PLUS

Δραματική έκκληση: «Δεν φτάνει το εμβόλιο…»

Κορονοϊός: Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις και να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστασίας που ίσχυαν έως τώρα απέναντι στην πανδημία Covid-19, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς μόνο επειδή έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου. Πρέπει ακόμη να προστατευθούν», δήλωσε η Δρ. Μαριάνγκελα Σίμα, βοηθός γενικού διευθυντή του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τα κεντρικά γραφεία της Γενεύης.

«Μόνο το εμβόλιο δεν θα σταματήσει τη μετάδοση της κοινότητας», πρόσθεσε ο Simao. «Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μάσκες με συνέπεια, να βρίσκονται σε αεριζόμενους χώρους, την υγιεινή των χεριών, να διατηρούν τις αποστάσεις, να αποφεύγουν το πλήθος. Αυτό εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό, ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί όταν συνεχίζεται η μετάδοση κοινότητας».

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι ζητούν από τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να συνεχίσουν να «μένουν ασφαλείς», να κρατούν τα μέτρα ασφαλείας επειδή ένα μεγάλο μέρος του κόσμου παραμένει μη εμβολιασμένο και οι εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές, όπως το Δέλτα, εξαπλώνονται σε πολλές χώρες, προκαλώντας νέο κύμα μολύνσεων.

«Ναι, μπορείτε να περιορίσετε ορισμένα μέτρα και χώρες έχουν διαφορετικές συστάσεις ως προς αυτό. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ανάγκη για προσοχή», δήλωσε ο Δρ. Dr. Μπρους ΑϊλγουοντBruce, ανώτερος σύμβουλος του γενικού διευθυντή της ΠΟΥ, κατά την ενημέρωση. «Όπως βλέπουμε, εμφανίζονται νέες παραλλαγές».

Κορονοϊός: Η άγνωστη παρενέργεια από τη χρήση μάσκας

Η πανδημία του κορονοϊού έχει έρθει για να… μείνει καθώς φαίνεται και μαζί και οι μάσκες, οι οποίες είναι απαραίτητες σε οποιαδήποτε μετακίνησή μας.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν επιστήμονες από Ευρώπη και ΗΠΑ, αυξάνονται οι ασθενείς με συμπτώματα ξηρότητα και έντονης ενόχλησης ή και πόνου στα μάτια.

«Από τότε που άρχισε η εκτενής χρήση των προστατευτικών μασκών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία μας από τον νέο κορωνοϊό, άρχισαν να αυξάνονται και τα κρούσματα ξηροφθαλμίας», λέει ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School).

Μάλιστα υπάρχει και ειδικός ιατρικός όρος για να περιγράψει την κατάσταση: προκαλούμενη από τη μάσκα οφθαλμική ξηρότητα (MADE: Mask-associated dry eye).

«Πολλοί ασθενείς μας με προϋπάρχουσα ξηροφθαλμία αναφέρουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, ενώ άνθρωποι που έως τώρα δεν είχαν πρόβλημα, νιώθουν ενοχλήματα στα μάτια και θολώνει η όρασή τους, ιδιαίτερα όταν διαβάζουν ή χρησιμοποιούν για ώρες ψηφιακές συσκευές, φορώντας τη μάσκα τους».

Επιστήμονες από το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Magna Graecia, στο Καταντζάρο της Ιταλίας, δημοσίευσαν μελέτη με 107 τυχαία επιλεγμένους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής.

Οι 11 από αυτούς (ποσοστό 10,3%) ανέφεραν ότι μετά τη χρήση μάσκας έχουν παρουσιάσει ενοχλητικά συμπτώματα στα μάτια ή έχουν επιδεινωθεί αυτά που ήδη είχαν, ενώ άλλοι 21 (το 19,6%) είπαν ότι καθημερινά χρειάζονται υποκατάστατα δακρύων.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν την μελέτη τους στο ιατρικό περιοδικό Graefe’s Archive for Clinical & Experimental Ophthalmology, αποδίδουν το φαινόμενο στην μετατόπιση της μάσκας ή στο ότι δεν ταιριάζει πάντοτε σωστά στο πρόσωπό μας.

Αυτό έχει ως συνέπεια να διαχέεται ο αέρας της εκπνοής προς τα μάτια, προκαλώντας γρήγορη εξάτμιση των δακρύων και αφήνοντας τα μάτια δίχως το φυσικό λιπαντικό τους.

