Εφορία: Σοκ! Αυτούς θα ελέγξει σε λίγες ημέρες – Δες εδώ αν είσαι στη λίστα

Εφορία: Ξεκινά μπαράζ ελέγχων σε χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν ανοιχτές υποθέσεις και χρωστούν ή της… κρύβουν λεφτά!

Δεν κάνουμε καθόλου πλάκα. Η εφορία έχει πάρει εντολή να ξεψαχνίσει μέχρι τέλους παλιές υποθέσεις φοροδιαφυγής ώστε να μοιράσει πρόστιμα και να πάρει πίσω τα λεφτά της.

Παρακάτω θα δείτε τη λίστα με όσους θα ψάξει τις επόμενες μέρες εξονυχιστικά!

Αυτούς τους λογαριασμούς ψάχνει η Εφορία ΑΜΕΣΑ

Προτεραιότητα οι ελεγκτές της Εφορίας θα δώσουν σε υποθέσεις πενταετίας, αλλά και όσοι έχουν τεράστια φοροδιαφυγή.

Έτσι οι παρακάτω 5 κατηγορίες να περιμένουν ελέγχους το επόμενο διάστημα:

1. Υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.).

2. Έρευνες έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.

3.  Έρευνες σε υποθέσεις που  βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου.

4. Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

5.  Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Τα ψιλά γράμματα για τους ελέγχους στην Εφορία

Οι φορολογούμενοι που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται με απόφαση του Διοικητή με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ή, εξαιρετικά, με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον Διοικητή και δεν δημοσιοποιούνται.

Το ποσοστό των πλήρων και μερικών ελέγχων για φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις που αφορούν στην τελευταία πενταετία, συμπεριλαμβανομένου και του έτους έκδοσης της απόφασης, το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται του 70% του συνόλου πλήρων και μερικών ελέγχων, αντίστοιχα, των κατά προτεραιότητα ελεγχόμενων υποθέσεων.

Προσοχή! Οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούν στα τελευταία 3 έτη για τα οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Οι έλεγχοι μπορούν να επεκτείνονται στα δύο προηγούμενα, πέραν της τελευταίας τριετίας, φορολογικά έτη ή χρήσεις με βάση κριτήρια.

Βόμβα: Χρωστάς στην Εφορία – Αυτόματη κατάσχεση σε συγγενείς

Κατάσχεση: Στενό μαρκάρισμα από την Εφορία σε εκατομμύρια πολίτες που χρωστούν στο Δημόσιο, με το υπ. Οικονομίας να προχωρά σε δραστικές λύσεις και αυτόματες κατασχέσεις. Θα παρακολουθούνται και οι συγγενείς σας. Σε ποιους βάζει χέρι στον τραπεζικό λογαριασμό τους η Εφορία;

Πότε ξεκινά η κατάσχεση

Από τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου οι ράμπο της ΑΑΔΕ του νέου εισπρακτικού κέντρου της Αττικής ξεκινούν τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμο οφειλών, που ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ και προχωρούν σε δραστικές λύσεις, όπως οι κατασχέσεις.

Στόχος τους να κάμψουν τα «κόκκινα δάνεια» προς την Εφορία.

Οι ελεγκτές της εφοράς θα ξεκινήσουν τον έλεγχο από τους φορολογούμενους που αδιαφόρησαν για την πρόσφατη ευκαιρία που τους δόθηκε για να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Από το σύνολο των οφειλών, μόλις το 4,8%, δηλαδή χρέη 5 δισ. ευρώ, έχουν μπει σε πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και το 46,5% από επιχειρήσεις.

Κατάσχεση σε 2 εκατ. πολίτες άμεσα – Ποιοι κινδυνεύουν

Οι πληροφορίες λένε πως υποχρεώσεις που δεν έχουν εκπληρώσει προς την εφορία έχουν σχεδόν 4,18 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα

Από τους οφειλέτες αυτούς, 2 εκατ. απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατάσχεση κινητών αξιών και ακινήτων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κ.α).

