e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ

e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ: Μπαράζ πληρωμών μέχρι τέλος της εβδομάδας. Από τη Δευτέρα ξεκίνησαν να μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πληρωμές σε χιλιάδες δικαιούχους, ήδη από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου, από τον ΟΑΕΔ και τον e-ΕΦΚΑ.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, θα λάβει χώρα είτε την Παρασκευή 9 Απριλίου είτε τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 5-9 Απριλίου οι εξής καταβολές:

  • 11,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 530 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  • 10,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 16.448 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (Επιδόματα Μητρότητας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας)
  • Τέλος, 6.300 ευρώ θα καταβληθούν σε 16 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν κατά την περίοδο 5-9 Απριλίου οι εξής καταβολές:

  • 40 εκατ. ευρώ σε 32.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  • 35 εκατ. ευρώ σε 83.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  • 500.000. ευρώ σε 980 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω περίοδο δεν υπάρχουν προγραμματισμένες καταβολές από τον ΟΠΕΚΑ.

e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ: Αποζημιώσεις για επαγγελματίες και εργαζόμενους

Να στηρίξει τους επαγγελματίες της εστίασης όσο το δυνατόν περισσότερο είναι αποφασισμένη κυβέρνηση. Η νέα δράση θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Πακέτο στήριξης της εστίασης με επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, ύψους 300 – 400 εκατ. ευρώ, ενεργοποιεί άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για αγορά προμηθειών όταν επαναλειτουργήσουν. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί μέσω τού ΕΣΠΑ και θα αφορά επιχειρήσεις εστίασης που έχουν υποστεί μείωση τζίρου το 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν θα επιδοτηθούν όσες επιχειρήσεις εστίασης κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση τού τζίρου τους, λειτουργώντας με take away ή με delivery. Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να προκηρύξει άμεσα την επιδότηση τού κεφαλαίου κίνησης (ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εστίασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα και να προετοιμαστούν για την επαναλειτουργία τού κλάδου μόλις το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα.

Η συγκεκριμένη δράση για την εστίαση αναμένεται να εφαρμοστεί, το επόμενο διάστημα, τόσο σε τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και στα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Ειδικά οι δύο τελευταίες κατηγορίες (γυμναστήρια, παιδότοποι) έχουν την ιδιαιτερότητα ότι ακόμα κι αν ανοίξει ολόκληρη η αγορά, δεν μπορούν να “ρεφάρουν” τις απώλειες καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν επιλέγει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις το καλοκαίρι.Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει τη δυνατότητα να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και για την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, τα οποία εξουδετερώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ο covid 19.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου για την επιδότησή τους προκειμένου να δημιουργήσουν ή να αναβαθμίσουν το ηλεκτρονικό τους κατάστημα (e-shop). Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 4.000 αιτήσεις. Το πρόγραμμα έχει πάρει παράταση μέχρι και τις 5 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να προκηρύξουν τη δράση για την παροχή εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (πρέπει να έχουν έως 10 εργαζομένους και το δάνειο να μην ξεπερνά τις 50.000 ευρώ). Η καθυστέρηση της έγκρισης από την Ε.Ε. οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς πολλά κράτη έχουν υποβάλει παρόμοια προγράμματα.

e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ: Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν από 600 έως 50.000 ευρώ και πώς

Τα 10+1 μέτρα «Γέφυρα» για Απρίλιο και μέχρι να ανοίξει η αγορά. Τι αλλάζει για εργαζόμενους, επιταγές, κλειστές επιχειρήσεις και επιδότηση δανείων. Ποιοι κερδίζουν έως 50.000 ευρώ το μήνα ως τέλος του χρόνου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όχι μόνο μέτρα διάσωσης, αλλά και νέα μέτρα επανεκκίνησης της Οικονομίας σχεδιάζει η κυβέρνηση. Από την άλλη, μέτρα που έρχονται από το παρελθόν, βαίνουν ήδη προς απόσυρση, όπως η παράταση για 30 ημέρες τη φορά αυτή (αντί 75 μέρες) για τις επιταγές.