Πιο πρόσφατα ακόμα, επιστήμονες από το Τμήμα Οφθαλμολογίας & Οπτικών Επιστημών του Οφθαλμολογικού Κέντρου John A. Moran στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, δημοσίευσαν άρθρο που αναφέρει ότι ο σχετιζόμενος με τη χρήση μάσκας ερεθισμός της επιφάνειας των ματιών μπορεί να έχει έναν πρόσθετο κίνδυνο: να αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των ματιών.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ) ήδη από τον Φεβρουάριο είχε αναφέρει ότι μία πιθανή οδός μετάδοσης του κορονοϊού είναι μέσω του βλεννογόνου των ματιών. Όταν αυτός είναι ξηρός, ερεθισμένος ή/και τον τρίψουμε με μολυσμένα χέρια, μπορεί να μολυνθεί από τον κορονοϊό ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο.

Επομένως, «ο έλεγχος της ξηρότητας και του ερεθισμού έχει μεγάλη σημασία για όσους χρησιμοποιούν παρατεταμένα τις μάσκες», γράφουν οι επιστήμονες της Γιούτα στο ιατρικό περιοδικό Opthalmology and Therapy.

«Η ξηροφθαλμία εκδηλώνεται με ενοχλήσεις στα μάτια (σαν να υπάρχει σκουπιδάκι), έντονο κοκκίνισμα και θόλωμα της όρασης», λέει ο δρ Κανελλόπουλος. «Οι πιθανές αιτίες της είναι πολλές. Άλλες από αυτές σχετίζονται με τα μάτια καθαυτά και άλλες με συστηματικά νοσήματα, την ηλικία, το φύλο ή τη λήψη φαρμάκων.

Υπάρχουν όμως και παράγοντες του τρόπου ζωής που την ευνοούν.

Η υπερβολική χρήση ψηφιακών συσκευών (λάπτοπ, smartphones κ.λπ.), η φτωχή ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, η ρύπανση του αέρα, ακόμα και οι συνθήκες που οδηγούν σε γρήγορη εξάτμιση των δακρύων (όπως ο δυνατός κλιματισμός στον χώρο ή το να κάθεται κάποιος στη ροή ενός ανεμιστήρα) είναι μερικοί από αυτούς τους παράγοντες.

Σε αυτούς φαίνεται πως πρέπει να προστεθούν και οι μάσκες προσώπου, όταν δεν τοποθετούνται σωστά και αφήνουν τα μάτια εκτεθειμένα στην αναπνοή μας».

Κορονοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν από την εκτεταμένη χρήση μάσκας

Παρότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι ακόμα ελλιπή, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποιες πληθυσμιακές ομάδες θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτες την ανάπτυξη ξηροφθαλμίας από τη χρήση μάσκας.

Τέτοιες ομάδες είναι, π.χ., οι ηλικιωμένοι (παρουσιάζουν εκ φύσεως μειωμένη παραγωγή δακρύων), οι χρήστες φακών επαφής (ο φακός μπορεί να διαταράξει το δακρυϊκό στρώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας αν η μάσκα εξωθεί τον αέρα προς τα μάτια) και όσοι εργάζονται ή διαβάζουν με τις ώρες σε ψηφιακές συσκευές φορώντας μάσκα (αυτή είναι μία αυξανόμενη τάση κατά την πανδημία).

Ευτυχώς, με μερικά απλά μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα, τονίζει ο δρ Κανελλόπουλος.

«Το πρώτο βήμα είναι να γίνει μια αξιολόγηση από τον οφθαλμίατρο, ώστε να επιβεβαιωθεί η ξηροφθαλμία και η αιτία της. Ύστερα, ο πάσχων πρέπει να βεβαιωθεί ότι φορά σωστά τη μάσκα, ειδικά αν φορά και γυαλιά (διορθωτικά ή ηλίου)», λέει.

«Πρέπει ακόμα να βεβαιωθεί ότι η μάσκα δεν παρεμποδίζει το βλεφάρισμα. Η χρήση τεχνητών δακρύων μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει το κατάλληλο προϊόν για κάθε ασθενή, με βάση το ιατρικό ιστορικό του.