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι κανόνες για την είσπραξη των αρρύθμιστων χρεών, ακόμη και για τις περιπτώσεις που εφαρμόζονται τα αναγκαστικά μέτρα, είναι «οριζόντιοι και ενιαίοι και δεν σηκώνουν την παραμικρή παρερμηνεία και απόκλιση στις αποφάσεις και στους στόχους που προβλέπονται αντίστοιχα».

Αυτόματη κατάσχεση: Έτσι θα σας παίρνουν τα λεφτά

Για κάθε ΑΦΜ, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν να ληφθούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου. Πέραν του οφειλέτη θα παρακολουθούνται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

Όλες οι αλλαγές στην ΑΑΔΕ

Το νέο εισπρακτικό κέντρο Αττικής θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:

  • Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων χρεών».
  • Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.
  • Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.
  • Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης οφειλής».
  • Η λήψη και επεξεργασία αιτημάτων για τη χορήγηση στοιχείων και πληροφοριών από φορολογουμένους, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή τρίτους.
  • Ο έλεγχος και η σύνταξη εκθέσεων χαρακτηρισμού οφειλών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
  • Η είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
  • Η βεβαίωση ή η καταχώριση των στοιχείων των νόμιμων τίτλων στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων, η καταχώριση των εισπράξεων, των επιστροφών και των διαγραφών, η τήρηση των λοιπών βιβλίων του Τμήματος Εσόδων, η τακτοποίηση υπερεισπράξεων, καθώς και η τήρηση της λογιστικής.
  • Η διαχείριση και η παρακολούθηση της διαδικασίας των εισπράξεων που διενεργούνται μέσω των φορέων είσπραξης.
  • Η διαχείριση και η παρακολούθηση της διαδικασίας των επιστροφών φόρου.
  • Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.

Εφορία: Σοκ! Μας μεγαλώνει τα χρέη – Δείτε τι κάνει

Εφορία: «Κόκκινο» για μια σειρά συναλλαγών με το δημόσιο ανάβει για όσους χρωστάνε στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ ή φυσικά και στους δύο φορείς μαζί, καθώς σε τρεισήμισι μήνες τίθεται σε εφαρμογή το ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας.

Πρόκειται για το κοινό πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας το οποίο την 31η Δεκεμβρίου 2023 θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα πιστοποιητικά για οφειλές, που λαμβάνουν οι πολίτες από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Το ενιαίο πιστοποιητικό νομοθετήθηκε από το 2022, αλλά δεν κατέστη δυνατή η εφαρμογή του, επειδή υπάρχουν προβλήματα στη διασύνδεση των συστημάτων του Taxisnet και του ΚΕΑΟ.

Η έκδοση του κοινού πιστοποιητικού προβλέπεται από τον νόμο 4934/2022, σύμφωνα με τον οποίο, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης διαμέσου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας.

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού του σημερινού φορολογικής ενημερότητας, όπως περιγράφεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Το Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας, που θα εκδίδεται με τη νέα διαδικασία, θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πλέον, για να λάβει κανείς το ενιαίο πιστοποιητικό και να μπορεί να διεκπεραιώσει συναλλαγές του όπως π.χ. η μεταβίβαση ενός ακινήτου, θα πρέπει να μη χρωστάει ούτε σε Εφορία ούτε σε ΕΦΚΑ. Αν χρωστάει σε έναν εκ των δύο φορέων, δεν θα μπορεί να λάβει κανένα πιστοποιητικό.

Αυτό θα μπλοκάρει και θα δημιουργήσει πρόβλημα σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες που χρωστάνε στον ΕΦΚΑ, ενώ δεν χρωστάνε στην Εφορία. Μέχρι τώρα λαμβάνουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας και πραγματοποιούν συναλλαγές που δεν απαιτείται και το πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

Όμως, από το 2024 δεν θα είναι εφικτή η λήψη του ενιαίου πλέον Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, εάν υπάρχουν ανεξόφλητα και αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ.