Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι τη δ’ δόση

Επίδομα παιδιού Α21: Ώρα πληρωμών για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ. Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αιτήσεις. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ημέρα πληρωμών η 29η Σεπτεμβρίου, καθώς σήμερα καταβάλλεται η 4η τριμηνιαία δόση σε 635.103 δικαιούχους, μαζί με όλα τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού είναι κλειστή από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 για νέες αιτήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης της πληρωμής της δόσης.

Επίδομα παιδιού Α21: Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την αίτηση

Με στόχο την διευκόλυνση των πολιτών στη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης, ο ΟΠΕΚΑ αναδεικνύει τέσσερις χρήσιμες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους:

1. Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21 το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα. Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης, πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

2. Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη, επειδή δεν ταυτοποιούνται τα επώνυμα των τέκνων με τον ΑΜΚΑ τους.

Επίδομα παιδιού Α21: Τι πρέπει να κάνω;

Σας εφιστούμε την προσοχή πως όταν γίνεται προσθήκη τέκνου καταχωρείται μόνο το επώνυμο του παιδιού (όχι το όνομά του) και ο ΑΜΚΑ του.

Αν το πρόβλημα ταυτοποίησης παραμένει, οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ www.amka.gr ή και να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ ώστε να διορθώσουν τυχόν αστοχίες στο ηλεκτρονικό μητρώο ΑΜΚΑ.

Πιθανότατα έχει γραφτεί στην πλατφόρμα με διαφορετικό τρόπο το επώνυμο δίπλα στον ΑΜΚΑ, σε σχέση με το πώς έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, πρέπει να ακυρωθεί η αίτηση Α21 και να υποβληθεί οριστικά νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

3. Από την εφαρμογή ζητείται ΑΦΜ παιδιού, ενώ δεν με αφήνει να τον εισάγω και με παραπέμπει στα ΚΕΠ. Τι πρέπει να κάνω;

Για τα παιδιά που είναι γεννημένα από το 2004 και μετά δεν ζητείται ο ΑΦΜ. Για τα παιδιά που είναι γεννημένα περιν το 2003 ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός. Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ μέσω της αίτησης Α21.

Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη αίτηση Α21 πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί οριστικά νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι ο ΑΦΜ του παιδιού έχει ήδη καταχωρηθεί στον ΑΜΚΑ, απλά ακυρώστε την αίτηση Α21 και υποβάλετε οριστικά νέα.

4. Ενώ ο ΑΦΜ του παιδιού μου έχει καταχωρηθεί από σήμερα στο μητρώο του ΑΜΚΑ, η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί ακόμη και αναφέρεται στο σύστημα ως επισήμανση. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο;

Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ είναι άμεση. Ακυρώστε την αίτηση και υποβάλετε οριστικά μία νέα, ώστε να αντληθεί εκ νέου ο ΑΦΜ από τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας».

Επίδομα παιδιού Α21: Αυξάνεται αλλά μόνο σε μια κατηγορία εργαζομένων

Νέα δεδομένα από τη νέα χρονιά για τους γονείς. Στα δύο χωρισμένοι οι εργαζόμενοι, δεν θα δουν όλοι αυξήσεις.

Η νέα κυβέρνηση έχει αναλάβει τα καθήκοντά της και μπαίνουν σε «τροχιά» τα νομοσχέδια από το νέο χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει ο κάθε υπουργός. Μεταξύ αυτών, είναι και η αύξηση του επιδόματος παιδιού, που όμως δεν θα φτάσει στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους.

Η αύξηση του επιδόματος παιδιού θα περιλαμβάνεται σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή.

Τα νέα ποσά για τους δημοσίους υπαλλήλους διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για 1 παιδί από τα 50 στα 70 ευρώ.
  • Για 2 παιδιά από τα 70 στα 120.
  • Για 3 παιδιά 170 ευρώ.
  • Για 4 παιδιά από τα 170 στα 220 ευρώ.

Η αύξηση θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024, οπότε και θα τα λάβουν οι δικαιούχοι.

Επίδομα παιδιού A21: Σε ποιους κόβεται η πληρωμή του Ιουλίου

Διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων γίνεται από την 1η Ιουλίου στις αιτήσεις για το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ, που έγιναν μέχρι τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Σε αντίθετη περίπτωση, το επίδομα διακόπτεται, για τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023.

Σημειώνεται ότι η τρίτη δόση για το επίδομα παιδιού αναμένεται να πληρωθεί την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 σε όσους υποβάλλουν αίτηση. Ωστόσο τα χρήματα του επιδόματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα τα δουν οι δικαιούχοι νωρίτερα, δηλαδή την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτονται; Διαβάστε αναλυτικά τα κριτήρια του ΟΠΕΚΑ που αφορούν στην υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών, στην εγγραφή τους και στις απουσίες τους.

Τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών του αιτούντος επίδομα παιδιού θα πρέπει:

– να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2022-2023

– να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους στις 30-6-2023 για το εν λόγο σχολικό έτος, δηλαδή να μην αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη τους λόγω μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών.

Για την έγκριση αίτησης μέχρι 30-6-2023 θα πρέπει μεταξύ των άλλων να συντρέχει η προϋπόθεση ( α) και από 1-7-2023 έως 31-12-2023 θα πρέπει να συντρέχουν και οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις.

Προκειμένου να διασταυρωθεί ηλεκτρονικά η φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα πρέπει στην καρτέλα με τα προσωπικά στοιχεία του τέκνου και ειδικότερα στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου», να καταχωρήσετε:

  • τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, την Τάξη και τον Αριθμό Μητρώου του/της μαθητή/μαθήτριας, αν το τέκνο βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
  • το έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), αν το τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/μαθήτριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση.

Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής διασταύρωσης της φοίτησης του/της μαθητή/τριας για την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης απαιτείται η επισύναψη βεβαίωσης εγγραφής ή φοίτησης για το τρέχον σχολικό έτος του Δ/ντη ή του Προϊσταμένου της οικείας σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται η επισύναψη είτε του απολυτηρίου Γυμνασίου είτε σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα.

Για ανήλικο τέκνο που έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και φοιτά στο