Σάλος με τα τεστ κορονοϊού: «Απάτη» τα self test και τα rapid – Μας κοροϊδεύουν

Τεστ κορονοϊού: Το πρωί θετικό το self test, το απόγευμα αρνητικό το rapid test και το βράδυ θετικό το PCR. Εκνευρισμός για την έλλειψη αξιοπιστίας στα τεστ κορονοϊού. Τι έχει συμβεεί. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν την Όμικρον όταν έχει μολυνθεί ο φάρυγγας και το σάλιο, πριν ακόμη ο ιός φθάσει στη μύτη, υποστηρίζει Αμερικανός λοιμωξιολόγος

Το rapid test με τη χρήση στειλεού για τη λήψη δείγματος από τη μύτη, δεν ανιχνεύει με αξιοπιστία την μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορωνοϊού μέσα στις πρώτες ημέρες από μία μόλυνση, επομένως οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν έγκριση για να επιτρέψουν στους χρήστες να συλλέξουν με ασφάλεια δείγμα από τον φάρυγγα, σύμφωνα με Αμερικανό λοιμωξιολόγο.

Ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έχει εκφράσει προβληματισμό σχετικά με την ασφάλεια της λήψης δείγματος από τον φάρυγγα, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού.

Οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν την Όμικρον όταν έχει μολυνθεί ο φάρυγγας και το σάλιο, πριν ακόμη ο ιός φθάσει στη μύτη, επομένως η λήψη δείγματος από τη μύτη ενώ είναι ακόμη πολύ νωρίς δεν θα ανιχνεύσει τη μόλυνση, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Δρ. Μάικλ Μίνα, πρώην καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και σήμερα επικεφαλής επιστημονικός αξιωματούχος στο eMed.

Σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη στο medRxiv, αναλύονται οι περιπτώσεις 29 εργαζομένων σε τομείς «υψηλού κινδύνου» που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον και έκαναν παράλληλα PCR και τεστ αντιγόνου σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Τα μοριακά τεστ (PCR) ανίχνευσαν τον ιό κατά μέσο όρο τρεις ημέρες πριν τα rapid test με λήψη δείγματος από τη μύτη προκύψουν θετικά.

«Ενώ κάποιοι είναι αρνητικοί σε rapid test αντιγόνου, μπορεί να έχουν ήδη υψηλό ιικό φορτίο και να το μεταδώσουν σε άλλους», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Μπλιθ Άνταμσον, της εταιρείας Infectious Economics LLC, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ένα θετικό τεστ αντιγόνου είναι πολύ αξιόπιστο, σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Μίνα και συμβουλεύει: «Όταν έχεις συμπτώματα, υπέθεσε πως είσαι θετικός», αλλά περίμενε να κάνεις το τεστ αντιγόνου έπειτα από την πάροδο λίγων ημερών. Τα rapid test «ανιχνεύουν την Όμικρον μια χαρά», όταν πλέον έχει φθάσει στη μύτη, εξήγησε.

Τεστ κορονοϊού: Ο ΕΟΦ ανακαλεί self test – Αν το έχετε πετάξτε το αμέσως

Για πρώτη φορά ο ΕΟΦ προχωρά σε ανάκληση αυτοδιαγνωστικού τεστ κατά του κορονοϊού, το οποίο κρίνεται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Ο ΕΟΦ αποφάσισε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης καθώς και ανάκλησης από την αγορά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, του διαγνωστικού τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 NASOCHECKcomfort SARS-CoV-2 Antigen-Schnelltest.

Κατασκευαστής: BEIJING LEPU MEDICAL TECHNOLOGY CO LTD (Κίνα). Εξουσιοδοτημένος Αντιπρόσωπος για την EE: LEPU MEDICAL (EUROPE) COOPERATIEF UA (Ολλανδία).

Η απόφαση αναφέρει:

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 6, παρ. II, εδ.8 του Ν. 1316/1983 (ΦΕΚ 3 Α’) « Ίδρυση, οργάνωση και αρμοδιότητες του Ε.Ο.Φ.» όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 25 του Ν.3730/2008 (ΦΕΚ 262 Β’)

2. Το άρθρο 3, παρ. 1γ) του Ν. 1316/1983 (ΦΕΚ 3 Α’) «Ίδρυση, οργάνωση και αρμοδιότητες του Ε.Ο.Φ.»

3. Τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης ΔΥ8δ/οικ.3607/892/ΦΕΚ Β/1060/10-08-2001 Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς την Οδηγία 98/79/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 1998 για τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

4. Την υπ. αριθμ. 41343/2021 αίτηση της εταιρείας Α ΓΛΥΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ στο Εθνικό Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΦ

5. Την από 10/12/2021 Εισήγηση προς τον Πρόεδρο του ΕΟΦ της Διεύθυνσης Αξιολόγησης Προϊόντων/Τμήμα Αξιολόγησης Υγειονομικού Υλικού

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την Απαγόρευση Διακίνησης και Διάθεσης και την Ανάκληση από την αγορά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, του διαγνωστικού τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2, NASOCHECKcomfort SARS-CoV-2 Antigen-Schnelltest (Κατασκευαστής: BEIJING LEPU MEDICAL TECHNOLOGY CO., LTD, Κίνα, Εξουσιοδοτημένος Αντιπρόσωπος: LEPU MEDICAL (EUROPE) COOPERATIEF U.A, Ολλανδία), το οποίο δε φέρει Σήμανση CE σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδ.98/79/ΕΚ.

Τεστ κορονοϊού: Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα σε παιδιά

Αγωνία σε γονείς για την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά. Ανησυχούν και οι επιστήμονες. Γιατί ο κορονοϊός απειλεί πλέον και μικρότερες ηλικίες. Τι πρέπει να προσέξουμε, τι ισχύει για το εμβόλιο σε παιδιά. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Την επαγρύπνηση των γονέων ζήτησε ο Επίκουρος καθηγητής παιδοπνευμονολογίας, Χάρης Κατσαρδής, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Στις Έξι» για τα συμπτώματα του κορονοϊού σε παιδιά.

«Οι γονείς θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι όταν το παιδί κάνει πυρετό και έχει έντονο βήχα. Επίσης ο κορονοϊός συχνά προκαλεί κόπωση. Αν δείτε ένα παιδί που κάθεται στον καναπέ πρέπει να ενεργήσετε άμεσα» είπε ο κ. Κατσαρδής.

Τρεις είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι γονείς εάν υπάρχει υποψία για μόλυνση από κορονοϊό:

  • Εξέταση του παιδιού με self test
  • Επικοινωνία με τον παιδίατρο
  • Ενημέρωση για τυχόν κρούσματα στο σχολείο

Ο κ. Κατσαρδής σημείωσε ότι οι γονείς παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο θα πρέπει να καταφεύγουν συχνά στο self test ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν νοσούν, καθώς συνήθως τα παιδιά παραμένουν ασυμπτωματικά.

Ο καθηγητής, με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών, μίλησε για την ασφάλειά τους.

«Είναι αποδεδειγμένη η ασφάλεια του εμβολίου για τα παιδιά. Όπως εμβολιάσαμε τους εφήβους και δεν είχαμε ουσιαστικά προβλήματα, έτσι θα γίνει και με τα παιδιά 5-11 ετών. Μέχρι τώρα τα πειράματα που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει όλοι μας και ειδικά όσοι έχουν κάποιον δημόσιο λόγο να τονίσουμε ότι το εμβόλιο είναι δώρο Θεού και πρέπει να το ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ».

«Ο Θεός μας έδωσε τη γνώση, τη δυνατότητα της έρευνας. Πρέπει να αναλογιστούμε πόσους θανάτους θα είχαμε αν δεν υπήρχε το εμβόλιο» κατέληξε.