Είδηση – «βόμβα»: Κλείνει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη;

Facebook – Instagram: Είδηση – βόμβα από τον Μαρκ Ζούκερμπέργκ και τη Meta. Εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει Facebook και Instagram στην Ευρώπη. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Θα αποσύρει η Meta το Facebook και το Instagram από την Ευρώπη; Το ερώτημα απασχολεί την Δευτέρα τα διεθνή μέσα καθώς και εκατομμύρια χρήστες των social media μετά από τις απειλές της εταιρείας η οποία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι μπαίνουν εμπόδια στην μεταφορά δεδομένων χρηστών πίσω στις ΗΠΑ.

Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές αρχές επεξεργάζονται εκ νέου το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο μεταφοράς ευρωπαϊκών δεδομένων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αφού η προηγούμενη συμφωνία Privacy Shield με τις ΗΠΑ κρίθηκε άκυρη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020.

Στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Meta ανέφερε ότι εάν δεν μπορεί να βασιστεί σε νέες ή υπάρχουσες συμφωνίες, όπως οι λεγόμενες τυπικές συμβατικές ρήτρες, για την μεταφορά δεδομένων, τότε «πιθανότατα δεν θα μπορούσε να προσφέρει έναν αριθμό από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη».

Αν και είναι απίθανο η Meta να αποσύρει τα βασικά προϊόντα της από μια από τις πιο προσοδοφόρες αγορές της, η απάντησή της υπογραμμίζει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της εταιρείας και των αρχών σχετικά με τον έλεγχο των δεδομένων χρηστών.

Facebook – Instagram: Εντατικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – ΕΕ

Εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε στο Bloomberg την Δευτέρα, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον έχουν ενταθεί, αλλά «χρειάζονται χρόνο δεδομένης και της πολυπλοκότητας των θεμάτων που συζητήθηκαν και της ανάγκης να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και εθνικής ασφάλειας».

«Μόνο μια συμφωνία που είναι πλήρως συμβατή με τις απαιτήσεις που θέτει το δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να προσφέρει τη σταθερότητα και τη νομική ασφάλεια που περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τον Αύγουστο του 2020, η ιρλανδική υπηρεσία προστασίας έκρινε ότι η χρήση τυπικών συμβατικών ρητρών από μια εταιρεία για την επεξεργασία ευρωπαϊκών δεδομένων παραβίαζε τον GDPR και θα έπρεπε να ανασταλεί. Η τελική απόφαση θα ληφθεί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι αρχές προστασίας δεδομένων εξετάζουν ολοένα και περισσότερο αυτά τα είδη συμπληρωματικών μέτρων ασφαλείας που επέτρεψαν στις εταιρείες να στέλνουν δεδομένα ελλείψει νέας συμφωνίας, σύμφωνα με τον Πάτρικ Βαν Έκε, συνεργάτη στη δικηγορική εταιρεία Cooley LLP.

«Δεν εκπλήσσομαι που οι εταιρείες εκτός Ευρώπης επανεξετάζουν εάν έχει ή όχι νόημα να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς δεν απομένουν πολλές επιλογές πια», δήλωσε ο Βαν Έκε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook απειλεί να αναστείλει την παροχή των υπηρεσιών του.

Το 2020 είπε ότι σχεδιάζει να εμποδίσει σε χρήστες και σε ΜΜΕ στην Αυστραλία να κοινοποιούν ειδήσεις, σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» σε έναν προτεινόμενο νόμο που θα ανάγκαζε την εταιρεία να πληρώνει τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης για τα άρθρα τους.

Facebook – Instagram: «Θέλετε story; Πληρώστε μας»

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η νέα συνδρομητική υπηρεσία του Instagram βρίσκεται “προ των πυλών”, με τους influencers να μπορούν πλέον να χρεώνουν το περιεχόμενο των αναρτήσεων τους στους ακολούθους.

Η νέα δυνατότητα, η οποία θα επιφέρει περισσότερα κέρδη στους influencers, παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση της Meta Platforms και θα ξεκινήσει πιλοτικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τις ΗΠΑ.

Στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η επισκεψιμότητα των χρηστών στην πλατφόρμα, δίνοντας νέα κίνητρα στους δημιουργούς περιεχομένου.

Ο επικεφαλής του Instragram, Άνταμ Μόσερ δήλωσε πως οι νέοι συνδρομητές θα έχουν πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο των δημιουργών (stories, Instagram Live, φωτογραφίες, βίντεο).

Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι οι τιμές των συνδρομών θα κυμαίνονται από 0,99 ως και 99,99 δολάρια, ανάλογα με τη δημοφιλία του influencer.

Facebook – Instagram: Οι πιο συχνές απάτες

Παράλληλα, στη χαρά των… επιτήδειων έχει εξελιχθεί το Instagram, καθώς αποτελεί πρόσφορο έδαφος να χακάρουν στοιχεία και λογαριασμούς από τους χρήστες. Δείτε στο xristika.gr πώς θα προφυλαχθείτε…

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να ελέγχουν τις πλατφόρμες τους και να τις διατηρούν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, αλλά δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστούν οι απατεώνες που είναι αποφασισμένοι να εξαπατήσουν τους χρήστες των social media και να τους αποσπάσουν τόσο τα ευαίσθητα δεδομένα όσο και τα χρήματά τους.

