Έκτακτη ανακοίνωση: Αλλάζουν οι κωδικοί στο Taxisnet – Πώς θα μπαίνουμε πλέον

Taxisnet: Πόσοι από εμάς έχουν χορηγήσει τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis στον λογιστή τους προκειμένου να τους υποβάλλει τη φορολογική δήλωση, να τους τυπώνει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και να τους ενημερώνει για τις οφειλές και τις λοιπές υποχρεώσεις;

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι αυτή δεν είναι η σωστή διαδικασία διότι κανονικά πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει εξουσιοδότηση στον λογιστή προκειμένου αυτός να υποβάλλει τη δήλωση με τους δικούς του κωδικούς;

Αυτή η «περίεργη» ισορροπία στην αγορά -δηλαδή οι λογιστές να έχουν στην κατοχή τους προσωπικούς κωδικούς των φορολογούμενων- είναι γνωστή στις φορολογικές αρχές οι οποίες δρομολογούν τη λύση.

Η πρόσβαση στο Taxis θα αυστηροποιηθεί ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτός που αποκτά πρόσβαση ή κάνει χρήση των κωδικών είναι και ο πραγματικός κάτοχος των κωδικών.

Πώς;

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός πρόσβασης και στο e-banking των τραπεζών.

Δηλαδή, για να μπαίνει κάποιος στο Taxis δεν θα αρκεί μόνο η πληκτρολόγηση του κωδικού πρόσβασης και του username.

Θα χρειάζεται και η πληκτρολόγηση μοναδικού επιπλέον κωδικού ο οποίος θα φτάνει στον φορολογούμενο μέσω του κινητού είτε με SMS είτε με push notification.

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο και οι λογιστές θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν στην λύση της εξουσιοδότησης για να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις για λογαριασμό των πελατών τους.

Η ανάγκη να ενισχυθεί ο βαθμός ασφαλείας των κωδικών πρόσβασης στο Taxis γίνεται επιτακτική από τη στιγμή που προχωράει η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis Μπορεί κάποιος πλέον να κάνει υπεύθυνες δηλώσεις, να βγάζει πιστοποιητικά και να αποκτά πρόσβαση σε πλήθος εμπιστευτικών πληροφοριών πέραν των φορολογικών αρχείων.

Η «αυστηροποίηση» της πρόσβασης στο Taxis προγραμματίζεται να δρομολογηθεί μέσα στο 2022 καθώς θα πρέπει να επιλεγεί μια περίοδος χωρίς ιδιαίτερα αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Όσον αφορά στην ΑΑΔΕ, εκτός από την ασφάλεια των φορολογουμένων (τουλάχιστον τη μεγαλύτερη ασφάλεια) θα διασφαλίσει και ένα ελεγκτικό εργαλείο.

Αν οι λογιστές μπορούν να κάνουν δηλώσεις μόνο μέσω εξουσιοδοτήσεων, είναι προφανές ότι και τα φορολογικά συστήματα θα καταγράφουν τον αριθμό των πελατών που έχει το κάθε λογιστικό γραφείο.

Taxisnet: Αυτή είναι η πλατφόρμα που το διαδέχεται

Την αντικατάσταση του γνωστού Taxisnet από τη νέα πλατφόρμα myAADE, ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. To myaade.gov.gr ανατρέπει όσα γνωρίζαμε και φέρνει νέες υπηρεσίες. Όσα πρέπει να γνωρίζετε στο xristika.gr

Η παρουσίαση της νέας πλατφόρμας έγινε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε και την ημερομηνία που θα σταλούν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ.

Το myAADE, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, είναι μια πλατφόρμα με νέο φιλικό ψηφιακό περιβάλλον. Φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν πλέον εύκολα:

  • να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ (δηλώσεις φόρων, ρυθμίσεις, φορολογία ακινήτων και οχημάτων, ηλεκτρονικά βιβλία myDATΑ, κλπ), βρίσκοντας γρήγορα
  • την υπηρεσία που ενδιαφέρει τον καθένα
  • να διαχειριστούν τον λογαριασμό και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, να μεταβάλλουν στοιχεία της επιχείρησής τους
  • να δουν τις οφειλές, πληρωμές και τις επιστροφές και να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους
  • να αποκτήσουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο
  • να υποβάλλουν τα αιτήματά τους ψηφιακά προς την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ (πιλοτική λειτουργία)
  • να κλείσουν ψηφιακά ραντεβού με υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ (προσεχώς)

Μέσα από το myAADE θα μπορούν να γίνονται 250 συναλλαγές ψηφιακά, ακόμα και η αλλαγή ΚΑΔ και στοιχείων επιχειρήσεων, εξοικονομώντας -απ’ όλα τα μέρη- πάνω από 2 εκατ. ώρες τον χρόνο.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, «με τη νέα ψηφιακή μας πύλη, συνδυάζουμε ψηφιακή ευφυία και συναισθηματική νοημοσύνη, με σκοπό οι ψηφιακές μας υπηρεσίες να σχεδιάζονται και να προσφέρονται στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από την οπτική του πολίτη».

