Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πρώτη φορά τέτοια παράταση – Ανακοίνωση πριν καν ανοίξουν

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Στην αναμονή είναι το Taxisnet για τη φετινή υποβολή. Η προθεσμία ανακοινώθηκε, αλλά πήρε παράταση η διαδικασία προτού ακόμα ξεκινήσει. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Με καθυστέρηση θα ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις 2024, με τις εξελίξεις να δρομολογούν την έναρξη της διαδικασίας λίγο πριν το Πάσχα. Έτσι, ανακοινώθηκε και επίσημα ήδη η… παράταση.

Πιο αναλυτικά, πλέον, μετράμε και επίσημα για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Συγκεκριμένα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει νόμος του κράτους το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

Και προτού καλά-καλά ξεκινήσει διαδικασία, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε ότι πάρει παράταση, αναλογικά της καθυστέρησης.

Δηλαδή, όσες μέρες καθυστερήσει να ξεκινήσει η υποβολή, τόσες μέρες θα παραταθεί.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η νέα προθεσμία υποβολής

Συνεπώς, η καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου δεν ισχύει και η νέα ημερομηνία τοποθετείται εντός του Ιουλίου, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Η παράταση πάντως θα είναι σίγουρα πολύ μικρότερη, από αυτή που ίσχυε τόσα χρόνια, αν δεν υπάρξει ανατροπή και δοθεί και δεύτερη. Συνήθως, η παράταση δινόταν έως το τέλος Αυγούστου.

Φορολογικές δηλώσεις 2024 με αλλαγές

Η φετινή χρονιά έχει δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι από εφέτος τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα φορολόγησης για πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ παράλληλα μπαίνει στην ζωή μας η αυτοματοποιημένη υποβολή δηλώσεων για πάνω από 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει τις ταχύτητες για την ολοκλήρωση των νέων φορολογικών εντύπων και απομένει η έκδοση των σχετικών αποφάσεων που θα ξεκαθαρίζουν το νέο τοπίο, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης, ώστε πριν από την Μ. Εβδομάδα να έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων από τους φορολογούμενους.

Η πρώτη καινοτομία εφέτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνταξιούχοι και μισθωτοί δεν θα χρειαστεί φέτος ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, εφόσον το θέλουν, καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ, η οποία ταυτόχρονα θα εκδώσει τον … λογαριασμό για τον Φόρο.

Επίσης ένας μεγάλος αριθμός από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή ακόμη και μηδενικό, ενώ από του χρόνου … μηδενίζεται.

Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, θα δουν τον αυτόματο υπολογισμό από την ΑΑΔΕ που έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Οι επαγγελματίες μπορούν να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το τεκμήριο, ωστόσο ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα σε όσους θεωρούν ότι η τεκμαρτή προσέγγιση του εισοδήματος είναι άδική, θα μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο υποβάλλοντας ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ.

Προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση το 2024

Για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που διατηρούν απλογραφικά βιβλία, η καταβολή γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Για πρώτη φορά φέτος, περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις, ειδικά όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις.

Ακόμα και αν δεν ασχοληθούν με τη δήλωσή τους, η ΑΑΔΕ θα υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση για λογαριασμό τους έως το τέλος Ιουνίου.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν ισχύει για τους φορολογούμενους που διαθέτουν εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, οι οποίοι προγραμματίζεται να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία από το 2025.

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κωδικοί δίνουν εκπτώσεις

1. Έλεγχος των κωδικών 301 – 303 που έχουν προσυμπληρωθεί από το σύστημα με βάση τα στοιχεία για τους μισθούς και τις συντάξεις που έχουν αποστείλει οι εργοδότες. Επειδή πολύ συχνά οι βεβαιώσεις αποδοχών κρύβουν λάθη οι φορολογούμενοι θα πρέπει πριν από την διαδικασία υποβολής να ελέγξουν εξονυχιστικά όλα τα αναγραφόμενα στοιχεία για τις αμοιβές που έλαβαν τον προηγούμενο χρόνο ώστε να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις από την εφορία.

2. Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1 προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

3. Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

4. Οι νέοι επιτηδευματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να κερδίσουν κούρεμα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.

5. Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με ένα εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με δύο εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.

6. Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31-12-1961 θα πρέπει να το δηλώσουν προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος.

7. Με την πληρωμή φόρων για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2023 κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια, στην περίπτωση που δεν προνοήσουν πριν από την υποβολή της δήλωσης. Όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα, αλλά δεν εισπράττουν ενοίκια, πριν από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει με ένα εξώδικο προς τον ενοικιαστή να γλιτώσουν τη φορολόγησης τους. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα από ακίνητα δηλώνονται στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2.

8. Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2023 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.