Self Test: Ανακοινώθηκε 1η Απριλίου αλλά δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Πλέον, ο καρκίνος θα ανιχνεύεται με self test στα φαρμακεία στην Ελλάδα. Όλες οι πληροφορίες και η ανακοίνωση στο xristika.gr.
Πρωτοποριακή μέθοδος πρόληψης κατά του καρκίνου ξεκινά και στα φαρμακεία της Ελλάδας, με τα self test να ρίχνονται στη μάχη ανίχνευσης ύποπτων συμπτωμάτων, που μπορεί να ανοίγουν τον δρόμο για εξετάσεις σε αρκετούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε την πρώτη μέρα του Απριλίου, το νέο αυτοδιαγνωστικό τεστ θα δίνεται στα φαρμακεία δωρεάν, σε ανθρώπους συγκεκριμένων ηλικιακών κριτηρίων.
Πιο αναλυτικά, δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, θα έχουν πολίτες ηλικίας από 50 έως 70 ετών, οι οποίοι θα ενημερώνονται με SMS στο κινητό τους. Δεν θα χρειαστεί να κάνουν καμία αίτηση ενδιαφέροντος, αφού τους αφορά όλους και το μόνο κριτήριο είναι ηλικιακό.
Self test για τον καρκίνο – Πώς λειτουργεί
Το Colon test ανιχνεύει μη ορατό αίμα και κρυφό αίμα στα κόπρανα (FOBT – Fecal Occult Blood Test ή FIT Ανοσοχημικό Τεστ Κοπράνων) με μια διαδικασία που εντοπίζει μικροσκοπικές ποσότητες αίματος στο πεπτικό σύστημα.
Η διαδικασία είναι εύκολη και μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς προηγούμενους διατροφικούς περιορισμούς.
Ένα θετικό αποτέλεσμα από το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σημαίνει ότι εντοπίστηκε αίμα στο δείγμα κοπράνων σας.
Περίπου ένα στα 14 άτομα θα έχουν θετικό αποτέλεσμα από το self test FOBT.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι μια μικρή αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως πολύποδες στο έντερο, αιμορροΐδες ή φλεγμονή, και δεν αποτελεί απαραίτητα σημάδι καρκίνου. Το αίμα μπορεί επίσης να προέρχεται από πληγή, όπως έλκος στομάχου, ή ακόμα και από το στόμα ή τη μύτη.
Ένα θετικό αποτέλεσμα απαιτεί περαιτέρω εξετάσεις και άμεση επικοινωνία με γαστρεντερολόγο.
Τα FIT ή FOBT είναι επί του παρόντος τα πιο δοκιμασμένα και ευρέως διαθέσιμα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Αν και κανένα τεστ δεν είναι 100% ακριβές, τα FIT ή FOBT είναι από τα πιο αξιόπιστα σήμερα.
Η εξέταση αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο σε ποσοστό 83%
Μια νέα εξέταση αίματος έρχεται να φέρει επανάσταση στην ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς σε ποσοστό 83% κατάφερε να τον ανιχνεύσει.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine την Τετάρτη, αναφέρει ότι το τεστ ανίχνευσε σωστά τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο 83% των ατόμων που επιβεβαίωσαν ότι είχαν τη νόσο που διέτρεχαν μέσο κίνδυνο και δεν παρουσίαζαν συμπτώματα. Για το 10% των ανθρώπων, έδειξε ψευδώς ότι μπορεί να έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου όταν η κολονοσκόπηση δεν βρήκε τίποτα.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την ανάπτυξη νέων εργαλείων για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ αντιμετωπίζεται πιο εύκολα», δήλωσε ο συγγραφέας Δρ William M. Grady, γαστρεντερολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Center0. «Το τεστ» συμπλήρωσε «το οποίο έχει μεγάλο ποσοστό ακρίβειας για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι παρόμοιο με τα τεστ κοπράνων που χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για ασθενείς που διαφορετικά ενδέχεται να αρνηθούν τις τρέχουσες επιλογές προληπτικού ελέγχου».
Ο επικεφαλής ιατρικός ανταποκριτής του CBS News, Δρ. Jon LaPook, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone Health, είπε ότι αυτό υπόσχεται να βοηθήσει στην εισαγωγή μιας εναλλακτικής λύσης σε σχέση με τις τρέχουσες προληπτικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κολονοσκόπησης, της εξέτασης κοπράνων για αίμα και των κοπράνων για γενετικό υλικό.
«Μια εξέταση αίματος είναι ελκυστική επειδή είναι σχετικά εύκολο να γίνει και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος που μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να κάνουν εξετάσεις κοπράνων», είπε. «Στη μελέτη του New England Journal, το τεστ αίματος DNA χωρίς κύτταρα ανίχνευσε το 83% των καρκίνων του παχέος εντέρου αλλά μόνο το 65% (11 από 17) από αυτούς στο στάδιο 1, που είναι στατιστικά οι πιο ιάσιμοι, και περιμένω περαιτέρω έρευνα για να βοηθήσω καθορίζουν τον ρόλο του στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου».
Το τεστ δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες δεν το καλύπτουν, αλλά πωλείται ήδη στις ΗΠΑ για 895 δολάρια, σύμφωνα με το Associated Press. Ο κατασκευαστής του τεστ, Guardant Health, αναμένει μια απόφαση του FDA φέτος, ανέφερε το πρακτορείο.
3 τροφές που προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Οι υγιεινές συνήθειες είναι αυτές που μπορούν να «χτίσουν τείχος» και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας νόσου, που μπορεί ακόμα και να μας κοστίσει τη ζωή.
Όσον αφορά συγκεκριμένα τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η κολονοσκόπηση είναι η μέθοδος που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τους πολύποδες στο έντερο και να τους αφαιρέσουμε πριν εξελιχθούν σε κακοήθεις.
Η έγκαιρη διάγνωση έχει υψηλά ποσοστά ίασης στα αρχικά στάδια. Η κατανάλωση αλκοόλ και ανθυγιεινών τροφών, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.
Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
Μια νέα μελέτη (που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και που δημοσιεύεται στο περιοδικό Immunity) έρχεται για να μας δώσει «food for thought», αποκαλύπτοντας τρεις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι χημικές ουσίες που παράγονται από το μπρόκολο, την λαχανίδα και το λάχανο μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Μια διατροφή πλούσια σε Ινδολο-3-καρβινόλη (Indole 3 Carbinol -I3C)-μια μεγάλης βιολογικής σημασίας ένωση που βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στα σκουροπράσινα λαχανικά και προκύπτει από την πέψη τους- μπορεί να μας προστατέψει από φλεγμονές του εντέρου και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η μελέτη προσφέρει μια σαφή απόδειξη για το πώς το I3C στην διατροφή μας μπορεί να είναι ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο, ενεργοποιώντας έναν υποδοχέα που ονομάζεται aryl hydrocarbon receptor (AhR).
Ο συγκεκριμένος υποδοχέας δρα ως περιβαλλοντικός αισθητήρας μεταφέροντας σήματα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου και προστατεύοντάς μας από φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο.
«Μελετήσαμε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που δεν μπορούν να παράγουν ή να ενεργοποιήσουν το AhR στα έντερά τους, και εντοπίσαμε ότι εύκολα ανέπτυξαν φλεγμονή στο έντερο που εξελίχθηκε σε καρκίνο του παχέος εντέρου» αναφέρει η γιατρός Amina Metidji στο Francis Crick Instutute.
Οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να γίνουν «ασπίδα» για τον οργανισμό, προλαμβάνοντας τον καρκίνο του παχέος εντέρου.