Το Instagram, για παράδειγμα, είναι ένα από τα τέσσερα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο με πάνω από 1 δισ. ενεργούς χρήστες, αριθμός που είναι προφανές ότι προσελκύει τους κυβερνοεγκληματίες.

Το θετικό είναι ότι μπορείτε να εντοπίσετε εύκολα τις περισσότερες απάτες, αν προσεγγίσετε όλα όσα βλέπετε με μια υγιή δόση αμφιβολίας και αν παραμείνετε σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με την ESET, εκ των κορυφαίων εταιρειών κυβερνοασφάλειας, τρεις είναι οι πιο συνηθισμένες απάτες.

Facebook – Instagram: Οι… ρομαντικές απάτες

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τις ρομαντικές απάτες με τις εφαρμογές γνωριμιών, στην πραγματικότητα, οι ρομαντικές απάτες μπορούν να συμβούν και στα social media και άρα και στο Instagram. Αυτοί οι τύποι απάτης, ωστόσο, προϋποθέτουν ότι ο απατεώνας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιθανών θυμάτων του.

Αυτό συνήθως περιλαμβάνει μια παρατεταμένη περίοδο φλερτ, η οποία πιθανότατα θα ξεκινήσει με τον απατεώνα να κάνει like στις αναρτήσεις του θύματος, να σχολιάζει και τελικά να στέλνει απευθείας μηνύματα. Μόλις ο απατεώνας βεβαιωθεί ότι έχει κάτω από την επιρροή του το θύμα, τότε θα αρχίσει να ζητά χρήματα για να ξεπεράσει μια ψεύτικη ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή για να πληρώσει το αεροπορικό ταξίδι για να σας συναντήσει, κλπ.

Και αν θεωρείτε ότι είναι κάπως απίθανο να πέσει κάποιος θύμα ρομαντικής απάτης, ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, το 2020, οι απώλειες από τις ρομαντικές απάτες άγγιξαν το ιλιγγιώδες ποσό των 304 εκατομμύριων δολαρίων, και αυτό το ποσό περιλαμβάνει μόνο τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν και μόνο στις ΗΠΑ.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εντοπίσετε ένα ψευτο-καρδιοκατακτητή που προσπαθεί να σας ξαλαφρώσει από τα χρήματά σας. Εάν οι υποψήφιοι μνηστήρες φαίνονται πολύ καλοί για να είναι αληθινοί, κάντε μια γρήγορη αντίστροφη αναζήτηση των φωτογραφιών τους στις εικόνες Google για να μάθετε αν είναι πραγματικά αυτοί που λένε ότι είναι. Εάν αρχίσουν να ακυρώνουν τα ραντεβού ή να βρίσκουν δικαιολογίες για να μην συναντηθούν μαζί σας, αυτό θα πρέπει να σας βάλει σε υποψίες και να τους ρωτήσετε για τα κίνητρά τους. Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι εάν προσπαθούν να αποφύγουν τις βιντεοκλήσεις, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα αποδειχθεί ότι δε μοιάζουν σε τίποτα με τις φωτογραφίες που έχουν στο προφίλ τους.

Facebook – Instagram: Ηλεκτρονικό… ψάρεμα

Αν χρησιμοποιούσαμε μια σχετικά μικρή υπερβολή για να περιγράψουμε τις απάτες ηλεκτρονικού «ψαρέματος», θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τόσο παλιές όσο και το ίδιο το Internet και είναι ένας τύπος απάτης που αρέσει στους κυβερνοεγκληματίες.

Με απλά λόγια, ο τελικός στόχος τους είναι να σας ξεγελάσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία και τα διαπιστευτήριά σας και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν σε διάφορες παράνομες δραστηριότητες – είτε να διαπράξουν κλοπή ταυτότητας είτε να τα πουλήσουν στο σκοτεινό διαδίκτυο.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να σας εξαπατήσουν είναι να σας κάνουν να αισθανθείτε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη ή επείγουσα κατάσταση. Για παράδειγμα, θα σας στείλουν παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι κάποιος μη εξουσιοδοτημένος χρήστης μπορεί να έχει συνδεθεί στο λογαριασμό σας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το email περιλαμβάνει συνήθως έναν πλαστό σύνδεσμο επαναφοράς κωδικού πρόσβασης, ο οποίος, αφού γίνει κλικ, θα σας μεταφέρει σε μια ψεύτικη σελίδα σύνδεσης στο Instagram, η οποία θα συλλέξει τα διαπιστευτήριά σας και θα επιτρέψει στους απατεώνες να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Εναλλακτικά, οι απατεώνες μπορεί να υπονοούν ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και ότι πρέπει να ρυθμίσετε το θέμα, κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο και συμπληρώνοντας μια φόρμα. Ωστόσο, αν το κάνετε αυτό, θα ανακατευθυνθείτε σε μια άλλη ψεύτικη σελίδα σύνδεσης. Μερικές φορές οι απατεώνες θα προσποιηθούν ότι επικοινωνούν μαζί σας από το τμήμα υποστήριξης του Instagram.

Τι μπορείτε να κάνετε: Για να μην πέσετε θύμα, παρατηρήστε κάποια σημάδια όπως αν στο κείμενο υπάρχουν ορθογραφικά λάθη και κακή γραμματική ή αν δεν σας προσφωνούν με το όνομα αλλά χρησιμοποιούν μια πιο γενική λέξη όπως «Αγαπητοί» κλπ.

Τέλος, ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα: εάν δεν σχετίζεται με επίσημη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πιθανότατα πρόκειται για απάτη.