Εφαρμογή δείχνει πού θα βρείτε την πιο φθηνή βενζίνη και πετρέλαιο στην Ελλάδα

Τιμές καυσίμων: Οι εφαρμογές δημιουργήθηκαν από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας  στη Λάρισα. Δείτε ανά πάσα στιγμή πού θα βάλετε φθηνά καύσιμα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχώρησαν στη δημιουργία μίας εφαρμογής που σκοπό έχει να βοηθήσει τους οδηγούς να εντοπίζουν ευκολότερα τα πρατήρια καυσίμων με τις χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το fuelGR, μια σειρά εφαρμογών που παρέχουν ενημέρωση στον καταναλωτή καυσίμων – και όχι μόνο – για πρατήρια και τιμές πώλησης καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εφαρμογές δημιουργήθηκαν από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας (Λάρισα) – πλέον, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ψηφιακών Συστημάτων, Φώτη Κόκκορα.

Ο καθηγητής μίλησε στην ΕΡΤ για την εφαρμογή και τη δυνατότητα που θέλησαν να δώσουν οι φοιτητές στους καταναλωτές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν – όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα – την ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Τιμές καυσίμων: Πότε θα πέσει η τιμή του πετρελαίου – Ράλι 14% σε μόλις τρεις ημέρες

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου, η οποία σκαρφαλώνει εκ νέου στα επίπεδα των 110 δολαρίων ανά βαρέλι, επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση και συντηρώντας το πληθωριστικό σπιράλ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες, οι οποίοι ωθούν ξανά τον «μαύρο χρυσό» σε τόσο υψηλά επίπεδα. Αφενός η συμπλήρωση σχεδόν ενός μήνα από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, αφετέρου το νέο «χτύπημα» των ανταρτών Χούθι στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Η τιμή του αμερικανικού αργού αυξάνεται σήμερα κατά 4% και διαμορφώνεται στα 108,98 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 3,7% και καθορίζεται στις 111,86 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές είχαν υποχωρήσει κάτω από τα 100 δολάρια. Αλλά αυτή η αποκλιμάκωση εντέλει αποδείχθηκε πρόσκαιρη, καταγράφοντας ράλι σχεδόν 14% από την περασμένη Τετάρτη.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το μέτωπο των συγκρούσεων να εστιάζει στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, βασικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, σε διπλωματικό επίπεδο, αν και υπάρχει πρόοδος, οι διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να διαρκέσουν περισσότερο διάστημα απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί traders έχουν προχωρήσει σ’ ένα άτυπο εμπάργκο προς το ρωσικό πετρέλαιο, παρότι επισήμως μόνο οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και -εν μέρει- το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα στον ενεργειακό τομέα της Μόσχας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι τον Απρίλιο η ρωσική παραγωγή θα μειωθεί κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτό, εύλογα, δημιουργεί ένα κενό στην αγορά, το οποίο πρέπει να καλυφθεί άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο ράλι. Εξ ου και ο «δεκάλογος» της ΙΕΑ με οδηγίες προς την παγκόσμια κοινότητα για το πώς θα μειωθεί η κατανάλωση κατά 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε βάθος τετραμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, η τιμή του πετρελαίου είχε φθάσει έως και τα 130 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Παράλληλα, οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και αντιμάχονται τη Σαουδική Αραβία, έπληξαν το Σαββατοκύριακο έξι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, επηρεάζοντας δυσμενώς την παραγωγή της αραβικής χώρας.

Κι όλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, ενώ ο ΟΠΕΚ αναζητάει τρόπους να καλύψει το κενό της ρωσικής παραγωγής, με το βάρος να πέφτει στους ώμους της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο εκ των βασικότερων «παιχτών» της πετρελαϊκής αγοράς, οι οποίοι καλούνται να αυξήσουν τις εξαγωγές και την παραγωγή για να μην καταρρεύσει η αγορά.

«Η επίθεση των Χούθι, οι προειδοποιήσεις για διαρθρωτικές ελλείψεις στην παραγωγή και ένα πιθανό εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν δώσει νέα ώθηση στις τιμές του πετρελαίου» διαπιστώνει ο Jeffrey Halley, αναλυτής της ΟΑΝDA, ο οποίος μίλησε στο CNBC.

«Ακόμη κι αν ο πόλεμος τελειώσει αύριο, ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ενεργειακό έλλειμμα» σπεύδει να προσθέσει, υποδηλώνοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να υποχωρήσουν άμεσα σε προ-πολέμου επίπεδα.

Τιμές καυσίμων: Δεν περνάει η πτώση στις λιανικές τιμές

Σε καμία περίπτωση η πτώση αυτή δεν έχει περάσει στις λιανικές τιμές. Αντίθετα, στην άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου η προσαρμογή στην τιμή της αντλίας ήταν τρομερά γρήγορη.

Οι λιανικές τιμές με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, ουσιαστικά δεν έχουν παρουσιάσει ουσιαστική μεταβολή, ειδικά στην περιφέρεια.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων την Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 2,081 ευρώ το λίτρο, ενώ λίγες ημέρες πριν (την περασμένη Δευτέρα 14 Μαρτίου) ήταν στα ιστορικά υψηλά και συγκεκριμένα στα 2,11 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μία οριακή πτώση 1,3%, δυσανάλογη της πτώσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του πολέμου μέχρι την περασμένη Δευτέρα η άνοδος της λιανικής τιμής ήταν της τάξεως του 11,5%. Η άνοδος στο ίδιο χρονικό διάστημα για την διεθνή τιμή του πετρελαίου ήταν 22%.

Στο diesel κίνησης η πτώση είναι μεγαλύτερη. Έτσι διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία της Πέμπτης σε μέσα επίπεδα στο 1,943 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,997 ευρώ, πτώση 2,7%.

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό διαμορφώνεται στο 1,544 ευρώ το λίτρο από 1,621 ευρώ το λίτρο, πτώση 4,7%.

Τιμές καυσίμων: Μεγάλη μείωση στο περιθώριο για εταιρίες και πρατήρια

Και ενώ αυτή είναι η εικόνα στην αγορά, άξια μνείας είναι η μεγάλη πτώση του περιθωρίου κέρδους για εταιρείες και πρατήρια σχεδόν κατά 50%.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης στις 11 Μαρτίου το περιθώριο κέρδους για εταιρείες εμπορίας και πρατήρια ήταν στο 0,0629 ευρώ το λίτρο, ενώ μία εβδομάδα πριν ήταν στο 0,1138 ευρώ το λίτρο, πτώση 45%.

Σε όλη αυτή την κατάσταση, απορία προκαλούν οι δηλώσεις πρατηριούχων που προβλέπουν τιμές στην αντλία στα 2,5 ευρώ.

Σύμφωνα με ορισμένους εκπροσώπους του κλάδου, μετά τη μικρή αποκλιμάκωση στην τιμή του βαρελιού, πλέον καταγράφεται και πάλι αύξηση, καθώς την Πέμπτη το πετρέλαιο ανέβηκε κατά 10 δολάρια.

Όπως εκτιμούν, η αυξητική τάση μάλλον θα συνεχιστεί κι έτσι από την Τρίτη αναμένονται και νέες αυξήσεις.

Η μείωση που είδαν οι πρατηριούχοι ήταν της τάξης των 10 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους δεν θα κρατήσει πολύ.