Έχετε 15 μέρες για να πάρετε χιλιάδες ευρώ από τη Eurobank: Γιατί τα «χαρίζει»

Σκάει τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη ένα τεράστιο πρόγραμμα από την τράπεζα Eurobank με χιλιάδες ευρώ αποζημίωση.

Όμως προσοχή, θα ισχύει μόνο για κάποιες μέρες, καθώς υπάρχει χρονικό περιθώριο.

Η ανακοίνωση της Eurobank αναφέρει πως από τη Δευτέρα 12/02 ανοίγει το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που θα αφορά σε περίπου 400 εργαζομένους. Φυσικά, όπως όλα τα προγράμματα, όταν ένας εργαζόμενος αποχωρεί πριν τη συνταξιοδότηση θα πάρει ένα μεγάλο ποσό ως αποζημίωση. Όμως, αυτή τη φορά η τράπεζα προσφέρει και κάποια Bonus.

Σύμφωνα με το euro2day, από τις 12/02 έως τις 16/02 οι εργαζόμενοι θα μπορούν εκφράσουν την θέλησή τους να αποχωρήσουν από την εργασία τους. Θα αφορά στο 10% των εργαζομένων και σε όσους  έχουν γεννηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 1972 και βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Αγγίζει τις 160.000 ευρω.

Εκτός από την αποζημίωση, η Eurobank δίνει και Bonus

Πέραν της εφάπαξ καταβολής της αποζημίωσης, το νέο πρόγραμμα παρέχει άλλες τρεις εναλλακτικές sabbatical, όπου ο εργαζόμενος θα λάβει ένα ποσοστό του εφάπαξ και το υπόλοιπο ποσό σε μηνιαίο μισθό μέχρι τη λήξη του sabbatical που θα επιλέξει, χωρίς ο μισθός να είναι χαμηλότερος από τη ΣΣΕ. Συγκεκριμένα:

  • 2ετές sabbatical (σ.σ. αναγκαστική άδεια). Ο εργαζόμενος θα λάβει ένα ποσοστό της αποζημίωσης μπροστά και εν συνεχεία θα αμείβεται για δύο έτη με το υπόλοιπο.
  • 5ετές sabbatical.
  • 7ετές sabbatical. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος επιλέξει το εν λόγω πρόγραμμα θα λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το 50% της εφάπαξ αποζημίωσης μπροστά και εν συνεχεία το 70% του μηνιαίου μικρού μισθού. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2025, η σύμβασή του θα μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης, προκειμένου να καλυφθεί η χρηματική διαφορά μεταξύ του ελάχιστου μισθού και του ορίου της Συλλογικής Σύμβασης Εργαζομένων.

Με βάση τις πληροφορίες, το πρόγραμμα θα εμπεριέχει και μια σειρά πρόσθετων παροχών και διευκολύνσεων, όπως η οικογενειακή ιατροφαρμακευτική κάλυψη της οικογένειας για 5 χρόνια και η παροχή 4 μισθών για κάθε παιδί ηλικίας έως 22 ετών.

«Μπαμ» με λεφτά… δωρέαν από Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς

Πλέον η μεταφορά των χρημάτων από τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) θα γίνεται χωρίς καμία χρεώση σε μόλις 10 δεύτερα. Αυτή είναι η τελευταία οδηγία της ΕΕ.

Σύμφωνα με νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, πλέον οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τις μεταφορές χρημάτων άμεσα και μάλιστα κάτω από 10 δευτερόλεπτα στους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η αλλαγή αυτή θα γίνει ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν για την είσοδο των χρημάτων τους στους λογαριασμούς τους και να ενισχυθεί η ασφάλεια των τραπεζικών πληρωμών.

Οι νέοι κανόνες από την ΕΕ επιβάλλουν στις τράπεζες και άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να διασφαλίζουν την άμεση και οικονομικά προσιτή εκτέλεση των μεταφορών χρημάτων, χωρίς έξτρα χρέωση. Το κείμενο ανανεώνει τους κανόνες για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) και επικαιροποιεί τη διαδικασία για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη διαφάνειας των πληρωμών.

Με τους νέους κανόνες, οι πληρωτές θα μπορούν να επαληθεύουν αμέσως αν οι πληρωμές τους έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ οι παροχείς υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της απάτης. Τα κράτη μέλη έχουν 12 μήνες για να εφαρμόσουν τον νέο κανονισμό.

Τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στις χρεώσεις και πώς οι παρόχοι υπηρεσιών δεν θα μπορούν να χρεώνουν υψηλότερες δαπάνες για άμεσες συναλλαγές σε ευρώ από ό,τι για παρόμοιες μη άμεσες συναλλαγές.

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι άμεσες μεταφορές ποσών σε ευρώ θα εκτελούνται άμεσα (ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα που δίνεται η εντολή) και τα χρήματα θα πρέπει να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα. Ο πληρωτής θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται στο ίδιο διάστημα για το αν τα μεταφερόμενα χρηματικά ποσά έχουν τεθεί στη διάθεση του δικαιούχου.

Τράπεζες: Ο τιμοκατάλογος χρέωσης για ό,τι κάνουμε – Μας τα αρπάζουν από παντού!

