Εφορία: Στην ΑΑΔΕ προς έλεγχο κάθε «κλικ» σε πλατφόρμες πωλήσεων. Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και φορολογικών ελέγχων. Η Εφορία θα ξέρει πλέον πού και πώς ξοδεύουμε το κάθε μας ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Νέο πλαίσιο ελέγχων για φορολογουμένους που αποκρύπτουν εισοδήματα ή δαπάνες από την εφορία, εγκαινιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Με νομοσχέδιο που θα θέσει ενδεχομένως και σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, θα ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο νέα Κοινοτική Οδηγία, με την οποία οι ψηφιακές πλατφόρμες θα δίνουν πλήρη στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για κάθε είδους πώλησης και παροχής υπηρεσιών που διενεργούνται μέσω αυτών, ακόμα και αν έχουν την έδρα ή τους servers τους εκτός Ελλάδος.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για όσους θεωρούσαν μέχρι τώρα ότι το διαδίκτυο «κείται μακράν» του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Άμεσα μπαίνουν στο στόχαστρο όσοι αποκτούν εισοδήματα από ενοικιάσεις ακινήτων μέσω εφαρμογών «τύπου Airbnb» για να εκμισθώνουν κατοικίες σε τουρίστες, αποστέλλουν έτοιμα γεύματα μέσω πλατφόρμας διανομής, διαφημίζονται και αναζητούν μέσω διαδικτύου πελάτες για αντικείμενα που κατασκευάζουν ή παρασκευάζουν οι ίδιοι (χειροτεχνήματα, σπιτικά γλυκά ή φαγητά), καθώς και όσοι κλείνουν ραντεβού για τεχνικές ή άλλες υπηρεσίες όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συνεργεία αυτοκινήτων, ιατροί κτλ.
Η ΑΑΔΕ θα αντλεί αυτόματα στοιχεία από μια ροή πληροφοριών και θα μπορεί να γνωρίζει τι και πόσο έχουν πουλήσει, όχι μόνο αν δεν έχουν κόψει απόδειξη οι υπόχρεοι, αλλά ακόμα και αν δεν έχουν φυσικό κατάστημα ή δεν έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στην εφορία.
Αντίστοιχα, και για όσους πραγματοποιούν δαπάνες που υποκρύπτουν πιο υψηλά εισοδήματα από όσα εμφανίζουν στην εφορία, η ΑΑΔΕ θα μπορεί στο μέλλον να γνωρίζει -π.χ.- ποιοι κλείνουν εισιτήρια για αεροπορικά ταξίδια ή νοικιάζουν και αλλάζουν συχνά αυτοκίνητα ή σκάφη μέσα από πλατφόρμες ενοικίασης και leasing.
Ακόμα και πλατφόρμες του εξωτερικού (ασχέτως και αν χρησιμοποιούν εξελληνισμένο ή αγγλικό «μενού» κατά την πλοήγηση στις ιστοσελίδες τους) θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ για φορολογικά έσοδα ή δαπάνες των χρηστών τους.
Εκτός όμως από εξειδικευμένες ιστοσελίδες (π.χ. δημοπρασιών, leasing, rent a car, booking κτλ) στο οικονομικό επιτελείο θέλουν μάλιστα να διευρύνουν τους ελέγχους και στα διάφορα «marketplace», ή σε ηλεκτρονικά «ψαχτήρια» προϊόντων και υπηρεσιών.
Τα βασικά στοιχεία που θα εισάγει η Ευρωπαϊκή Οδηγία που με την οποία εναρμονίζεται η Ελλάδα προβλέπουν τα εξής:
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε πλατφόρμες διανομής προϊόντων τεχνολογίας και φαγητού, καθώς διαπιστώνεται ότι ειδικά οι νεαρές ηλικίες χρησιμοποιούν κατά κόρον αυτού του είδους τη μέθοδο παραγγελιοληψίας.
Σε εξέλιξη βρίσκονται όμως και οι έλεγχοι στα… post των celebrity και των influencer στα social media, μετά τις σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν ότι κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τη διασημότητά τους και τους πολυπληθείς ακόλουθους, έχουν στήσει μαγαζιά κάνοντας χρυσές δουλειές «κάτω από τη μύτη» της εφορίας.
Μετά τον εντοπισμό γνωστού μοντέλου που απέκρυψε τζίρο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, η ειδική ομάδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ ερευνά εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω Facebook, Instagram, Tik Tok και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τη βοήθεια του ειδικού αλγόριθμου που «τρέχει» συνδυαστικές διασταυρώσεις.
Το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ οδηγεί σε πάγωμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας του υπαίτιου, ενώ για την επάνοδο στην «κανονικότητα» απαιτείται ειδική διαδικασία και καταβολή εγγύησης.
Οι πιο γνωστές περιπτώσεις απενεργοποίησης ΑΦΜ είναι εκείνες των εξαφανισμένων εμπόρων που συνδέονται με απάτες στον τομέα του ΦΠΑ, τύπου καρουζέλ, εξαφανισμένου εμπόρου κ.λπ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι:
Οι φορολογούμενοι που χάνουν το ΑΦΜ τους, μένουν «εκτός αγοράς», αφού δεν μπορούν:
Για τα φυσικά πρόσωπα, που προβαίνουν σε νέα έναρξη εργασιών και κατά την άσκηση προηγούμενης δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους είχε ανασταλεί ή πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής αυτού, απαιτείται η κατάθεση εγγύησης.
Το ύψος της εγγύησης προσδιορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της φοροδιαφυγής, το λόγο της αναστολής και την τυχόν υποτροπή, με ελάχιστο ποσό εγγύησης τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
Η εν λόγω εγγύηση καταπίπτει αυτοδικαίως σε περίπτωση νέας αναστολής χρήσης του ΑΦΜ.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στην περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υποβάλλει δήλωση έναρξης και μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 33% ή εταίρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, που υποβάλλει τη δήλωση, υπήρξε οποτεδήποτε κατά το τρέχον και τα προηγούμενα πέντε (5), πριν από την υποβολή της δήλωσης, φορολογικά έτη, διευθυντής, πρόεδρος, διαχειριστής, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή ήταν «συνδεδεμένο πρόσωπο» με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, του οποίου ο ΑΦΜ είχε ανασταλεί.
Συγχρόνως η ΑΑΔΕ σημειώνει πως:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…