 αποκάλυψε ανατιμήσεις σε πληθώρα προϊόντων, μεταξύ των οποίων και στο εμφιαλωμένο νερό που σερβίρεται στην εστίαση. Όλα τα προϊόντα και οι αυξήσεις στο xristika.gr.
Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε στη Βουλή για να συζητηθεί και ψηφιστεί τελικά στις 17 Δεκεμβρίου 2023. Όπως αποκαλύπτεται, τελικά, θα γίνουν αυξήσεις του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα από το 13% στο 24%, όμως άλλες υπηρεσίες θα παραμείνουν στο 13%, όπως ίσχυε από την περίοδο της πανδημίας.
Επίσης όμως εξηγείται το πώς θα «βγουν» οι αυξήσεις έως 3,1% που θα γίνουν στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024. Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που έδωσαν στη δημοσιότητα τα κύρια σημεία του νέου προϋπολογισμού, το κονδύλι των αυξήσεων θα ισορροπήσει από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό που αποτυπώνει το πώς θα κινηθούν οι τιμές την επόμενη χρονιά, φαίνεται ότι ο στόχος είναι πως θα μειωθεί, ωστόσο, τα νέα δεν είναι καλά για την πραγματική κατάσταση. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε πρόσφατα ότι ακόμα και αν μειωθεί η ανοδική τους πορεία, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα μειωθούν το 2024.
Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα είναι τα εξής: Από 1/1/2024 ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 24% στα σερβιριζόμενα στην εστίαση προϊόντα, αλλά όχι στον καφέ.
Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ και στην επιστροφή του στο 24% (από το 13%) σε ό,τι αφορά σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, το εμφιαλωμένο νερό, η μπίρα, το τσάι και το ρόφημα της σοκολάτας, με εξαίρεση όμως τον καφέ. Στον σερβιριζόμενο καφέ ο ΦΠΑ αναμένεται να παραμείνει στο 13%.
Σε ποιες υπηρεσίες μένει στο 13% ο ΦΠΑ
Μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφους και αγαθά σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία
Από τον Ιανουάριο 2024 αναμένεται να μονιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, με εκτιμώμενο κόστος 305 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Οι εν λόγω κατηγορίες αφορούν στις αστικές, προαστιακές, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές, στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και ζωολογικούς κήπους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, που περιλαμβάνουν μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης καθώς και απινιδωτές.
Επιπροσθέτως, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί αναμένεται να επεκταθεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024, με εκτιμώμενο κόστος 77 εκατ. ευρώ για έξι μήνες. Ο μειωμένος συντελεστής δεν αναμένεται να επεκταθεί στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 37 εκατ. ευρώ ετησίως. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των ανωτέρω επεκτάσεων εκτιμάται σε 382 εκατ. ευρώ για το 2024.
Σοκ με το επίδομα ανεργίας: Λεφτά τέλος
Επίδομα ανεργίας: Τεράστιες αλλαγές έρχονται με τα προνοιακά επιδόματα, μιας το υπ. Οικονομίας δρομολογεί νέα ήθη και έθιμα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπ. Οικονομίας θα κάνει ριζικές αλλαγές τα επιδόματα που χορηγεί, ώστε να βάλει τέλος στα μαύρα χρήματα. Όπως έκανε με το market pass και με άλλου είδους pass, προωθεί τη χρεωστική ψηφιακή κάρτα και για τα προνοιακά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, τέκνων. Δηλαδή, να βάζει τα λεφτά των επιδομάτων σε μία κάρτα στο κινητό σας, ώστε να γίνονται οι συναλλαγές μέσω POS. Με τον τρόπο αυτό θα βάλει τέλος στις συναλλαγές χωρίς απόδειξη, που έκαναν επιχειρηματίες και πελάτες για μειωμένη τιμή.
ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ μοιράζουν πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως για επιδόματα σε περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο νοικοκυριά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το Δημόσιο χάνει 10%-20% ή περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο (από ΦΠΑ 13%-24%, ΕΦΚ καυσίμων, φόρους εισοδήματος 22%-44% στα αδήλωτα κέρδη κ.λπ.) από συναλλαγές με επιδόματα που γίνονται με μετρητά.
Πώς θα είναι το νέο μοντέλο με την ψηφιακή κάρτα
Η κυβέρνηση θέλει η καταβολή των επιδομάτων να γίνεται όπως το Fuel Pass και το Youth Pass.
Oπως, λοιπόν, απέδειξε το πείραμα της χορήγησης διαφόρων… pass μέσω ψηφιακής κάρτας και smartphone, μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά επιστρέφει στα ταμεία του Δημοσίου, επειδή καταναλώνονται μέσω POS. Αντιθέτως, το επίδομα Market Pass καταβάλλεται μειωμένο κατά 20% σε όσους επιλέγουν να το εισπράξουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, ακριβώς επειδή το μεγαλύτερο τμήμα διαφεύγει από την Eφορία, καθώς συχνά αποφεύγουν ή αναγκάζονται να μη ζητούν απόδειξη στις συναλλαγές τους.
Το σχέδιο πληρωμών μέσω κάρτας αποκάλυψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» πριν από έναν χρόνο, στο πλαίσιο της προστασίας του συστήματος κοινωνικών παροχών (και των δικαιούχων του) από αθέμιτες πρακτικές.
Μέχρι τώρα μόνο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εισπράττουν υποχρεωτικά το 50% του επιδόματος σε προπληρωμένη κάρτα, ενώ το υπόλοιπο μπαίνει στον λογαριασμό ώστε να μπορούν να κινούνται και με μετρητά.
Με δεδομένη όμως την υποχρεωτική επέκταση των POS -αλλά με εξαιρέσεις που θα ανακοινωθούν- το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεσμοθετεί την πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (όπως επιδόματα τέκνων, γέννησης, ανεργίας κ.λπ.) μέσω χρεωστικών καρτών αντί ΙΒΑΝ. Στόχος είναι, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, να μην καταλήγουν εύκολα τα επιδόματα στην παραοικονομία. Ωστόσο η επέκταση του μέτρου απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό για να αποφευχθούν προβλήματα και ταλαιπωρία των δικαιούχων. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι εφικτό να εφαρμοστεί, όπως για επιδότηση ενοικίου (καθώς δεν διαθέτουν POS οι εκμισθωτές ακινήτων) ή ΑμεΑ με προβλήματα όρασης, κατάκοιτους κ.λπ. που δεν μπορούν να ελέγξουν τι ποσά χρεώνονται.
Επίσης εξετάζεται να επιβληθεί ένα χαμηλό όριο στα μετρητά που θα μπορούν να αποσύρουν οι δικαιούχοι, χρησιμοποιώντας τις κάρτες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», σχεδιάζεται να μπορούν να λάβουν πλαστική κάρτα αντί ψηφιακής. Oι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχωρούν σε προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, για τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους.