Ταραχή προκλήθηκε στα Εξάρχεια, με την ψεύτικη ανακοίνωση που κάποιοι τοιχοκόλησαν με αποτεέλσμα να προκληθεί πανικός σε ανυποψίαστους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.
Το πρωί της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι και οι περαστικοί βρήκαν ψεύτικα σημειώματα σε σημεία των δρόμων Χαριλάου Τρικούπη, Κομνηνών και Αλεξάνδρας, μέσω την οποίων ειδοποιούνταν όλοι επισκέπτες που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα στην περιοχή των Εξαρχείων να εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς υπήρχαν κοριοί.
Η ανακοίνωση μάλιστα ήταν γραμμένη στα αγγλικά και ήταν δήθεν από το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα στα χαρτιά που έχουν τοιχοκολληθεί σε εισόδους πολυκατοικιών κυρίως, υπάρχει επίσης το λογότυπο του δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Υγείας.
Την είδηση έφερε στο φως η εφημερίδα Καθημερινή.
Το σημείωμα μάλιστα ανέφερε πως σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν προβλέπεται πρόστιμο έως 500 ευρώ για τους ιδιοκτήτες αλλά και για τους ενοικιαστές.
το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία aναφέρει τα εξής:
«Ψευδής ανακοίνωση σε πολυκατοικίες των Εξαρχείων:
Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι, η ανακοίνωση που έχει θυροκολληθεί σε πολυκατοικίες των Εξαρχείων και αναφέρει ότι, θα πρέπει οι ένοικοι να εκκενώσουν άμεσα την πολυκατοικία για λόγους δημόσιας υγείας, ειδάλλως θα έχουν πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, είναι απολύτως ψευδής.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως τις αστυνομικές αρχές, ώστε να πράξουν τα δέοντα. Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί θεσμικό καθήκον της Πολιτείας και δεν επιτρέπεται κανένας να τρομοκρατεί και να παραπληροφορεί τους πολίτες, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, τις επίσημες αρχές».
Αστρονομικό πόσο! Τόσα λεφτά έχουν όλοι οι Έλληνες στις τράπεζες – Επίσημο
Τράπεζες: Βγήκαν… τα λεφτά από τα στρώματα. Αυτό φαίνεται τουλάχιστον από τις καταθέσεις που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες για τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών φούσκωσαν αρκετά. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄αυτό, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες οι τοποθετήσεις σε τραπεζικές καταθέσεις και αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης διάρκειας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 7,5 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε το υπόλοιπο των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών για το τέλος πρώτου φετινού εννεαμήνου.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία και ζαλιστείτε…
Καθαρή εισροή της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο.
Κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών (συμπεριλαμβανομένων και των όποιων τόκων) διαμορφώθηκε κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ.
Διόγκωση των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 5,2 δισ. ευρώ το τελευταίο δωδεκάμηνο. Εκτίναξη του ίδιου ποσού κατά 27,3 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το τέλος του προπανδημικού 2019.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης πως τους 12 τελευταίους μήνες ξεκίνησαν να διατίθενται μαζικά από τις τράπεζες και τις θυγατρικές-συνεργαζόμενες ΑΕΔΑΚ, Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.
Συγκεκριμένα, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως και σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 26 Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, εκ των οποίων τα 23 μέσα στη φετινή χρονιά. Το συνολικό ενεργητικό αυτών των Α/Κ προσεγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ.
Τα ελληνικά νοικοκυριά αύξησαν τις τραπεζικές τους καταθέσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 5,2 δισ. ευρώ, παρά το ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι τοποθετήσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης λήξεως κυμάνθηκαν γύρω στα 2,3 δισ. ευρώ. Έτσι, προκύπτει ένα αθροιστικό ποσό που προσεγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ, όταν παράλληλα εκτιμάται ότι ο πλούτος των νοικοκυριών έχει επηρεαστεί φέτος από την άνοδο που έχουν καταγράψει οι τιμές σε μετοχές και (κυρίως) ακίνητα.
Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες;
Η αιτία για αυτές τις αυξημένες καταθέσεις αποδίδεται σε παράγοντες όπως η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, αλλά και ο πληθωρισμός που ανεβάζει τα εισοδήματα σε τρέχουσες αξίες χωρίς ωστόσο αυτό να οδηγεί απαραίτητα σε μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα.
«Αυτό που έρχεται στην Οικονομία της Ελλάδας…» – Τρομάζει η πρόβλεψη
Δυσοίωνη η πρόβλεψη του κορυφαίου οικονομολόγου, νομπελίστα και καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόσεφ Στίγκλιτς για το μέλλον της διεθνής, εγχώριας οικονομίας, αλλά και το μέλλον γενικά του πλανήτη μετά την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.
Ο κ. Στγίγκλιτς είχε συζήτηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο στο συνέδριο του Economist, λέγοντας πως μετά την 7η Οκτώβρη οι προβλέψεις και οι ερμηνείες είναι αρκετά δύσκολες.
Η τρομακτική πρόβλεψη για την Ελλάδα
Όσον αφορά στο μέλλον της Ελλάδας, εξέφρασε «ανησυχίες» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αν και αναγνώρισε πως «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα διήρκησε μιάμιση δεκαετία αλλά και τον υψηλό ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας».
Κατέληξε, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο στα εξής:
«Από την άλλη πλευρά αν δούμε τις στατιστικές δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα», είπε και σημείωσε: «Πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα; Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης αλλά μακροπρόθεσμα τι γίνεται; Υπάρχουν οι ακόλουθες ανησυχίες», τόνισε και περιέγραψε:
1. Σύμφωνα με το Economist Diligence Unit η Ελλάδα είναι ουραγός στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου. Και είναι ένας τομέας που με ανησυχεί. Δεν μπορεί να έχεις μία ζώσα δημοκρατία αν δεν έχει δραστήρια μέσα ενημέρωσης
2. Η Ελλάδα δεν είχε τη δομική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η ανάπτυξη σας είναι δυσανάλογα μεγάλη λόγω του τουρισμού. Ωστόσο ζείτε σε ένα επικίνδυνο σημείο του κόσμου
3. Η κλιματική αλλαγή κάνει τα καλοκαίρια όλο και πιο ζεστά και επηρεάζουν τον τουρισμό. Και λέμε πως πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση του μοντέλου ανάπτυξης. Και είναι δύο πτυχές: Η πρώτη είναι το κλίμα και η ενέργεια. Έχετε την κληρονομία του ήλιου και του ανέμου. Κάνετε αξιοποίηση και των δύο; Ο καιρός είναι μεν ευμετάβλητος αλλά έχετε και ευμετάβλητους τους παράγοντες όπως ο δικτάτορας Πούτιν ή η Σαουδική Αραβία ως προς την ενεργειακή ασφάλεια. Άρα καλύτερα να βασίζεστε στον καιρό. Και δεύτερη πτυχή είναι η Ελλάδα να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις.
4. Η εξόφληση του χρέους της θα απαιτήσει πρωτογενή πλεονάσματα για καιρό και χρειάζεται μία ισχυρή ανάπτυξη για καιρό. Και δεν είναι εύκολο