Διπλασιάζεται το επίδομα θέρμανσης 2022: Πόσα χρήματα θα πάρετε

Επίδομα θέρμανσης: Οριζόντια επιδότηση για νοικοκυριά και στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ετοιμάζουν μόνιμο μηχανισμό επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος. Πόσο θα είναι το επίδομα θέρμανσης φέτος. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Περισσότερο επίδομα στην τσέπη αλλά λιγότερη θέρμανση επιφυλάσσει ο φετινός χειμώνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr το βασικό μέτρο στήριξης που εξετάζεται για τα καύσιμα, είναι να δοθεί διπλάσιο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης από πέρυσι.

Ωστόσο και πάλι τότε, τα νοικοκυριά θα είναι υποχρεωμένα να περιορίσουν την κατανάλωση και τη θέρμανση στους χώρους τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν με τις δυνατότητες και την επιδότηση που θα λάβουν, στα υπερβολικά αυξημένα κόστη.

Το μέτρο έχει ουσιαστικά «κλειδώσει» και προβλέπει να διατεθεί εφέτος 20% ή μέχρι και 50% μεγαλύτερο επίδομα (ανάλογα και με τα κριτήρια χορήγησης που θα επιλεγούν) σε περίπου έως και 30% ή 40% περισσότερους δικαιούχους εν συγκρίσει με πέρυσι.

Έτσι, παράλληλα με τις «οριζόντιες» επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, σχεδιάζεται να αυξηθεί «οριζόντια» το επίδομα για 1-1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και για όλους τους τύπους θέρμανσης που αυτά χρησιμοποιούν.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει όμως πολλούς –εκτάκτως φέτος έστω- να κλείσουν τις βάνες αερίου και να ανάψουν κλιματιστικά, σόμπες ή άλλες ηλεκτρικές πηγές θέρμανσης, οι οποίες επιδοτούνται περισσότερο ή κοστίζουν λιγότερο.

Δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί από πέρυσι, ακόμα και αν δοθεί επιδότηση φυσικού αερίου όπως αυτή που δινόταν μέχρι το καλοκαίρι, δεν θα μπορεί να καλύψει επαρκώς τις αυξημένες τιμές θέρμανσης των 800.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν αέριο.

Αλλά και αν ακόμα το κράτος επιδοτούσε 100% τις αυξήσεις αερίου, το κόστος θα ξεπερνούσε το 100 εκατ. το μήνα.

Αντιθέτως, η όποια επιδότηση τυχόν δοθεί, στο τέλος του μηνός τα λεφτά δεν θα καταλήγουν στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη να ζεσταθούν, αλλά στα ταμεία της Ρωσίας του Πούτιν για να κάνει πόλεμο.

Ωστόσο μέχρι τον Οκτώβριο που θα ανακοινωθεί και θα ισχύσει η αυξημένη επιδότηση, προβληματίζει ιδιαίτερα και απασχολεί αν είναι ασφαλής λύση το ενδεχόμενο μαζικής επιστροφής στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Και αυτό διότι οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν ήδη και μπορεί να αυξηθούν και άλλο, αν η Ρωσία αφήσει τελικά χωρίς φυσικό αέριο την Ευρώπη -που τελικά θα υποκατασταθεί από πετρέλαιο.

Η αύξηση της τιμής του, ακόμα και αν είναι λιγότερο εξωφρενική από εκείνη του αερίου, θα μπορούσε να εξανεμίσει και αυτές τις αυξήσεις επιδοτήσεων θέρμανσης που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Επίδομα θέρμανσης: Οριστικό! Θα δοθεί επιταγή ακρίβειας

Από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη οι ανακοινώσεις για την επιταγή ακρίβειας. Το τελικό ποσό, οι δικαιούχοι και τα κριτήρια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ένα από τα βασικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα αφορά στην καταβολή έκτακτου επιδόματος.

Η νέα επιταγή ακρίβειας, ύψους 200 ευρώ, θεωρείται δεδομένα πως θα περιλαμβάνεται στο «πλέγμα» μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα.

Η καταβολή της αναμένεται να «κλειδώσει» μαζί με όλα τα υπόλοιπα, όταν τελειώσει η κοστολόγηση όλων των παροχών που προσανατολίζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Μάλιστα, υπάρχει σκέψη αυτή τη φορά να ανοίξει η «βεντάλια» των δικαιούχων της επιταγής ακρίβειας εντάσσοντας μεγαλύτερο αριθμό ατόμων προερχόμενα από ευπαθείς ομάδες.

Σε αυτές συγκαταλέγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι υπερήλικες και αρκετές ακόμα κατηγορίες πολιτών.

Επίδομα θέρμανσης: Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

Σύμφωνα με τα όσα είχε γράψει το Newsbomb.gr κατά το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των μέτρων στήριξης, είναι η απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα τους 2023, το fuel pass 3 η και ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας.

Επίσης εξετάζεται ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2022 -2023, ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων και τέλος η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πριν τα μνημόνια και να φτάσει τα 751 ευρώ από 713 ευρώ που είναι αυτή την στιγμή.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται νέες φοροελαφρύνσεις που εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ενεργοποιηθούν από το 2023. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ

Συνοπτικά τα μέτρα στήριξης:

Αύξηση του κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα δώσει την κατεύθυνση για αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να την προσδιορίσει, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τις υπερκεράσει. Πληροφορίες θέλουν τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.
Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους.

Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Επιταγή ακρίβειας: Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος: Υπάρχουν σενάρια για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα θα κριθούν στο παρά πέντε και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

Fuel Pass 3: Στην περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα υπάρξει και νέος γύρος ενίσχυσης.