Taxisnet: Απίστευτη κίνηση ΑΑΔΕ – Τι ζητάει από τους πολίτες

Το κράτος είναι σε απόγνωση με τη φοροδιαφυγή και η ΑΑΔΕ στρέφεται στους καταναλωτές ζητώντας τους να ξεκινήσουν να ρουφιανεύουν(!) μέσω ειδικής εφαρμογής!

Τη δυνατότητα στους καταναλωτές να καρφώνουν στην Εφορία τους επαγγελματίες που εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις δίνει σύντομα η ΑΑΔΕ, μέσω ειδικής εφαρμογής που διατίθεται από το Play Store και το App Store και θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά τηλέφωνα.

Για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις που θα αποδεικνύεται ότι πράγματι υποκρύπτεται φοροδιαφυγή, θα προβλέπεται μπόνους μείωσης φόρου ή συμμετοχής σε κλήρωση με μεγάλα χρηματικά ποσά.

Με απόφαση της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την κατασκευή εφαρμογής με στόχο την ψηφιακή εφαρμογή ελέγχου των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Η εφαρμογή θα ενσωματώνει τη δυνατότητα σάρωσης του QR code, θα προβάλει τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη παράβασης, θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες στην Α.Α.Δ.Ε.

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS).

Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι τα ακόλουθα:

  • Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
  • Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
  • Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
  • Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
  • Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
  • Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.
  • Δυνατότητα προβολής ενημερωτικών μηνυμάτων
  • Περιβάλλον λειτουργίας σε ελληνικά και αγγλικά.
  • Έκδοση στατιστικών στοιχείων για την παρακολούθηση της χρήσης της εφαρμογής
  • Λειτουργία σε λειτουργικό σύστημα Android και iOS.
  • Κοινό εικαστικό μέρος της εφαρμογής θα είναι κοινό σε όλες τις πλατφόρμες, ώστε να μη δημιουργεί σύγχυση, και θα ακολουθεί τον οδηγό εταιρικής ταυτότητας της Α.Α.Δ.Ε. (λογότυπο, χρώματα κ.λπ.).
  • Δυνατότητα αναβαθμίσεων.
  • Αυξημένη Χρηστικότητα (Enhanced Usability). Σαφής και φιλική προς το χρήστη πλοήγηση στις επιμέρους ενότητες της εφαρμογής.

Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης θα λαμβάνονται οι παρακάτω:

  • Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί
  • Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία
  • Ο Φ.Η.Μ. δεν είναι δηλωμένος ή είναι ανενεργός
  • Ο Φ.Η.Μ. είναι δηλωμένος με άλλα στοιχεία επιχείρησης (Α.Φ.Μ., διεύθυνση).
  • Έλεγχος

Ήδη αρκετά καταστήματα εκδίδουν αποδείξεις με κωδικό QR, τον οποίο ο καταναλωτής που θα λαμβάνει την απόδειξη, θα έχει τη δυνατότητα να σκανάρει τον κωδικό QR, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Η εφαρμογή θα ενημερώνει το Taxisnet για το περιεχόμενο της απόδειξης και κατόπιν θα διασταυρώνει, εάν η συγκεκριμένη απόδειξη έχει καταχωρηθεί στο MyData του επιχειρηματία-εκδότη της απόδειξης.

Εφόσον έχει καταχωρηθεί και στο MyData ο επιχειρηματίας δεν έχει πρόβλημα. Αν όμως διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια απόδειξη στο MyData, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εκδίδει αποδείξεις από «παράλληλο» μηχανισμό ή παράνομη ταμειακή μηχανή και φυσικά δεν δηλώνει ολόκληρο τον τζίρο που πραγματοποιεί.

Αυτομάτως ο επιχειρηματίας θα μπαίνει στη λίστα των υπό έλεγχο επιχειρηματιών και θα αποστέλλεται συνεργείο για τη διενέργεια επιτόπιου προληπτικού ελέγχου.