Εφορία: Αδιανόητο! Θα ελέγχει όλο τον μισθό μας

Εφορία: Στην ΑΑΔΕ προς έλεγχο κάθε «κλικ» σε πλατφόρμες πωλήσεων. Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και φορολογικών ελέγχων. Η Εφορία θα ξέρει πλέον πού και πώς ξοδεύουμε το κάθε μας ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Νέο πλαίσιο ελέγχων για φορολογουμένους που αποκρύπτουν εισοδήματα ή δαπάνες από την εφορία, εγκαινιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με νομοσχέδιο που θα θέσει ενδεχομένως και σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, θα ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο νέα Κοινοτική Οδηγία, με την οποία οι ψηφιακές πλατφόρμες θα δίνουν πλήρη στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για κάθε είδους πώλησης και παροχής υπηρεσιών που διενεργούνται μέσω αυτών, ακόμα και αν έχουν την έδρα ή τους servers τους εκτός Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για όσους θεωρούσαν μέχρι τώρα ότι το διαδίκτυο «κείται μακράν» του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Άμεσα μπαίνουν στο στόχαστρο όσοι αποκτούν εισοδήματα από ενοικιάσεις ακινήτων μέσω εφαρμογών «τύπου Airbnb» για να εκμισθώνουν κατοικίες σε τουρίστες, αποστέλλουν έτοιμα γεύματα μέσω πλατφόρμας διανομής, διαφημίζονται και αναζητούν μέσω διαδικτύου πελάτες για αντικείμενα που κατασκευάζουν ή παρασκευάζουν οι ίδιοι (χειροτεχνήματα, σπιτικά γλυκά ή φαγητά), καθώς και όσοι κλείνουν ραντεβού για τεχνικές ή άλλες υπηρεσίες όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συνεργεία αυτοκινήτων, ιατροί κτλ.

Η ΑΑΔΕ θα αντλεί αυτόματα στοιχεία από μια ροή πληροφοριών και θα μπορεί να γνωρίζει τι και πόσο έχουν πουλήσει, όχι μόνο αν δεν έχουν κόψει απόδειξη οι υπόχρεοι, αλλά ακόμα και αν δεν έχουν φυσικό κατάστημα ή δεν έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στην εφορία.

Αντίστοιχα, και για όσους πραγματοποιούν δαπάνες που υποκρύπτουν πιο υψηλά εισοδήματα από όσα εμφανίζουν στην εφορία, η ΑΑΔΕ θα μπορεί στο μέλλον να γνωρίζει -π.χ.- ποιοι κλείνουν εισιτήρια για αεροπορικά ταξίδια ή νοικιάζουν και αλλάζουν συχνά αυτοκίνητα ή σκάφη μέσα από πλατφόρμες ενοικίασης και leasing.

Ακόμα και πλατφόρμες του εξωτερικού (ασχέτως και αν χρησιμοποιούν εξελληνισμένο ή αγγλικό «μενού» κατά την πλοήγηση στις ιστοσελίδες τους) θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ για φορολογικά έσοδα ή δαπάνες των χρηστών τους.

Εκτός όμως από εξειδικευμένες ιστοσελίδες (π.χ. δημοπρασιών, leasing, rent a car, booking κτλ) στο οικονομικό επιτελείο θέλουν μάλιστα να διευρύνουν τους ελέγχους και στα διάφορα «marketplace», ή σε ηλεκτρονικά «ψαχτήρια» προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα βασικά στοιχεία που θα εισάγει η Ευρωπαϊκή Οδηγία που με την οποία εναρμονίζεται η Ελλάδα προβλέπουν τα εξής:

 • Ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των φορολογικών Αρχών των χωρών – μελών της ΕΕ και διακρατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό εισοδημάτων που αποκτώνται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως μισθώσεις ακινήτων και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών, πώληση αγαθών κ.ά.
 • Υποχρέωση από τις πλατφόρμες να συλλέγουν στοιχεία από τους πωλητές ή εκμισθωτές που τις αξιολογούν και διαβίβαση αυτών στις φορολογικές Αρχές. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο – επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού κ.ά.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.ά., στη φορολογική Αρχή που έχει την έδρα του ο πωλητής
 • Ειδικά για μισθώσεις ακινήτων, διαβιβάζονται οι ημέρες που διήρκησαν αυτές, τι υπηρεσίες παρασχέθηκαν και η διεύθυνση του ακινήτου. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δήλωσαν οι πωλητές με εκείνα που καταγράφηκαν στις πλατφόρμες. Η καταγραφή των στοιχείων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2024

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε πλατφόρμες διανομής προϊόντων τεχνολογίας και φαγητού, καθώς διαπιστώνεται ότι ειδικά οι νεαρές ηλικίες χρησιμοποιούν κατά κόρον αυτού του είδους τη μέθοδο παραγγελιοληψίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται όμως και οι έλεγχοι στα… post των celebrity και των influencer στα social media, μετά τις σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν ότι κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τη διασημότητά τους και τους πολυπληθείς ακόλουθους, έχουν στήσει μαγαζιά κάνοντας χρυσές δουλειές «κάτω από τη μύτη» της εφορίας.

