ΔΥΠΑ: 200.000 νέες θέσεις εργασίας με τα νέα προγράμματα – Δείτε τη λίστα

Θέσεις εργασίας: Στη μάχη της μείωσης της ανεργίας ρίχνεται η ΔΥΠΑ. Νέα εξαγγελία και δεσμεύσεις για 200.000 δουλειές.

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές και οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις για αυξήσεις, επιδόματα και θέσεις εργασίας έχουν ήδη ξεκινήσει. Τελευταία ανακοίνωση, εκείνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι αμέσως επόμενο διάστημα θα βγουν περίπου 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας μέσω της ΔΥΠΑ.

«Στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω από το 10% το 2024» δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνοπτικά, από τις 200.000, οι 68.000 θα καλυφθούν από Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα η ΔΥΠΑ σχεδιάζει προγράμματα για 111.000 θέσεις εργασίας που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνουν νέες δράσεις, συμβουλευτική και κατάρτιση και θα απευθύνονται σε γυναίκες, νέους και μακροχρόνια ανέργους, ενώ άλλες 22.000 θέσεις τρέχουν ή θα τρέξουν άμεσα με άλλα προγράμματα.

Οι πρώτες 30.000 νέες θέσεις εργασίας

Οι 30.000 έχουν ανοίξει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούν νεότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, θα είναι ορισμένου χρόνου από 7 έως 18 μήνες και ο μισθός θα ξεκινά από τα 713 ευρώ, ενώ θα φτάνει το ανώτερο τα 951 ευρώ. Στα 951 ευρώ, είναι μόνον όσοι άνεργοι έχουν συμπληρώσει το 12μηνο επιδοτούμενης ανεργίας.

Παράλληλα, οι 10.000 θέσεις αφορούν νέους άνεργους από 18 έως 30 ετών, εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ και τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Οι άλλες 10.000 αφορούν ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας των οποίων η επί μακρόν απομάκρυνση από την αγορά εργασίας δυσκολεύει την επανένταξή τους. Έχει προϋπολογισμό 119,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων.

Οι 10.000 που κλείνουν τις 30.000, αφορά ανέργους που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας και θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους.

Ο πρώτος κύκλος θα ωφελήσει 7.000 άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

  • άνεργες μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους
  • μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών
  • άτομα άνω των 55 ετών που είναι άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών
  • άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και Ρομά

Έρχονται τον Μάιο ακόμα 38.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Οι 38.000 νέες θέσεις που θα δρομολογηθούν μέχρι το Μάιο θα αφορούν σε προγράμματα με έμφαση σε γυναίκες και  πράσινη οικονομία. Θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε πόλεις με υψηλά ποσοστά ανεργίας και οικονομίες σε μετάβαση.

Έτσι, για παράδειγμα σχεδιάζεται πρόγραμμα για ανέργους 25-45 ετών στο πλαίσιο του οποίου η  επιδότηση θα είναι πάνω από 60-65% και για τις ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια θα φτάνει και το 80% .

Παράλληλα η ΔΥΠΑ σχεδιάζει προγράμματα για 111.000 θέσεις εργασίας που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνει νέες δράσεις, συμβουλευτική και κατάρτιση και θα απευθύνεται σε  γυναίκες, νέους και  μακροχρόνια ανέργους.

Θα ξεκινήσουν σταδιακά μετά την άνοιξη και θα δίνουν έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην πράσινη και γαλάζια (ναυτιλία ναυπηγεία) οικονομία καθώς και στην ψηφιακή οικονομία.

Παράλληλα, άλλες 22.000 θέσεις τρέχουν ή θα τρέξουν άμεσα με άλλα προγράμματα.

Χατζηδάκης: Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, «οι Ημέρες Καριέρας σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι καθημερινότητα. Εδώ ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2021. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει 14 τέτοιες εκδηλώσεις με συμμετοχή 700 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν προσφέρει 18.000 θέσεις εργασίας. Ήρθαν σε αυτές 28.000 άνεργοι. Και είναι πολύ σημαντικό ότι το μήνυμα που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές είναι ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αλλάζει και αρχίζει να λειτουργεί σαν ευρωπαϊκή υπηρεσία που φέρνει κοντά επιχειρήσεις και ανέργους. Γιατί έχει μετασχηματιστεί χάρη στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με το νόμο «Δουλειές Ξανά».

«Όπως το Επίδομα Εργασίας, την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των ωφελημάτων που παρέχει και το σύστημα τριών προσφορών και τριών αρνήσεων για τις θέσεις που προτείνονται στους ανέργους. Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 263.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Και η συμβολή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι καθοριστική, καθώς πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί λόγω της ενεργούς συμμετοχής της ΔΥΠΑ και της επιτάχυνσης των προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στον χαιρετισμό του, πριν από την έναρξη της συζήτησης.

Πρωτοψάλτης: 109.000 προσλήψεις χάρη στη ΔΥΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πρωτοψάλτης, σε διάστημα 42 μηνών, από τις αρχές Αυγούστου 2019 έως τα τέλη του φετινού Ιανουαρίου, έχουν γίνει περισσότερες από 109.000 προσλήψεις χάρη σε προγράμματα και πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ, αριθμός – ρεκόρ που αντιστοιχεί σε σχεδόν 2.600 προσλήψεις ανά μήνα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο ρυθμός προσλήψεων έχει υπερτριπλασιαστεί (+240%) σε σύγκριση με τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, καθώς ανάμεσα στο 2015 και στον Ιούλιο του 2019 ο απολογισμός ήταν 41.155 προσλήψεις, που αναλογεί σε 762 ανά μήνα.