Έχεις συμβόλαιο υγείας; Γιατί ακυρώνται χιλιάδες σε λίγες μέρες

Όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας θα έρθουν σε λίγες μέρες αντιμέτωποι με απίστευτες νέες αυξήσεις που θα μαδήσουν κι άλλο το πορτοφόλι.

Όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή τα ήδη αυξημένα συμβόλαια υγείας, θα ανέβουν κι άλλο, με σχεδόν το σύνολο τους να χτυπά «κόκκινο» σε αυξήσεις.

Οι σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών θεραπευτηρίων είναι εξαιρετικά τεταμένες το τελευταίο καιρό.

Η ένταση αυτή θα κορυφωθεί ενόψει των διαπραγματεύσεων για τις νέες συμβάσεις που συνάπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες –η κάθε μία ξεχωριστά– με τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, βάσει των οποίων ο ασφαλιστικός κλάδος ζητεί μεγαλύτερες εκπτώσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος νοσηλείας, που οδηγεί σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου υγείας, αλλά και ακυρώσεις συμβολαίων

Οι ασφαλιστικές επικαλούνται περιστατικά νοσηλείας ασθενών χωρίς ιδιωτική ασφάλιση, που είχαν έκπτωση έως και 50% σε σχέση με τα κόστη που καταβάλλουν οι ίδιες για αντίστοιχες νοσηλείες πελατών τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα μεγάλα περιθώρια συγκράτησης του κόστους στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας έχουν δει ήδη αυξήσεις από 5% έως και 10% ετησίως (στο ποσοστό αυτό προστίθεται και η αύξηση που επιβαρύνει τα συμβόλαια όταν ο ασφαλισμένος αλλάζει ηλικιακή κατηγορία).. Για το 2024 περιμένουμε περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους των νοσοκομειακών αποζημιώσεων, άρα και αυξήσεις.

Μόνο τον Αύγουστο το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις που κατέβαλε η ασφαλιστική αγορά το 2022 ανήλθαν σε 610,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, από τις οποίες το 90% –δηλαδή τα 551 εκατ. ευρώ– αφορούσε αμιγώς νοσοκομειακές καλύψεις των ατομικών και των ομαδικών προγραμμάτων υγείας. Από την ανάλυση των συνολικών (άθροισμα ατομικών και ομαδικών) νοσοκομειακών αποζημιώσεων του 2022 προκύπτει ότι αυτές επιμερίζονται κατά ποσοστό 30% σε αμοιβές ιατρών και κατά 70% στις λοιπές δαπάνες νοσηλείας.

Ακυρώσεις συμβολαίων

Ανησυχητικό στοιχείο για την πορεία των εργασιών του κλάδου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, είναι το υψηλό ποσοστό ακυρώσεων συμβολαίων που χαρακτηρίζει τον κλάδο υγείας και το οποίο με βάση τα στοιχεία του 2022 κινείται μεταξύ 12,5% και 13% στον κλάδο των ατομικών ασφαλίσεων και των ομαδικών συμβολαίων υγείας αντίστοιχα. Συνολικά 192.000 ασφαλισμένοι ακύρωσαν τα συμβόλαιά τους, ενώ σε όρους συμβολαίων ο αριθμός των ακυρώσεων ανήλθε στις 114.718 για τις ατομικές ασφαλίσεις (αύξηση 3% σε σχέση με το 2021) και 801 στις ομαδικές ασφαλίσεις, αύξηση κατά 58% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Παρά το γεγονός ότι οι εκροές αντισταθμίστηκαν από νέες εισροές ασφαλισμένων, το ποσοστό χαρακτηρίζεται εξαιρετικά υψηλό, με δεδομένη και την κακή κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου η βασική αιτία είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα αυξημένα ασφάλιστρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, οι πολίτες που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας είτε μέσω ατομικών είτε μέσω ομαδικών προγραμμάτων που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους, ξεπέρασαν το 2022 τα 2,5 εκατ. Από αυτούς, οι ασφαλισμένοι μέσω ατομικών προγραμμάτων ξεπέρασαν το 1,1 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 5% και οι ασφαλισμένοι των ομαδικών ασφαλίσεων προσέγγισαν το 1,5 εκατ., που ισούται με αύξηση 13% σε σχέση με το 2021.

Ανάλογη υπήρξε το 2022 η αύξηση των ενεργών ατομικών συμβολαίων υγείας, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης προσέγγισαν τις 922.000, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο αριθμός των ομαδικών συμβολαίων υγείας έφθασε το 2022 τις 6.025. Η στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση υγείας εκδηλώθηκε με ένταση τα χρόνια της πανδημίας, που ανέδειξε και τα τρωτά σημεία του δημοσίου συστήματος, οδηγώντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2018 η αύξηση των ενεργών ασφαλισμένων ξεπερνάει το 50%, καθώς από 1,7 εκατ. ανήλθαν σε 2,5 εκατ.

