Επίδομα παιδιού: Περίπου 750.000 οικογένειες που είναι δικαιούχοι θα δουν εμβόλιμη πληρωμή πριν τις γιορτές. Τι ξέρουμε για την επιταγή ακρίβειας, πότε θα πληρωθεί. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.
Οι οικονομικές ενισχύσεις της επιταγής ακρίβειας επιστρέφουν και φέτος, με τέσσερις μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων να πηγαίνουν «ταμείο» πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μεταξύ αυτών, φαίνεται ότι θα είναι και οι 750.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ, που σε εμβόλιμη πληρωμή θα πληρώσει μιάμιση επιπλέον δόση.
Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα διαρρέονταν τις προηγούμενες ημέρες περί νέου γύρου επιταγής ακρίβειας. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί, ενώ σε σχέση με πέρσι αναμένεται να βγει εκτός μεγάλη κατηγορία, και συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι.
Συγκεκριμένα, πάντως, για το επίδομα παιδιού, φαίνεται ότι η ενίσχυση του ΟΠΕΚΑ είναι στη λίστα των πληρωμών που θα γίνουν σε ευάλωτους πολίτες. Πόσα χρήματα θα πάρουν;
Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα, τα ποσά για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού είναι τα εξής σε παραδείγματα:
- Οικογένεια με 1 παιδί που δικαιούται επίδομα τέκνου 140 ευρώ το δίμηνο, θα πάρει από το έξτρα επίδομα άλλα 105 ευρώ τον Δεκέμβριο.
- Οικογένεια με 2 παιδιά που παίρνει 280 ευρώ το δίμηνο, θα πάρει επίσης 105 ευρώ από την επιταγή ακρίβειας.
- Οικογένεια με 3 παιδιά που λαμβάνει τακτικό επίδομα διμήνου 560 ευρώ, θα πάρει την επιταγή των 210 ευρώ.
Τα 4 κριτήρια για επιταγή ακρίβειας το 2023
Υπενθυμίζεται πως πέρσι δόθηκε επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε χιλιάδες ευάλωτους. Πέρσι οι προϋποθέσεις για το επίδομα ακρίβειας ήταν:
- το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ
- το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022
- η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ
- είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Η δήλωση Χατζηδάκη για τη νέα επιταγή ακρίβειας
Μιλώντας χτες το βράδυ στην ΕΡΤ ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο για στοχευμένη ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών πριν το τέλος του έτους.
Όπως είπε, οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού βγουν και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το μήνα Οκτώβριο, ώστε να υπάρχει πιο σαφής εικόνα για τη δημοσιονομική υπέρβαση.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, εκτιμώντας ότι αυτή θα υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, τόσο στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, όσο και στα κόστη τραπεζικών υπηρεσιών.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση περιμένει το πόρισμα της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις τράπεζες.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τις αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστικών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού και διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών μεγεθών.
Ποιοι άνεργοι θα πάρουν επιταγή ακρίβειας
Παράλληλα για τους μακροχρόνια ανέργους θα προβλέπεται ότι θα καταβληθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.
Δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:
- Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες
- Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού
- Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2023, κατά το φορολογικό έτος 2023, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους – Ποιοι θα το πάρουν και πότε
«Κλείδωσε» και επίσημα το έκτακτο -και άτυπο- «Δώρο Χριστουγέννων 2023» για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, όπως μοιράστηκε και την προηγούμενη φορά, τον περασμένο Μάρτιο.
Το μέτρο στήριξης, που αρχικά διαρρεόταν ότι θα φτάνει ξανά μέχρι τα 300 ευρώ, μετά υπήρχαν πληροφορίες ότι ακυρώνεται, και μετά ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι θα είναι το ανώτερο 200 ευρώ, περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024.
Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι αναμένεται να πληρωθεί -έτσι όπως αναφέρεται μέσα στο προσχέδιο- μέσα στον προσεχή Δεκέμβριο και συγκεκριμένα πριν τα Χριστούγεννα. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα το πιθανότερο είναι ότι θα πληρωθεί εντός της εβδομάδας 18-22 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι θα πληρωθούν πριν το τέλος του έτους 750.000 περίπου συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ), θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα:
- όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
- όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
- όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.