Θα πούμε το αρνί… αρνάκι: Δείτε πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Ακρίβεια: Με τις τιμές των βασικών αγαθών να έχουν πάρει την ανηφόρα, πιο ακριβό θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι, αφού κρέας, γλυκά και αρτοσκευάσματα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με πέρσι.

Ενδεικτικά, ένα τραπέζι πέντε ατόμων:

 • Αρνί: 12,5€/ κιλό (από 10,5 €)
 • Κατσίκι: 13€/ κιλό (από 11 €)

*Ψήσιμο σε:

 • Φούρνο της γειτονιάς (15 € – 20 €)
 • Στη σούβλα (κάρβουνα 15 κιλά: 16€ (από 15 €)
 • Ψωμί(1 κιλό): 2,40€ (από 1,90 €)
 • Αυγά(6άδα) 2,17 € (από 2,10 €)
 • Τσουρέκι(κιλό): 13€ (από 11 €)
 • Μαρούλι(τμχ): 1,10 € (από 0,50€)
 • Ντομάτες(1 κιλό): 3€ (από 1,50 €)
 • Πατάτες(1 κιλό): 1,50€ (από 0,90€)
 • Αναψυκτικά (1,5 λίτρο): 1,20€ (από 1,10 €)

Σύνολο: 62€ – 63,5€ (από 50,5 €)

Μιλώντας στο MEGA ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, σημείωσε πως ήδη μέχρι τα Χριστούγεννα τα βοοειδή είχαν παρουσιάσει αύξηση στην τιμή 15 – 20%.

Οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών έχουν οδηγήσει σε αυτήν την αύξηση σε σύγκριση με πέρσι, με το κατσίκι και το αρνί να πωλούνται φέτος κατά 2 περίπου ευρώ ακριβότερα.

«Είμαστε σε δυσοίωνες καταστάσεις, οι αυξήσεις συμπαρασύρουν τα πάντα».

Ακρίβεια: Στα 4 ευρώ το σουβλάκι, εφιάλτης δίχως τέλος η βενζίνη

Δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι πλέον με την ακρίβεια καθώς το σουβλάκι πλέον κοστίζει… χρυσάφι, το ηλιέλαιο είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει η ακρίβεια!

Ιστορικό υψηλό καταγράφουν οι τιμές στη Θεσσαλονίκη, με το σουβλάκι να ξεπερνάει πλέον… τα τέσσερα ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, η τιμή του «πιτόγυρου» είναι πλέον στα 4,30 από 3,90 πριν λίγες ημέρες – αν και όπως όλοι γνωρίζουν στην Θεσσαλονίκη μιλάμε για κάτι πιο ενισχυμένο από ένα κοινό σουβλάκι με πίτα.

Οι επιχειρηματίες αναφέρουν πως από τα 12 ευρώ που προμηθεύονταν το δεκάκιλο ηλιελαίου πλέον έχει φτάσει τα 35 ευρώ, ενώ η τιμή του χορινού έχει αυξηθεί περίπου 30%.

Την ίδια ώρα, τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ακρίβεια: Το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται… ασήκωτο

Σε σύγκριση με το 2021 τα 10 λίτρα ηλιελαίου κόστιζαν 8 ευρώ, μετά πήγαν στα 10 ευρώ, ενώ πριν ένα μήνα έφτασαν τα 18 ευρώ και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 25 ευρώ.

Επιπλέον μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα καθαριστικά, στα σιτηρά, στα ζυμαρικά, στα άλευρα, στα βούτυρα, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 30%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργο Λεχουρίτη, οι ανατιμήσεις πρόκειται να συνεχιστούν. «Φοβάμαι ότι οι τιμές των προϊόντων θα ανέβουν ακόμα ένα 30%. Δηλαδή το 2022 θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι, με συνολικές αυξήσεις των προϊόντων στα 60%».

Πλαφόν σε αγαθά πρώτης ανάγκης που ενδέχεται να παρουσιάσουν έλλειψη διαθεσιμότητας θέτουν οι αλυσίδες σούπερ μαρκετ στις ηλεκτρονικές στους πλατφόρμες αλλά και στα φυσικά καταστήματα τους.

Η κίνηση αυτή γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεις προληπτικά, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αρχικά τα πρώτα πλαφόν εφαρμόστηκαν στα ηλιέλαια, σε αρκετά άλευρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες στη λίστα προστέθηκε και η ζάχαρη.

Συγκεκριμένα στον ΑΒ Βασιλόπουλος τίθεται πλαφόν στους καταναλωτές για αγορά έως 3 συσκευασιών προϊόντων αραβοσιτελαίου και ηλιέλαιου 1 lt ή 2 lt, ανεξαρτήτως μάρκας. Μέχρι 2 τεμάχια σπορέλαιου 5 lt, ανεξαρτήτως μάρκας και μέχρι 3 τεμάχια στα άλευρα για όλους τους τύπους.

Ο Σκλαβενίτης έχει βάλει πλαφόν στα ηλεκτρονικά του καταστήματα για αραβοσιτέλαιο και ζάχαρη.

Στο My Market μπορείς να αγοράσεις στο κατάστημα έως 4 τεμάχια ηλιέλαιου για 1 και 2 lt και μία για τις συσκευασίες έως 5 lt.