Αυτοκίνητο: Το βρήκες τρακαρισμένο; Τι πρέπει να κάνεις

Αυτοκίνητο: Ειδικά στους δρόμους της πόλης, δυτυχώς είναι συχνό το φαινόμενο να βρει ένας οδηγός το αυτοκίνητό του τρακαρισμένο ως την πλέον δυσάρεστη έκπληξη της ημέρας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Αναμφίβολα ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί, η οποία σταθμεύουν τα οχήματά τους στο δρόμο και όχι σε κάποιο γκαράζ, είναι η πρόκληση ζημιάς από κάποιο άλλο διερχόμενο όχημα.

Μάλιστα, το φαινόμενο της πρόκλησης ζημιάς σε ένα αυτοκίνητο και η φυγή του οδηγού που την προκάλεσε είναι δυτυχώς ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση ο χρήστης του αυτοκινήτου με τις ζημιές θα πρέπει να διατηρήσει την ηρεμία του και να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα.

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε στην περίπτωση που βρούμε το αυτοκίνητό μας τρακαρισμένο είναι να το ελέγξουμε περιμετρικά για να εξακριβώσουμε αν ο οδηγός του άλλου οχήματος έχει αφήσει κάποιο σημείωμα με τα στοιχεία του.

Σε περίπτωση που δεν βρούμε κάτι, ρωτάμε του περίοικους και τα γειτονικά μαγαζιά εάν είδαν το συμβάν ή εάν συγκράτησαν την πινακίδα με τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκίνητου που σας χτύπησε.

Εάν δεν μπορέσετε να λάβετε κάποια πληροφορία που να οδηγεί στον εντοπισμό του υπαίτιου, τότε η μόνη σας σωτηρία αναφορικά με την ανέξοδη επισκευή του αυτοκινήτου θα ήταν αν είχατε προνοήσει για κάλυψη μικτής ασφάλειας.

Σε αντίθετη συνθήκη θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πιθανότητα αποζημίωσης είναι πρακτικά μηδαμινή.

Ακόμη και αν δεν βρείτε το όχημα που προκάλεσε τη ζημιά, θα πρέπει να ενημερώσετε την αστυνομία και την ασφαλιστική σας εταιρεία, ώστε να καταγραφεί το συμβάν.

Με αυτό τον τρόπο θα εκμεταλλευτείτε όλες τις πιθανότητες που έχετε να εμφανιστεί σε δεύτερο χρόνο ο οδηγός που σας τράκαρε ή κάποιος αυτόπτης μάρτυρας που έχει κάποιο στοιχείο και να αποζημιωθείτε.

Τέλος, εάν υπάρχουν κάμερες καταστημάτων που έχουν καταγράψει το συμβάν και βοηθούν στον εντοπισμό του οδηγό που σας τράκαρε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το υλικό τους αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Εάν όμως ο υπαίτιος δεν αναγνωρίσει τα συγκεκριμένα στοιχεία και κινηθεί νομικά, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν θα δεχθούν τα βίντεο ως αποδεικτικά στοιχεία.

Αυτοκίνητο: Ενδείξεις καυσίμου κακής ποιότητας

– Παρότι είναι δύσκολο να το κάνει κάποιος, υπάρχει περίπτωση τα κακής ποιότητα καύσιμα να μπορούν να διακριθούν ακόμα και με οπτική επιθεώρηση.

Με κατάλοιπα να είναι εμφανή στην επιφάνεια. Επίσης, ένα κακής ποιότητας καύσιμο είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από μία πολύ δυσάρεστη οσμή.

Επαναλαμβάνουμε πάντως ότι είναι δύσκολο για τον μέσο οδηγό να προβεί σε έναν οπτικό ή άλλο έλεγχο στο καύσιμο κάθε φορά που γεμίζει το αυτοκίνητό του.

– Η τρίτη ένδειξη είναι η πλέον χαρακτηριστική και αφορά στην περίεργη συμπεριφορά του κινητήρα του οχήματός μας μετά από μερικά χιλιόμετρα.

Οι στροφές θα ανεβαίνουν με δυσκολία, μπορεί να κάνει διακοπές, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και την ένδειξη «Check Engine» να ανάβει στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας.

Ένδειξη κακής ποιότητας καυσίμου είναι και αν το αυτοκίνητό μας ξαφνικά εμφανίσει υψηλότερη κατανάλωση από τη συνήθη, αν και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φταίνε και άλλοι παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τέτοιες «ασυνήθιστες» συμπεριφορές του αυτοκινήτου θα πρέπει να μας κάνουν να ξανασκεφτούμε το να ξαναβάλουμε βενζίνη από το ίδιο βενζινάδικο.