easyagroexpo.gr: Με ένα «κλίκ» και συμπλήρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων για την εξαγωγή προϊόντων, μπορείτε να εξάγεται στο εξωτερικό γαλακτοκομικά, αλιεύματα, μέλι, κρέας, αυγά, κ.α. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.
Σε λειτουργία τέθηκε το easyagroexpo.gov.gr, που αποτελεί το ψηφιακό «διαβατήριο» για μια σειρά ελληνικών προϊόντων σε κομβικής σημασίας αγορές τρίτων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, με την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης από τους συναρμόδιους υπουργούς, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν πλέον μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, τις σχετικές αιτήσεις, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξαγωγή προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά, τα αλιεύματα, το μέλι, το κρέας, τα αυγά κα.
Η πλατφόρμα περιλαμβάνει 120 διακριτές αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγών σε τριάντα χώρες, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο gov.gr, στην κατηγορία «Γεωργία και κτηνοτροφία» και την υποκατηγορία «Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και ζώντων ζώων». Επιτυγχάνεται, έτσι, ουσιαστικά η ψηφιοποίηση του συνόλου του εξαγωγικού εμπορίου ζώντων ζώων, προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζωικών υποπροϊόντων προς τρίτες χώρες.
Μια χρονοβόρα- κατά το παρελθόν – διαδικασία πραγματοποιείται πλέον με ένα «κλικ» για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση του εμπορίου και την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, στόχο που είχε θέσει από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τη συνδρομή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οι ενδιαφερόμενοι αρχικά ταυτοποιούνται με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και αμέσως μετά υποβάλλουν ψηφιακά την αίτηση εξαγωγής, ανά κατηγορία και είδος προϊόντων. Αυτόματα η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά για έλεγχο από κτηνίατρο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της περιοχής, όπου έχουν έδρα οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Αν η αίτηση εγκριθεί, το τελικό πιστοποιητικό εξαγωγής παραλαμβάνεται από τις κατά τόπον αρμόδιες ΔΑΟΚ, ώστε να φέρει τις υπογραφές και σφραγίδες που ορίζει η σχετική διακρατική συμφωνία.
Επιδοτήσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ, περίπου, αναμένεται να διοχετευθούν τη νέα χρονιά στον πρωτογενή τομέα για την υλοποίηση επενδύσεων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προκηρυχθούν το Μέτρο 4.1.2 «Σχέδια Βελτίωσης για νέα αρδευτικά συστήματα» προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, το Μέτρο 2 «Γεωργικοί Σύμβουλοι» ύψους 40 εκατ. ευρώ και η δεύτερη Δράση «Υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου των Επιχειρησιακών Ομάδων» του Μέτρου 16 «Συνεργασία» προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ενίσχυση θα φτάνει έως το ποσό των 410 ευρώ το στρέμμα για τη στάγδην άρδευση, έως 6.000 ευρώ για τις γεννήτριες πετρελαίου, ενώ η ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη για τις γεωτρήσεις αγγίζει τις 2.800 ευρώ+96,5 ευρώ/μέτρο και για τα φωτοβολταϊκά έως 3.100 ευρώ ανά kW.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τις 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης του συλλογικού σχήματος ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού, ενώ για τα νεοσύστατα συλλογικά σχήματα δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ.
Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται η αγορά, η μεταφορά και η εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος.
Υποκατηγορίες επενδύσεων
α) στάγδην άρδευσης και
β) μικροκαταιονισμού (σταθεροί μικροεκτοξευτές τοπικής άρδευσης χαμηλού ύψους).
Σχετικά με τις επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις, αφορούν σε:
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι δημόσιοι, ιδιωτικοί φορείς ή κοινοπραξίες αυτών, που δραστηριοποιούνται στις αγροτικές περιοχές και επιλέγονται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για να παρέχουν συμβουλές, προς όφελος των ενεργών και των νέων γεωργών.
Σε ό,τι αφορά το Υπομέτρο 2.1 «Χρήση Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στον γεωργικό τομέα», μετά την ολοκλήρωση του Μητρώου Συμβούλων, αναμένεται να τρέξει μέσα στο έτος με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.
Οι επιλέξιμες για στήριξη συμβουλές παρέχονται στις γεωργικές (φυτικής ή/και ζωικής κατεύθυνσης) εκμεταλλεύσεις και κατατάσσονται σε έξι Πακέτα Συμβουλών (Π.Σ.):
Το ποσό ενίσχυσης θα είναι στο 100% των επιλέξιμων δαπανών και δεν θα ξεπερνά τα 1.500 ευρώ ανά συμβουλή.
Πως θα μοιραστούν 45 εκατ. ευρώ
Σχετικά με το Μέτρο 16 «Συνεργασία», με την ολοκλήρωση και την ένταξη των δικαιούχων στη Δράση 1, αναμένεται να προκηρυχθεί η πρόσκληση για τη Δράση 2, στην οποία οι δικαιούχοι της πρώτης Δράσης θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων, συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση αφορά στο 100% (εκτός από τις δαπάνες της παραγωγικής επένδυσης) και το ανώτατο όριο για τη Δράση 2 είναι:
Στο μεταξύ, με το νέο έτος ξεκινά και επίσημα η μεταβατική περίοδος της ΚΑΠ και η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα προγράμματα του υπάρχοντος ΠΑΑ ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει να προκηρύξει νέα μέτρα, όπως Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες, Βιολογικές Καλλιέργειες και Leader.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…