Απαραίτητο είναι ακόμα να περιορίζεται όσο είναι δυνατόν η παραμονή σε κλιματιζόμενο ή με αέρα χώρο όταν φοράει το άτομο μάσκα, καθώς και να γίνονται τακτικά διαλείμματα κατά τη χρήση ψηφιακών συσκευών».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνουν οι πάσχοντες είναι να πετάξουν τις μάσκες. «Οι μάσκες αποτελούν προς το παρόν ένα από τα κύρια μέτρα προστασίας εναντίον του κορωνοϊού. Ήρθαν απότομα στη ζωή μας και φαίνεται πως θα μείνουν για αρκετό καιρό», τονίζει ο καθηγητής.

«Πρέπει λοιπόν να τις φοράμε, τηρώντας ταυτοχρόνως και τα άλλα μέτρα προστασίας. Όσο για την ξηροφθαλμία, αυτή ευτυχώς μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί».

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της Covid19

Αν και σήμερα ο κορονοϊός έχει προκαλέσει πανδημία τρομακτικής έκτασης και έντασης σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, λίγοι είναι εκείνοι που γνώριζαν ότι οι κορονοϊοί προϋπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια στον κόσμο, και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ ανθρώπων.

Υπάρχουν στελέχη που ανήκουν στην κατηγορία των κορονοϊών, τα οποία πλήττουν ομάδες του ζωικού βασιλείου.

Ο κορονοϊός, λοιπόν, ανήκει σε μια κατηγορία ιών, που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Το 2019, εντοπίστηκε νέο στέλεχος της κατηγορίας αυτής, το οποίο προκάλεσε το ξέσπασμα μιας νέας ασθένειας στην πόλη Wuhan της Κίνας. Σήμερα ο ιός αυτός είναι πλέον γνωστός, ως η αιτία της πανδημίας COVID-19 και η επίσημη ονομασία του είναι SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2).

Είναι απαραίτητο πλέον, να γνωρίζουμε όλοι τα συμπτώματα του κορονοϊού, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα, σε περίπτωση που νοσήσουμε. Τα συμπτώματα εμφανίζονται από 2 εώς 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και μπορεί να παρατηρηθούν μεμονωμένα, κατά ομάδες ή και καθόλου (δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ακόμα σε τι βαθμό μεταδίδεται ο ιός από τα ασυμπτωματικά περιστατικά). Μερικά από τα συχνότερα είναι:

  • Ο πυρετός
  • Ο βήχας
  • Η κόπωση
  • Η απώλεια γεύσης και όσφρησης

Λιγότερο συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνους στους μύες
  • Ρίγος
  • Ξηρολαιμία
  • Συνάχι
  • Πονοκέφαλο
  • Πόνο στο στήθος
  • Επιπεφυκίτιδα

Στην παραπάνω λίστα, προστίθενται κατά περίπτωση και άλλα, λιγότερο συχνά συμπτώματα, όπως εξανθήματα, διάρροια και εμετοί. Σε περίπτωση που βιώσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, ή έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον COVID-19, καλέστε τον γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ (2105212054) για να σας καθοδηγήσουν. Μοιραστείτε μαζί τους το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και εάν έχετε πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι πρόσφατα.

Τα παιδιά έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους ενήλικες, συνήθως σε πιο ήπια μορφή, ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποια σοβαρότερη ασθένεια ή επιπλοκή, καθώς ο COVID-19 γίνεται επικινδυνότερος αναλογικά με την αύξηση της ηλικίας.

Σε υψηλότερο βαθμό κινδύνου βρίσκονται, επίσης, οι ασθενείς χρόνιων νοσημάτων. Μερικά από τα νοσήματα υψηλής επικινδυνότητας είναι:

  • Οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις
  • Ο καρκίνος
  • Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Ο Διαβήτης Τύπου 2
  • Η παχυσαρκία
  • Η βεβαρημένη υγεία λόγω καπνίσματος
  • Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ)
  • Η Δρεπανοκυτταρική Αναιμία
  • Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων
  • Η εγκυμοσύνη

Άλλα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και την πρόκληση σοβαρότερων ασθενειών λόγω COVID-19 είναι:

  • Το άσθμα
  • Οι παθήσεις στα νεφρά
  • Οι χρόνιες παθήσεις στους πνεύμονες
  • Οι παθήσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα
  • Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης μυελού των οστών, λόγω HIV ή λήψης ορισμένων φαρμάκων
  • Ο Διαβήτης Τύπου 1
  • Η υψηλή Πίεση.
Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago