Ο τρόπος χορήγησης ενός δανείου εκτός τραπέζης. Αν και υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί, ωστόσο είναι δυνατό να το πάρετε.
Ωστόσο, το υπ. Εθνικής Οικονομίας έθεσε σοβαρούς περιορισμούς ως προς τα δάνεια που θα χορηγούν οι εταιρείες παροχής πιστώσεων στις επιχειρήσεις. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Μπορεί μέχρι σήμερα να κυριαρχούσε η εντύπωση πως θα διευρύνονταν οι χορηγήσεις και ως εκτούτου η και η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση δίνει τη δυνατότητα σε μη τραπεζικούς φορείς να εκταμιεύουν επιχειρηματικά δάνεια μόνο για τους σκοπούς αναδιαρθρώσεων και αναχρηματοδοτήσεων.
Όπως μεταδίσει το Capital.gr, αφορά μόνο στα δάνεια προς επιχειρήσεις, τα οποία είτε είναι ενήμερα και χρειάζονται αναχρηματοδότηση είτε είναι μη εξυπηρετούμενα και έχουν ρυθμιστεί.
Το όφελος για τις επιχειρήσεις έγκειται στο ότι ο ανταγωνισμός στα corporate δάνεια είναι ιδιαίτερα οξύς στην ελληνική αγορά και συχνά οι επιχειρήσεις προχωρούν σε αναχρηματοδότηση του χρέους τους με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, επιδιώκοντας καλύτερους όρους (χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη διάρκεια κ.λπ.). Ωστόσο, στην επιχειρηματική πίστη ο νέος νόμος δεν θα δώσει ώθηση στην πιστωτική επέκταση με την είσοδο νέων παικτών καθώς τα τραπεζικά υπόλοιπα θα παραμένουν ίδια.
Αναφορικά με τους ιδιώτες, οι εταιρείες παροχής πιστώσεων θα μπορούν να χορηγούν δάνεια με στόχο την αναδιάρθρωση υφιστάμενων “κόκκινων (αλλά ρυθμισμένων) δανείων, αλλά και νέα δάνεια στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης.
Έτσι, ένας που θέλει δάνειο, θα μιλά με τις εν λόγω εταιρείες για την εκταμίευση νέου δανείου – το οποίο σημαίνει διεύρυνση της πιστωτικής δραστηριότητας πέραν του τραπεζικού κλάδου και ενδεχόμενη αύξηση των συνολικών υπολοίπων δανείων στην οικονομία.
Στόχος του ΥΠΕΘΟ είναι να παρακάμψει τον αποκλεισμό των εν λόγω δανειοληπτών από το τραπεζικό σύστημα -όπως ισχύει σήμερα- παρέχοντας τη δυνατότητα στους εν λόγω οφειλέτες να “πρασινίσουν. Προϋπόθεση, είναι, βέβαια η οικονομική τους κατάσταση να έχει καταστεί ξανά βιώσιμη ώστε να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή, είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε για νοικοκυριό.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο Capital.gr ότι στόχος της ΤτΕ είναι να απλοποιηθεί σημαντικά η διαδικασία αδειοδότησης των εν λόγω εταιρειών, η οποία είναι πολύ πιο γρήγορη και απλή από τις τράπεζες αλλά πιο απαιτητική από την αδειοδότηση των εταιρειών μικροπιστώσεων.
Η ουσία, πάντως, είναι ότι καμία τέτοια εταιρεία δεν έχει αδειοδοτηθεί έως σήμερα από την ΤτΕ, ενώ ούτε οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που τους προσφέρει ο νόμος να παρέχουν πιστώσεις με στόχο την αναχρηματοδότηση των δανείων.
Αυτός είναι ο λόγος που κεντρική τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να επανακαθορίσουν το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών αυτών με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της αγοράς. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εκδοθούν οι σχετικές πράξεις εκτελεστικής επιτροπής οι οποίες θα εξειδικεύουν τη λειτουργία και διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών παροχής πιστώσεων.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, εταιρείες που δεν είναι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν, όχι μόνο μικροπιστώσεις και καταναλωτικά δάνεια όπως ίσχυε έως σήμερα, αλλά και στεγαστικά και επιχειρηματικά (corporate) δάνεια.
Συγκεκριμένα, το νέο ν/σ προβλέπει ότι οι εταιρείες παροχής πιστώσεων παρέχουν πάσης φύσεως πιστώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων στεγαστικής πίστης, ως εξής:
α) ως προς την παροχή δανείων σε νομικά πρόσωπα, η παροχή πίστωσης αφορά είτε στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου, χορηγηθέντος από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, είτε στην παροχή πίστωσης σε πιστούχο που έχει δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ή με σκοπό την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης,
β) ως προς την παροχή δανείων σε φυσικά πρόσωπα, η παροχή πίστωσης αφορά στην αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου του δανειολήπτη, χορηγηθέντος από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα.
Εφορία: Ξεκινά μπαράζ ελέγχων σε χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν ανοιχτές υποθέσεις και χρωστούν ή της… κρύβουν λεφτά!
Δεν κάνουμε καθόλου πλάκα. Η εφορία έχει πάρει εντολή να ξεψαχνίσει μέχρι τέλους παλιές υποθέσεις φοροδιαφυγής ώστε να μοιράσει πρόστιμα και να πάρει πίσω τα λεφτά της.
Παρακάτω θα δείτε τη λίστα με όσους θα ψάξει τις επόμενες μέρες εξονυχιστικά!
Προτεραιότητα οι ελεγκτές της Εφορίας θα δώσουν σε υποθέσεις πενταετίας, αλλά και όσοι έχουν τεράστια φοροδιαφυγή.
Έτσι οι παρακάτω 5 κατηγορίες να περιμένουν ελέγχους το επόμενο διάστημα:
1. Υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.).
2. Έρευνες έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.
3. Έρευνες σε υποθέσεις που βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου.
4. Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
5. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.
Οι φορολογούμενοι που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται με απόφαση του Διοικητή με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ή, εξαιρετικά, με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον Διοικητή και δεν δημοσιοποιούνται.
Το ποσοστό των πλήρων και μερικών ελέγχων για φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις που αφορούν στην τελευταία πενταετία, συμπεριλαμβανομένου και του έτους έκδοσης της απόφασης, το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται του 70% του συνόλου πλήρων και μερικών ελέγχων, αντίστοιχα, των κατά προτεραιότητα ελεγχόμενων υποθέσεων.
Προσοχή! Οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούν στα τελευταία 3 έτη για τα οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Οι έλεγχοι μπορούν να επεκτείνονται στα δύο προηγούμενα, πέραν της τελευταίας τριετίας, φορολογικά έτη ή χρήσεις με βάση κριτήρια.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…