Ακρίβεια: Να οριστεί ένα «ταβάνι» για τα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα ζητούν οι κρεοπώλες, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου!
Να οριστεί πλαφόν στις τιμές στο αρνί και το κατσίκι προκειμένου «να παταχθούν στην αρχή τους τα διαφαινόμενα κερδοσκοπικά τερτίπια» και να μην ξεπεραστεί η αναμενόμενη αύξηση του 20% στο τελικό κόστος για τον καταναλωτή, ζητά από την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ).
«Προφανώς δικαιούνται ένα θεμιτό κέρδος τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι έμποροι και οι κρεοπώλες, αλλά όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί ούτε για ένα σεντς, αλλά την ίδια στιγμή πιέζεται σημαντικά, λόγω των ανατιμήσεων σε σειρά αγαθών και της ενέργειας», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάββας Κεσίδης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η κερδοσκοπία που οσμίζομαι πρέπει να παταχθεί προτού θεριέψει».
Όπως εξήγησε ο Σάββας Κεσίδης, «αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο καταναλωτής στο κόστος, τελικά ούτε οι κτηνοτρόφοι θα πουλήσουν, ούτε οι έμποροι θα βγάλουν κέρδος, ούτε και εμείς οι κρεοπώλες θα κρατήσουμε τους πελάτες στα κρεοπωλεία μας».
«Αν αυξηθεί πολύ η τιμή του κρέατος στο αρνί και το κατσικάκι οι καταναλωτές θα στραφούν σε άλλα είδη κρέατος. Εμείς αν δούμε κάτι τέτοιο θα κάνουμε αγορές μόνο για να καλύψουμε τις παραγγελίες μας», ξακαθάρισε.
Πέρυσι η τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία κυμάνθηκε από 11 ευρώ/κιλό μέχρι και 13-13,5 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους, όταν το 2020 διαμορφωνόταν σε 9-9,5 ευρώ/κιλό, ανέφερε ο Σάββας Κεσίδης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «από τον Σεπτέμβριο η τιμή των κρεάτων, δηλαδή μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, έχει αυξηθεί 20% και διαπιστώνουμε ήδη ότι ο κόσμος ζορίζεται». Στο πλαίσιο αυτό, λέγοντας ότι ενώ πέρυσι τέτοια περίοδο οι κρεοπώλες είχαν ήδη από 15 έως και 20 παραγγελίες ενόψει του Πάσχα, «φέτος αυτές δεν ξεπερνούν τις πέντε, με τους καταναλωτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της διαμόρφωσης της τελικής τιμής στα αμνοερίφια».
Επισημαίνεται ότι αυτή την εποχή γίνονται αγορές αρνιών και κατσικιών από Ιταλούς και Ισπανούς εμπόρους για τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα και σύμφωνα με τον Σάββα Κεσίδη, αυτοί αγοράζουν αμνοερίφια σε τιμή που κυμαίνεται από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ποσότητες που θα μείνουν για το Ορθόδοξο Πάσχα στην χώρα μας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις ποσότητες και τις τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων. Το σίγουρο είναι ότι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε και φέτος εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές 1 – 1,5 ευρώ χαμηλότερες, σε σχέση με τα εγχώρια κρέατα», επισήμανε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι κρεοπώλες στις ταμειακές αποδείξεις λιανικής που έχουν τα καταστήματά τους, αναγράφεται η χώρα προέλευσης των αμνοεριφίων που πωλούνται, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα κρέατα. «Για αυτό στα κρεοπωλεία δεν γίνονται ελληνοποιήσεις», ξεκαθάρισε ο Σάββας Κεσίδης.
Δεν μας έφταναν οι τιμές που είναι στα ύψη, δεν μας έφτανε ο κορονοϊός, τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την έλλειψη… κάρβουνου!
Για πρώτη φορά φέτος το Πάσχα, το πατροπαράδοτο έθιμο του ψησίματος του οβελία, τίθεται σε… κίνδυνο και πολλοί, μπορεί να μην καταφέρουν να το απολαύσουν.
Οχι, γιατί έτσι το έφεραν οι καιροί και υπήρξε κάποια στροφή στα διατροφικά μας έθιμα, αλλά γιατί η αγορά του ξυλοκάρβουνου βρίσκεται πλέον και αυτή σε κρίση, λόγω των μεγάλων ελλείψεων και της ακρίβειας σύμφωνα με το pelop.gr
Ενας από τους μεγαλύτερους εμπόρους κάρβουνου στην Πάτρα, ο Χρήστος Ζήρος, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι η αγορά έχει… ξεμείνει από κάρβουνο. «Φέτος ξεχάστε το σούβλισμα του αρνιού και ετοιμάστε τους φούρνους», είπε μεταξύ σοβαρού και… αστείου ο κ. Ζήρος, για να περιγράψει την κρίση που επικρατεί στην αγορά.
Ο ίδιος πέρυσι τέτοια εποχή είχε απόθεμα 400 τόνων ξυλοκάρβουνου στην επιχείρησή του, ενώ φέτος διαθέτει μόλις 40 τόνους. Οπως εξήγησε, αυτή την εποχή, η αγορά κυριαρχείται από εισαγωγές, οι οποίες πλέον έχουν γίνει πανάκριβες λόγω των μεταφορικών, καθιστώντας ασύμφορο το εμπόριο αυτού εμπορεύματος.
Ενα κοντέινερ κόστιζε πριν από έναν χρόνο 2000 – 3000 ευρώ και σήμερα η τιμή του έχει ξεπεράσει τις 15000 ευρώ, είπε ο κ. Ζήρος. Σε μεγάλη επιχείρηση της Πάτρας, ένα δεκάκιλο σακί ξυλοκάρβουνου, κοστίζει σήμερα γύρω στα 20 ευρώ, από 8 που κόστιζε πέρυσι. «Το Πάσχα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», παραδέχθηκε ο κ. Ζήρος, καθώς η εγχώρια παραγωγή ξυλοκάρβουνο ξεκινά αργότερα.
Την ίδια εικόνα, περιέγραψε στην «Π» και ο έμπορος ξυλοκάρβουνου από το Αίγιο, Γρηγόρης Αδαμόπουλος.
Το σοβαρότερο πρόβλημα κατά τον κ. Αδαμόπουλο, είναι η υπολειτουργία των περισσότερων λιμανιών του κόσμου, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα στην εκφόρτωση ευπαθών προϊόντων και όπως είναι λογικό, τα ξυλοκάρβουνα μένουν για το τέλος.
Επίσης, το μεταφορικό κόστος είναι πλέον τεράστιο, με την τιμή ενός κοντέινερ να φτάνει ακόμα και τις 19000 ευρώ, είπε ο κ. Αδαμόπουλος.
Και αν η έλλειψη ξυλοκάρβουνου, χαλάσει την διάθεση σε κάποιους από εμάς, που δεν θα βρίσκουμε ένα σακί με κάρβουνα για να ψήσουμε τον πασχαλινό οβελία, τι να πουν οι επαγγελματίες και οι ψησταριές;
«Οι ελλείψεις είναι πολύ σοβαρές. Η αγορά δουλεύει αυτή τη στιγμή, στο 10% σε όλη την Ελλάδα. Και μιλάμε για προϊόν που είναι πανάκριβο και χωρίς καλή καύση. Ενα σακί ξυλοκάρβουνο κοστίζει 12 – 14 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 20 ευρώ», είπε ο κ. Αδαμόπουλος.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…