ΤράπεζεςΣτην καταφυγή της λύσης των «προμηθειών» έχουν προσφύγει οι τράπεζες που χρεώνουν κάθε ενέργεια που κάνουμε!

Την στιγμή που εδώ και μήνες η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις συστημικές τράπεζες να περιορίσουν τις προμήθειες που ζητούν για συναλλαγές από τους πολίτες, οι ίδιες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν «χαράτσι» 0,50 ευρώ για συγκεκριμένες συναλλαγές.

Τα ποσά:

  • Μεταφορά χρήματων από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης (1€ – 5€ για ποσά έως 12.500€)
  • Πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή κινητής τηλεφωνίας (0,30 – 0, 40 €)
  • Ανανέωση χρεωστικής κάρτας όταν λήγει (5 – 6 €)
  • Συνδρομή πιστωτικής κάρτας (25 – 100 €)
  • Επανέκδοση κάρτας σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής (5 – 6 €)
  • Δάνεια: Αιτήματα για τροποποίηση στεγαστικού δανείου (αλλαγή προγράμματος ή της διάρκειας αποπληρωμής) από 50 έως 250€
  • Ενοίκια: Για τη μεταφορά του ποσού από τον λογαριασμό του ενοικιαστή στον ιδιοκτήτη (3 – 4,50€).

Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται πλέον νέα αύξηση των επιτοκίων, οι τράπεζες αναζητούν νέους τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους – με επικρατέστερο το σενάριο της πάγιας μηνιαίας χρέωσης ύψους 0,50 ευρώ στους λογαριασμούς.

Πιο αναλυτικά, το νέο σχέδιο αφορά τους καταθετικούς λογαριασμούς, που προσφέρουν τη δυνατότητα για πληρωμές, μεταφορά κεφαλαίων, χρήση κάρτας κ.α. και όχι τους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς (που όμως δεν δίνουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις).

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μείωση προμήθειας για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Από 1/1/2024 και σταθερά για 3 έτη:

Τράπεζα Πειραιώς: από 3€ σε 2€

– Εθνική Τράπεζα: από 2,60€ σε 1,90 €

– Alpha Bank: από 2,50€ σε 1,80 €

– Eurobank: από 2,50€ σε 1,80 €

– Attica Bank: από 2€ σε 1,50 €.

Τράπεζες: Έκτακτη ανακοίνωση! Θα πληρώνουμε χαράτσι κάθε μήνα – Δείτε πόσο

Τράπεζες: Πάλι το χέρι στην τσέπη μας θα βάλουν οι τράπεζες!

Μηνιαίες πάγιες χρεώσεις αντί επιβαρύνσεις ανά συναλλαγή προωθούν οι τράαπεζες υπό το βάρος των προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, των αντιδράσεων των πελατών και των πιέσεων της κυβέρνησης.

Εν ολίγοις, οι τράπεζες προωθούν ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο των τραπεζών του εξωτερικού, όπου έναντι μιας μηνιαίας χρέωσης θα μπορεί ο πελάτης να κάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών το μήνα.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι στις συναλλαγές περιλαμβάνονται και εκείνες που μέχρι πρότινος ήταν δωρεάν, όπως η μεταφορά χρημάτων με την υπηρεσία IRIS, η συμμετοχή σε πρόγραμμα επιβράβευσης, οι ειδοποιήσεις στο κινητό.

Η ελάχιστη χρέωση θα ξεκινά από τα 60 λεπτά και θα φθάνει τα 10 ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την αρχή την έκανε η Eurobank η οποία με επιστολή στους πελάτες της ενημέρωνε για τα επί πληρωμή πακέτα που έδιναν τη δυνατότητα δωρεάν έκδοσης χρεωστικής κάρτας, συμμετοχή σε προγράμματα επιβραβεύσεων, δωρεάν πάγιες εντολές και πληρωμές λογαριασμών και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού.

Τράπεζες: Νέα χαράτσια στις αναλήψεις – Τι χρεώνει η κάθε τράπεζα

Τράπεζες: Μειωμένες είναι από την αρχή του έτους οι προμήθειες των τραπεζών στα ΑΤΜ, μετά και την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η απόφαση αναφέρει πως οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν από την Πρωτοχρονιά του 2024 τις χρεώσεις DAF (διατραπεζικές συναλλαγές)

Αυτό αφορά στη χρέωση για κάθε συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα.

Αναλυτικά οι νέες χρεώσεις είναι οι εξής:

Στην Τράπεζα Πειραιώς θα είναι 2 ευρώ από 3 ευρώ
Στην Εθνική Τράπεζα θα είναι 1,90 ευρώ από 2,60 ευρώ
Στην Alpha Bank θα είναι 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
Στην Eurobank θα είναι 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
Στην Attica Bank θα είναι 1,50 ευρώ από 2 ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι χρεώσεις αυτές θα πρέπει να είναι σταθερές για διάστημα 3 ετών και υπάρχει ρήτρα επανεξέτασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για 2 επιπλέον χρόνια.

Εάν δεν συμμορφωθούν οι υπόχρεοι, τότε θα τους επιβάλλεται νέο πρόστιμο.