Ακρίβεια: Απλησίαστη και η βενζίνη

Παράλληλα, ο πρόεδρος ΚΕΠΕ και καθηγητής Οικονομικών Παναγιώτης Λιαργκόβας εκτίμησε ότι από τον Μάιο και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση στις τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο. Πότε θα χειροτερέψουν τα πράγματα.

Ο καθηγητής εκτίμησε αρχικά πως τον επόμενο μήνα ίσως τα πράγματα χειροτερέψουν από άποψη πληθωρισμού. «Από τον Μάιο και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση στις τιμές, εφόσον λήξει ο πόλεμος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε πως μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, δίχως να διακινδυνέψουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο πήγε καλά από άποψη φορολογικών εσόδων και δεδομένου ότι το κόστος της ακρίβειας το καλύπτει εν μέρει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.

Αναφορικά με την έλλειψη των πρώτων υλών, ο κ. Λιαργκόβας δήλωσε πως θα υπάρξει και εκεί πίεση ωστόσο ο ίδιος δεν εκτιμά πως η χώρας κινδυνεύει από άποψη επάρκειας στον εφοδιασμό της, διότι έχουμε πολλούς εναλλακτικούς προμηθευτές, αλλά είναι δεδομένο πως θα κοστίσει περισσότερο.

Ακρίβεια: Το ΙΝΚΑ κάνει μηνύσεις για το ρεύμα!

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) και τα ΙΝΚΑ μέλη του, στρέφονται κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, που επιρρίπτουν σε βάρος των καταναλωτών πρόσθετα κόστη μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ σε ανακοίνωσή του, μέσα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας και αδυναμίας αποτελεσματικής αντιμετώπισης των στρεβλώσεων της αγοράς, αποφάσισε να ασκήσει συλλογικές αγωγές κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Έτσι:

– Λειτουργεί Ειδική Γραμματεία Συλλογικής Αγωγής, για την άμεση ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη Συλλογική Αγωγή (διεύθυνση: Ηρώδου Αττικού 6, Χαλάνδρι Αττικής), με δικό της τηλεφωνικό κέντρο στο τηλέφωνο 211-0135 199 (λειτουργία σε εργάσιμες ημέρες και ώρες (από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 9πμ-5μμ).

– Λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα για την ενημέρωση και την διευκόλυνση των καταναλωτών που επιθυμούν να συμμετέχουν στη Συλλογική Αγωγή στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syllogiki-inka.gr. Παράλληλα λειτουργεί και η ιστοσελίδα του ΙΝΚΑ στη διεύθυνση https://www.inka.gr/

– Λειτουργούν 3 θυρίδες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στις διευθύνσεις info.inka.gr@gmail.com , eggrafi.inka.gr@gmail.com και inka@inka.gr
Για να συμμετάσχει όποιος ενδιαφέρεται στην Συλλογική Αγωγή πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

1. Βήμα πρώτο: Εγγράφεστε μέλος του ΙΝΚΑ

Μπορείτε να εγγραφείτε ως μέλος του ΙΝΚΑ συμπληρώνοντας την Αίτηση εγγραφής στο ΙΝΚΑ, την οποία θα βρείτε ΕΔΩ.
Προσοχή: Η εγγραφή σας και η συμμετοχή σας στη Συλλογική Αγωγή σύμφωνα με το Νόμο 2251/1994, είναι δυνατή μόνο εφόσον είστε οικονομικά τακτοποιημένα μέλη. Αυτό σημαίνει ότι για την εγγραφή στο ΙΝΚΑ, θα χρειαστεί να καταβάλλετε εφάπαξ το ποσό των 20 ευρώ και για τη συμμετοχή σε κάθε φάση της δικαστικής διαδικασίας θα χρειαστεί να καταβάλλετε επιπλέον, για κάθε βαθμό δικαιοδοσίας, δηλαδή για την άσκηση της αγωγής στο Πρωτοδικείο, για την εισαγωγή της υπόθεσης στο Εφετείο και τέλος, για την αναιρετική δίκη ενώπιον του Αρείου Πάγου το ποσό των 50 ευρώ ανά συμμετέχοντα και ανά βαθμό δικαιοδοσίας. Για λεπτομέρειες δείτε τις απαντήσεις 24 και 25 που βρίσκονται ΕΔΩ

2. Βήμα δεύτερο: Συγκεντρώνετε τα έγγραφα που χρειάζονται

Αφού εγγραφείτε ως μέλος του ΙΝΚΑ, για την συμμετοχή σας στην Αγωγή θα χρειαστεί:

Αντίγραφο της σύμβασης που υπογράψατε με τον πάροχό σας.
Αντίγραφα εκκαθαριστικών λογαριασμών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021.
Αντίγραφα εκκαθαριστικών λογαριασμών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022.
Μια έγγραφη εξουσιοδότηση προς τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει τη σύνταξη, κατάθεση και εκδίκαση της Αγωγής, την οποία θα βρείτε ΕΔΩ.

3. Βήμα τρίτο: Αποστέλλετε τα έγγραφα

Αφού εκτυπώσετε και συμπληρώσετε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και λεπτομερώς τα στοιχεία σας, θα πρέπει να μας τα στείλετε σκαναρισμένα (ή με καθαρές φωτογραφίες από το κινητό σας) στη θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: eggrafi.inka.gr@gmail.com
Εάν έχετε περισσότερες παροχές, σε διαφορετικούς παρόχους, τότε όλα τα παραπάνω έγγραφα χρειάζεται να τα στείλετε εκ νέου για κάθε επιπλέον πάροχο.