Τρόφιμα: Συναγερμός έχει σημάνει για πολύ γνωστή σκυλοτροφή η οποία μπορεί να φέρει άμεσο θάνατο στα σκυλιά!
Η Nestlé Purina PetCare Company επεκτείνει την εθελοντική ανάκληση της Purina Pro Plan Veterinary Diets EL Elemental (PPVD EL) ξηράς τροφής για σκύλους.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του FDA η Nestlé Purina PetCare Company επεκτείνει την εθελοντική ανάκληση της ξηράς τροφής για σκύλους με συνταγή Purina Pro Plan Veterinary Diets EL Elemental (PPVD EL) λόγω σφάλματος προμηθευτή που είχε ως αποτέλεσμα δυνητικά αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D σε δύο επιπλέον παρτίδες προϊόντων από αυτές που ανακλήθηκαν προηγουμένως.
Η αρχική ανακοίνωση έγινε στις 8 Φεβρουαρίου 2023 ενώ, εν επηρεάζονται άλλα προϊόντα περιποίησης κατοικίδιων Purina.
Η επέκταση έρχεται μετά από έρευνα που έκανε η εταιρεία που αποκάλυψε νέες πληροφορίες σχετικά με ένα σφάλμα παραγωγής από έναν προμηθευτή των ΗΠΑ που έγινε μόνο σε αυτήν τη συγκεκριμένη φόρμουλα και είχε ως αποτέλεσμα δυνητικά αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τους σκύλους. Ωστόσο, η κατάποση αυξημένων επιπέδων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας ανάλογα με το επίπεδο της βιταμίνης D και τη διάρκεια της έκθεσης.
Η τοξικότητα της βιταμίνης D μπορεί να περιλαμβάνει έμετο, απώλεια όρεξης, αυξημένη δίψα, αυξημένη ούρηση και υπερβολικό σάλιο μέχρι νεφρική (νεφρική) δυσλειτουργία.
Μια λίστα με τα πρόσθετα επηρεαζόμενα προϊόντα είναι παρακάτω.
Οι σακούλες PPVD EL με τον κωδικό UPC και τον κωδικό παραγωγής παρακάτω θα πρέπει να απορρίπτονται αμέσως.
Ζητείται από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που αγόρασαν σακούλες με το προϊόν που αναφέρεται παραπάνω να σταματήσουν αμέσως να ταΐζουν και να το πετάξουν σε δοχείο όπου δεν μπορούν να φτάσουν άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων.
Εάν εμφανίστηκαν σημάδια όπως απώλεια βάρους, υπερβολικά σάλια, έμετος, απώλεια όρεξης ή αυξημένη δίψα ή ούρηση στον σκύλο τους κατά τη διάρκεια αυτής της δίαιτας, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να επικοινωνήσουν με τον κτηνίατρό τους.
Τρόφιμα: Ποια εταιρεία διακινεί τα πιο ανθυγιεινά
Στο φως έρχονται τα ευρήματα μιας νέας έρευνας αναφορικά με τα τρόφιμα που διακινούνται στο εμπόριο, προκαλώντας σοκ.
Η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων και ποτών που εμπορεύονται τέσσερις στις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως δεν πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν παγκόσμιοι οργανισμοί για τις «υγιεινές» τροφές.
Επικαλούμενο μία ανάλυση της ΜΚΟ World Action on Salt, Sugar & Health («Παγκόσμια δράση για το αλάτι, τη ζάχαρη και την υγεία») το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει τις επιδόσεις πέντε κολοσσών της αγοράς τροφίμων με βάση τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πρότυπα – Health Star Rating, Nutri-Score και Warning Labels.
Η ανάλυση αφοράς τις βιομηχανίες Danone, Kellogg Co., Kraft Heinz, Nestle SA και Unilever Plc, ενώ οι επιδόσεις αφορούν τις αγορές της Αυστραλίας, της Γαλλίας και του Μεξικό.
«Η βελτίωση του διατροφικού περιεχομένου των τροφίμων και των ποτών με την αναδιαμόρφωση των συνταγών ώστε να χρησιμοποιούνται λιγότερο αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, είναι μακράν η πιο σημαντική στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσει κάθε εταιρεία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Mhairi Brown, επικεφαλής πολιτικής και δημόσιων υποθέσεων της WASSH.