Εκτός από όσα μέτρα ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τις επόμενες μέρες έρχονται:

1. Πρόγραμμα Γέφυρα 2: το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για να ενεργοποιηθεί άμεσα.

Με μια αίτηση στο keyd.gr το Κράτος θα επιδοτεί έως 70% ή και 90% της δόσης επιχειρήσεων και ελ. επαγγελματιών, από Μάιο ως Δεκέμβριο.

Και συγκεκριμένα:

(α) για τα εξυπηρετούμενα δάνεια ξεκινά από 90% μηνιαίως τους 3 πρώτους μήνες, 80% τους επόμενους 3 και 70% τους τελευταίους 2 μήνες.

Το ανώτατο ύψος της επιδότησης δεν μπορεί να είναι πάνω από:

* 600 ευρώ για ελ. επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζόμενους

* 5.000 ευρώ, αν έχουν 1 έως 10 εργαζόμενους (σε ετήσια βάση)

*15.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για 11 έως 50 εργαζόμενους

* 50.000 ευρώ για μέχρι 250 εργαζόμενους

(β) για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεκινά από 80% μηνιαίως για τους 3 πρώτους μήνες, 70% τους επόμενους 3 και 60% τους τελευταίους 2 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα:

* 500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

* 4.000 ευρώ αν έχουν 1 – 10 εργαζόμενους

* 12.500 ευρώ αν έχουν 11-50 εργαζομένους

* 40.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση.

– Τα κριτήρια για ατομική επιχείρηση – ελεύθερο επαγγελματία με εξυπηρετούμενο δάνειο είναι: να μην απασχολεί προσωπικό, να έχει κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ, καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ, λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 600.000 ευρώ.

– Για πολύ μικρή επιχείρηση με εξυπηρετούμενο δάνειο και έως 10 άτομα προσωπικό: να έχει κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ, καταθέσεις έως 1 εκατ. ευρώ, λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα έως 150.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – έως 2,5 εκατ. ευρώ.

– Για μικρή επιχείρηση με εξυπηρετούμενο δάνειο και έως 50 άτομα προσωπικό: να έχει κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, καταθέσεις έως 5 εκατ. ευρώ, μετοχές ή ομόλογα κλπ αξίας έως 750.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 10 εκατ. ευρώ.

– Μια μεσαία επιχείρηση που έχει εξυπηρετούμενο δάνειο και έως 250 άτομα προσωπικό , πρέπει να έχει κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ, καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ, λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα έως 3,75 εκατ. και ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 50 εκατ. ευρώ.

2. Ενίσχυση στις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού από το ΕΣΠΑ για την επανεκκίνησή τους. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

3. Επιστρεπτέα 7 με διπλάσια ποσά σε περισσότερους δικαιούχους

4. Επιδότηση Παγίων Δαπανών, για να πληρώνουν πολύ λιγότερο φόρο επιχειρήσεις με εργαζόμενους αλλά και ζημιές από το 2020.

Τα μέτρα αυτά θα προστεθούν σε όσα ανακοίνωσαν αναλυτικά χθες οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας:

5. Αναστολή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών: Για πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φόρων και εισφορών. Η δόση μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.

6. Μηδενικά ενοίκια: Πλήρης απαλλαγή από τα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με αποζημίωση από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς. Έκπτωση θα έχουν και εργαζόμενοι σε αναστολή για 1η ή φοιτητική κατοικία.

7. Διπλή «δόση» αποζημίωσης στους εκμισθωτές υπό όρους

8. Επιταγές: αναστέλλεται η σφράγιση κατά 30 ημέρες, για προθεσμίες που λήγουν έως 30 Απριλίου 2021. Αντίστοιχα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. για τους κομιστές αξιογράφων, βάσει κριτηρίων.

9. αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναλογικά υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως, για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται.

10. επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μήνες.

Επεκτείνεται το μέτρο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο 2021. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα την περίοδο Ιανουάριου – Απριλίου 2021.