Μετά τον εντοπισμό γνωστού μοντέλου που απέκρυψε τζίρο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, η ειδική ομάδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ ερευνά εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω Facebook, Instagram, Tik Tok και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τη βοήθεια του ειδικού αλγόριθμου που «τρέχει» συνδυαστικές διασταυρώσεις.

Εφορία: Κλειδώνει χιλιάδες ΑΦΜ

Το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ οδηγεί σε πάγωμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας του υπαίτιου, ενώ για την επάνοδο στην «κανονικότητα» απαιτείται ειδική διαδικασία και καταβολή εγγύησης.

Οι πιο γνωστές περιπτώσεις απενεργοποίησης ΑΦΜ είναι εκείνες των εξαφανισμένων εμπόρων που συνδέονται με απάτες στον τομέα του ΦΠΑ, τύπου καρουζέλ, εξαφανισμένου εμπόρου κ.λπ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι:

 • Ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα
 • Διαπράττει φοροδιαφυγή
 • Παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών
 • Έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του.
 • Έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.
 • Μπλόκο συναλλαγών

Οι φορολογούμενοι που χάνουν το ΑΦΜ τους, μένουν «εκτός αγοράς», αφού δεν μπορούν:

 • να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.
 • να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.
 • να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία
 • να υποβάλουν οποιαδήποτε γνωστοποίηση σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ.
 • να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
 • να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,
 • να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων
 • να πάρουν αντίγραφο των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), δήλωσης ΦΑΠ νομικών προσώπων και εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ και ΦΑΠ φυσικών προσώπων.
 • να λάβουν φορολογική ενημερότητα
 • να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (Α.Φ.Ε.Κ. Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα).
 • να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).

Εφορία: Ξεμπλοκάρουν τα ΑΦΜ με εγγύηση

Για τα φυσικά πρόσωπα, που προβαίνουν σε νέα έναρξη εργασιών και κατά την άσκηση προηγούμενης δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους είχε ανασταλεί ή πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής αυτού, απαιτείται η κατάθεση εγγύησης.

Το ύψος της εγγύησης προσδιορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της φοροδιαφυγής, το λόγο της αναστολής και την τυχόν υποτροπή, με ελάχιστο ποσό εγγύησης τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Η εν λόγω εγγύηση καταπίπτει αυτοδικαίως σε περίπτωση νέας αναστολής χρήσης του ΑΦΜ.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στην περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υποβάλλει δήλωση έναρξης και μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 33% ή εταίρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, που υποβάλλει τη δήλωση, υπήρξε οποτεδήποτε κατά το τρέχον και τα προηγούμενα πέντε (5), πριν από την υποβολή της δήλωσης, φορολογικά έτη, διευθυντής, πρόεδρος, διαχειριστής, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή ήταν «συνδεδεμένο πρόσωπο» με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, του οποίου ο ΑΦΜ είχε ανασταλεί.

Συγχρόνως η ΑΑΔΕ σημειώνει πως:

 • Ο ΑΦΜ φυσικού προσώπου που ασκεί δραστηριότητα επιχειρηματικού περιεχομένου δεν καταργείται με την οριστική παύση των εργασιών του.
 • Ο ΑΦΜ των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων δεν καταργείται στο φορολογικό μητρώο με την αλλαγή της νομικής μορφής τους.
 • Ο ΑΦΜ φορολογούμενου φυσικού προσώπου που απεβίωσε, νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που λύθηκε ή ολοκλήρωσε τις εργασίες της εκκαθάρισης ή διαγράφηκε από το Γ.Ε.ΜΗ, κατά περίπτωση, χρησιμοποιείται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των προσώπων αυτών στη Φορολογική Διοίκηση κατά την κείμενη νομοθεσία καθώς και για την επιβολή και βεβαίωση οποιουδήποτε φόρου, τέλους, εισφοράς ή κυρώσεων και για την είσπραξη αυτών.
 • Ο ΑΦΜ της υπό ίδρυση επιχείρησης παραμένει ο ίδιος για την επιχείρηση και μετά το πέρας των εργασιών της ίδρυσης.