«Ωστόσο, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην προθυμία της βιομηχανίας και χωρίς κυβερνητική επιβολή, είναι απίθανο να δούμε μια ουσιαστική αλλαγή».
Σύμφωνα με το Bloomberg, χειρότερες επιδόσεις από τους πέντε κολοσσούς καταγράφει η Kraft Heinz, ενώ καλύτερα τα πηγαίνει η Danone, καθώς η πλειοψηφία των προϊόντων της οποίας φαίνεται πως «περνά τη βάση».
Όπως φαίνεται στον πίνακα, τα τέσσερα πέμπτα των προϊόντων της Kraft Heinz δεν πληρούσαν τα πρότυπα υγιεινής στις τρεις αγορές, ενώ συγκεκριμένα στο Μεξικό κανένα από τα διαθέσιμα προϊόντα δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.
Περίπου το 72% των προϊόντων της Kellogg’s και το 66% της Unilever που εξετάστηκαν στην έρευνα δεν πληρούσε τα κριτήρια, ενώ μόνο η Danone αντιστάθηκε στην τάση.
Πιο αναλυτικά, το 35% των προϊόντων της συγκέντρωσαν βαθμολογία κάτω από τους τυπικούς ορισμούς, με την εταιρεία να δεσμεύεται πριν λίγες ημέρες ότι τουλάχιστον το 90% των προϊόντων με βάση τον όγκο των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία δεν θα έχουν πλέον υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι ή λιπαρά.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι εταιρείες τροφίμων δέχονται πιέσεις για να καταστήσουν τα προϊόντα τους πιο υγιεινά, καθώς η παχυσαρκία αναδεικνύεται σε νο.1 παράγοντα κρίσης της δημόσιας υγείας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ
Ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος του υπερβολικού σωματικού βάρους, μάλιστα, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε 4,27 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2035 από τα επίπεδα του 2020, σύμφωνα με έκθεση.
Τρόφιμα: Αποκάλυψη για την ημερομηνία λήξεώς τους
Σε υγειονομικές βόμβες εξελίσσονται δεκάδες τρόφιμα χωρίς εμείς, οι καταναλωτές, να γνωρίζουμε την πραγματική ημερομηνία λήξεώς τους!
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι στο ψυγείο σας έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το πετάξετε επιτόπου στα σκουπίδια.
Η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει αρκετές έρευνες για να προσδιορίσει ακριβώς ποιες τροφές παράγουν επικίνδυνα βακτήρια και πότε.
Για να είναι πάντα σίγουροι, ότι κανείς μας δεν θα πάθει τίποτα, βάζουν την ημερομηνία λήξης στην συσκευασία λίγες ημέρες, μερικές φορές, ακόμη και λίγες εβδομάδες, πιο νωρίς από την πραγματική στιγμή που η τροφή αυτή “χαλάει”.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών μετά την ημερομηνία λήξης τους δεν είναι επικίνδυνη. Αυτή είναι η λίστα των top 6 τροφών που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσετε από την στιγμή που θα παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.
Αυγά
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κάποια τρόφιμα, ή παθαίνουν δηλητηριάσεις, είναι επειδή κατανάλωσαν κάποια τροφή που περιείχε αυγά.
Κοτόπουλο
Ο καθένας έχει ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιά από κοτόπουλο που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Αν το βάλετε στην κατάψυξη θα επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του για μερικούς μήνες, αλλά μετά την απόψυξη, φροντίστε να μαγειρέψετε καλά το κρέας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να προσβληθείτε από E. Coli.
Αλλαντικά
Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και με τ’ αλλαντικά, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια, ή E.coli. Το να αναπτύξουν επικίνδυνα βακτήρια είναι, δυστυχώς, πολύ συχνό φαινόμενο στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα.
Μαλακά τυριά
Όταν ακόμα και τα σκληρά τυριά αναπτύσσουν μούχλα, μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει με τα μαλακά τυριά, τα οποία έχουν πολύ περισσότερη υγρασία. Αν περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι. Πετάξτε τα μαλακά τυριά, αν δείτε ότι έχουν μούχλα
Οστρακοειδή
Από τη στιγμή που έχουν κάποιο οστρακοειδές χαλάσει, γίνεται εξαιρετικά δυσώδες και βγάζει εμφανώς περισσότερη “γλίτσα”, οπότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι απαγορεύεται να το φάτε. Αλλιώς μπορεί να σας προκαλέσει μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.
Μαλάκια
Όπως και τα στρείδια, έτσι και τα μαλάκια, όπως οι γαρίδες, τείνουν να αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και αν είναι σχετικά φρέσκα ή κατεψυγμένα. Από τη στιγμή που απομακρύνονται από τη θάλασσα, ξεκινάει μια αντίστροφη μέτρηση για βακτηριακή μόλυνση. Γι’ αυτό και τα μαλάκια πρέπει πάντοτε να καταναλώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Τρόφιμα: Μην βάλετε ποτέ αυτά τα τρόφιμα στο ψυγείο
Πολλοί κάνουν το λάθος να φορτώνουν το ψυγείο τους με όλα τα ψώνια τους, αλλά δεν ξέρουν ότι έτσι σκοτώνουν την γεύση πολλών τροφίμων.
Διαβάστε παρακάτω ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο:
Αρτοποιήματα: Τα αρτοποιήματα στο ψυγείο έχουν την τάση να μπαγιατεύουν. Διατηρήστε τα εκτός ψυγείου για να παραμείνουν φρέσκα.
Πατάτες: Στις πατάτες δεν αρέσει το κρύο, γιατί μετατρέπει τα άμυλα σε σάκχαρα και χαλάει την γεύση τους.
Ντομάτες: Γίνονται πολύ μαλακές και καταστρέφεται η φυσική τους γεύση.
Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια χάνουν την γεύση τους όταν τα βάζουμε στο ψυγείο.
Φρούτα με σκληρά κουκούτσια (ροδάκινα, δαμάσκηνα, κλπ.): Χρειάζονται αέρα και ήλιο, όπως τα φυτά. Βάλτε τα σε σημείο που να τα χτυπά ο ήλιος για να ωριμάσουν και να γίνουν γλυκά και ζουμερά.
Ολόκληρα πεπόνια: Τα πεπόνια στο ψυγείο χάνουν τα αντιοξειδωτικά τους, τα οποία είναι τα σημαντικότερα συστατικά τους.
Μήλα: Διατηρήστε τα μήλα έξω από το ψυγείο, ώστε να είναι τραγανά και γευστικά.
Σκόρδο: Το σκόρδο χάνει την γεύση του στο ψυγείο. Αφήστε που ολόκληρο το ψυγείο σας θα μυρίζει σκόρδο.
Αλεσμένος καφές: Παρ’όλο που είναι καλό να διατηρείτε τους κόκκους καφέ κρύους, δεν πρέπει να τους βάζετε στο ψυγείο, γιατί δημιουργείται υγρασία και έτσι χαλάνε και χάνουν την γεύση τους.
Προτιμήστε ένα αεροστεγές δοχείο.
Καυτερές σος: Το κρύο κάνει τις καυτερές σος να χάνουν την γεύση τους.
Επίσης, αλλάζει το ιξώδες τους κι έτσι βγαίνουν από το μπουκάλι πιο δύσκολα.
Μέλι: Το μέλι στο ψυγείο ζαχαρώνει και σκληραίνει.
Βάλτε το σε ένα ντουλάπι για να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.
Μπαχαρικά: Το κρύο θα σκοτώσει την γεύση τους, που είναι και η πραγματική αξία τους.
Λάδια: Τα λάδια στο ψυγείο γίνονται πιο σκληρά και χάνουν την απαλότητα σας.
Μόνο τo καρυδέλαιο πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο.
Βασιλικός: Πολλοί βάζουν τον βασιλικό στο ψυγείο, πιστεύοντας ότι έτσι θα διατηρήσει την γεύση του.
Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο.
Το κρύο σκοτώνει την γεύση.
Για περισσότερη φρεσκάδα, διατηρήστε τον βασιλικό μέσα σε νερό και αλλάζετέ τον κάθε 3 μέρες.