Δώρο Χριστουγέννων 2020

Δώρο Χριστουγέννων 2020 – πληρωμή: Από ανατροπή σε ανατροπή πηγαίνει το θέμα της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων με τα σενάρια να διαδέχονται το ένα το άλλο! Διαβάστε στο xristika.gr ποιο είναι το τελευταίο που εξετάζει η κυβέρνηση.

Το κράτος μελετά το ενδεχόμενο να καταβάλλει το μερίδιο που αναλογεί στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας με βάση τον ονομαστικό μισθό και όχι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, καταβάλλεται προσπάθεια για όσους εργαζόμενους τέθηκαν σε αναστολή να λάβουν ως Δώρο Χριστουγέννων τον ονομαστικό τους μισθό και να μην υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ για το διάστημα που ήταν σε αναστολή, όπως συνέβη με το Δώρο του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, η Αννα Στρατινάκη, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να δούμε πόσοι έχουν μπει σε αναστολή και για ποια χρονικά διαστήματα μαζί με τους εργαζομένους που θα μπουν και τον Νοέμβριο έτσι ώστε, εάν αποφασίσουμε, να πάμε σε δώρο επί του ονομαστικού μισθού.

Να δούμε εάν αυτό, μπορεί να γίνει δημοσιονομικά».

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Οι φετινές ημερομηνίες καταβολής

Εν τω μεταξύ, τις ημερομηνίες πληρωμής του δώρου Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, χθες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης.

Τις ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος των 800 ευρώ για τους εργαζομένους που θα τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Νοέμβριο, αλλά και του δώρου των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Υπογράμμισε δε ότι είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή από την 1η Νοεμβρίου και θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 800 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι θα πληρωθούν αναλογικά με τις ημέρες που θα είναι σε αναστολή.

«Δεν είναι εικονικό, ούτε πλασματικό.

Όπως δόθηκαν τα 534 ευρώ έτσι θα γίνει και με τα 800 ευρώ.

Μπορεί να ξεκίνησε από τις 4 Νοεμβρίου, όμως πολλοί μπήκαν από την 1η του μηνός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας:

  • Εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα πληρωθούν το επίδομα από τις 7 Δεκεμβρίου έως το τέλος του μήνα.
  • Στους εργαζομένους των κλειστών επιχειρήσεων θα καταβληθούν τα χρήματα το διάστημα μεταξύ 28 Νοεμβρίου- 3 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στο δώρο των Χριστουγέννων, ο Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι «έχουμε πει ότι θα καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου από τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια το κράτος θα καταβάλει αυτά που πρέπει στις επιχειρήσεις».

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Τι αναφέρει η διάταξη του Σεπτεμβρίου

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που ορίζεται στην σχετική ΚΥΑ του 1981, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι δικαιούνται το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα για το οποίο λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού και καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πώς υπολογίζεται 

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr