Είναι επίσημο: Καταργείται το ευρώ – Αυτό είναι το νόμισμα που θα το αντικαταστήσει

Ευρώ: Το τέλος του ευρώ είναι γεγονός και μάλιστα το νέο νόμισμα θα ανακοινωθεί από την Αθήνα.

Στην Αθήνα θα συνεδριάσει στις 26 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ανακοινώσει τόσο τις κρίσιμες αποφάσεις του, όχι μόνο για τα επιτόκια του ευρώ, αλλά και για ένα ιστορικό project στην ιστορία της Ευρωζώνης -το ψηφιακό ευρώ.

Εδώ και μήνες είναι γνωστό ότι τον προσεχή Οκτώβριο η ΕΚΤ θα δώσει το “σήμα” για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (Central Bank Digital Currency – CBDC) -πιθανότατα- από το 2025.

Δύο έτη νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2021, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να διερευνά τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις μιας τέτοιας απόφασης με στην πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της καθιέρωσης ενός ψηφιακού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο Capital.gr ότι το ψηφιακό ευρώ θα έχει τη μορφή πορτοφολιού το οποίο οι πολίτες θα “φορτίζουν” με ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος των εμπορικών τραπεζών δεν ακυρώνεται με την κυκλοφορία του ενιαίου ψηφιακού νομίσματος, αλλά θα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό τμήμα του οικοσυστήματος.

Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται να μπει ένα πλαφόν στη ρευστότητα που θα μπορούν να διατηρούν σε ψηφιακό ευρώ οι πολίτες, της τάξης των 2.000 ή 3.000 ευρώ ανά χρήστη.

Στόχος είναι το ψηφιακό ευρώ να χρησιμοποιείται αμιγώς ως συναλλακτικό μέσο και όχι ως μέσο συσσώρευσης πλούτου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχος είναι το ψηφιακό ευρώ να μην λειτουργήσει ανταγωνιστικά του τραπεζικού συστήματος, καθώς και να διατηρηθεί ο πλουραλισμός στα μέσα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών τα οποία δεν πρόκειται να καταργηθούν.

Στα οφέλη του ψηφιακού ευρώ περιλαμβάνεται η αμεσότητα και η ασφάλεια των συναλλαγών -κάτι αντίστοιχο με τις άμεσες πληρωμές (instant payments) που πραγματοποιούνται ήδη σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μέσω του πανευρωπαϊκού συστήματος TIPS και έχουν τη “σφραγίδα” της κεντρικής τράπεζας.

Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του ψηφιακού ευρώ είναι, επίσης, το μηδενικό κόστος της χρήσης του, βάζοντας τέλος στις -τσουχτερές σε κάποιες περιπτώσεις – προμήθειες που επιβάλλουν σήμερα οι τράπεζες στις άμεσες πληρωμές.

Τέλος, οι συναλλαγές θα είναι απολύτως ασφαλείς καθώς θα φέρουν την εγγύηση της κεντρικής τράπεζας.

Όσον αφορά στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ από την Αθήνα σχετικά με τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, αυτές είναι ξεκάθαρο πλέον ότι “ακολουθούν” τα data -κυρίως τον πληθωρισμό- με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Εποπτικές πηγές, πάντως, διατυπώνουν στο Capital.gr την εκτίμησή του ότι δύσκολα θα ληφθεί απόφαση νέας αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, μετά την τελευταία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75%.

Προκειμένου να διεξαχθεί άρτια η επίσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης στην Αθήνα για την ιστορική συνεδρίαση, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται εδώ και μήνες σε πυρετώδεις προετοιμασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακαινίζεται ολόκληρος ο δεύτερος όροφος στο κεντρικό κτήριο της ΤτΕ επί της οδού Πανεπιστημίου και Ομήρου προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες αίθουσες και χώροι που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.

Ενδεικτικά, το πρωτόκολλο της ΕΚΤ προβλέπει κάθε κεντρικός τραπεζίτης -και μέλος του ΔΣ- να διαθέτει δικό του προσωπικό γραφείο, ενώ ετοιμάζεται και κατάλληλη αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου.

Και σε επίπεδο ασφάλειας, όμως, οι προδιαγραφές της επίσκεψης είναι πολύ υψηλές, καθώς αφορούν στη φύλαξη υψηλών προσώπων.

Για τον λόγο αυτό, το προσωπικό ασφαλείας της ΤτΕ εκπαιδεύεται εντατικά από την αρχή του καλοκαιριού από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις της επίσκεψης των αξιωματούχων της ΕΚΤ στην Αθήνα.

Ευρώ: Τα οφέλη του ψηφιακού ευρώ

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, σε έναν κόσμο όπου οι πολίτες κάνουν ολοένα και περισσότερες πληρωμές ηλεκτρονικά και η αγορά ψηφιακών πληρωμών συνεχίζει να αναπτύσσεται, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε για όλους – νοικοκυριά, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις – μια επιπλέον επιλογή για τη διενέργεια πληρωμών με χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Συμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, «η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές.

Ένα άλλο όφελος είναι ότι το ψηφιακό ευρώ θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του νομίσματός μας έναντι μη ρυθμιζόμενων τεχνολογικών εξελίξεων στον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα –όπως τα κρυπτοστοιχεία και οι εναλλακτικές λύσεις πληρωμών που δεν χρησιμοποιούν μεγάλα σχήματα καρτών– που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Για τους δικαιούχους πληρωμών, όπως οι έμποροι και οι μικρές επιχειρήσεις, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε ένα πρόσθετο μέσο λήψεως πληρωμών από τους πελάτες τους ενώ θα προσέφερε και πιο σύνθετες λειτουργίες, όπως χαρακτηριστικά αυτοματοποιημένων πληρωμών ή χρήση κάποιου είδους ψηφιακής ταυτότητας.

Koμισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα έχουν συμφωνήσει ότι το ψηφιακό ευρώ:

  • Θα δώσει μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής, συμβάλλοντας στην προσβασιμότητα και την ενσωμάτωση.
  • Θα είναι ένα γρήγορο, εύκολο και ασφαλές μέσο για τις καθημερινές πληρωμές.
  • Θα στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα ενθάρρυνε ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές λιανικής.
  • Θα συνδυάσει την αποδοτικότητα ενός ψηφιακού μέσου πληρωμών με την ασφάλεια του χρήματος κεντρικής τράπεζας.

Ευρώ: Άλλες μέθοδοι πληρωμών

Οι καταναλωτές όμως αρχίζουν να χρησιμοποιούν και άλλες μορφές ψηφιακών πληρωμών, όπως το IRIS Payments που προωθεί η ΔΙΑΣ με τις άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ καταναλωτών να παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη αύξηση

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ η χρήση της υπηρεσίας IRIS P2P (Person to Person) πενταπλασιάστηκε (+550%) το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση το ίδιο διάστημα δύο χρόνια νωρίτερα.

Όπως εξήγησε η κ. Καμπουρίδου, μια παρέα μπορεί πλέον να μοιράζεται τον λογαριασμό (π.χ. στο εστιατόριο) μεταφέροντας χρήματα ο ένας στον άλλο μέσα από την επιλογή IRIS που διαθέτουν στο mobile app τους οι συνεργαζόμενες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς).

Προέκταση αυτής της υπηρεσίας είναι και το IRIS P2B (Person to Business), δηλαδή άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες/μικρές επιχειρήσεις, υπηρεσία στην οποία οι εγγεγραμμένοι επαγγελματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αγγίζουν σήμερα τους 69.000.

Τα οφέλη της υπηρεσίας είναι, για τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες, ότι εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους.

Για τους πελάτες, ότι εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι και τα δύο μέρη να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking.

Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση από το mobile banking app του πελάτη.

Ευρώ: Πληρωμή οφειλών με QR code

Η πληρωμή με κωδικό RF/QR είναι μια επιπλέον δυνατότητα που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες, είτε για πληρωμή τελών κυκλοφορίας, ή του e-paravolou προς το Δημόσιο, είτε για εξόφληση λογαριασμών Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών κ.α. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΙΑΣ, 8 στους 10 οργανισμούς/επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη ΔΙΑΣ έχουν υιοθετήσει το νέο πρότυπο πληρωμών, το οποίο, σύμφωνα με την κ. Καμπουρίδου, «έως τον Νοέμβριο του 2023 θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα (new normal)».