Ώρες αιχμής: Πόσο θα πληρώνουμε το ρεύμα. Άρχισαν οι δημοπρασίες για κάθε μία ώρα από 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.
Αρχίζει τις δημοπρασίες ο ΑΔΜΗΕ για τον περιορισμό ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δύο δημοπρασίες θα γίνουν στις 18 Ιανουαρίου και αμέσως μετά τις 19 Ιανουαρίου με εύρος τιμής από 0-400 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Επί της ουσίας, ο ΑΔΜΗΕ επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει κατά το δυνατόν μικρότερη τιμή μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε και λήγει το μέτρο με τη μείωση κατά τις ώρες αιχμής από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, στο πλαίσιο συμφωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται ότι όσο μπαίνει ο χειμώνας τόσο η ζήτηση θα αυξάνεται, άρα και η τιμή.
Το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως αντιστάθμισμα για τη μείωση της ζήτησης και θα καταβληθεί στους συμμετέχοντες εκτιμάται στα 47 ευρώ κατά μέγιστο καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή έως και 31 Μαρτίου.
Οι δημοπρασίες θα γίνουν ξεχωριστά για κάθε μία από τις τρεις συνολικά ώρες αιχμής. Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί για κάθε μια ώρα αιχμής και κάθε ημερολογιακή ημέρα προαναφερόμενης περιόδου είναι 150 MWh.
Θα γίνουν δύο κατηγορίες δημοπρασιών: Τύπου 1 που αφορά τον περιορισμό της ζήτησης σε τριμηνιαία βάση και Τύπου 2 που είναι οι μηνιαίες δημοπρασίες.
Τις ώρες αιχμής, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 5%, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα τρίωρο που θα ξεκινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα τόνισε πως πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».
Υπογραμμίζεται πως η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής που έχουν οριστεί, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν, λοιπόν, όλοι μειώσουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους!
Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη των χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος, η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση, καθώς είναι η μοναδική αγορά στην οποία δεν αποτυπώνεται η σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο του TTF, η οποία έκλεισε τον Δεκέμβριο στα 119 ευρώ/μεγαβατώρα και υποχώρησε χθες στα 72 ευρώ, επιστρέφοντας στα επίπεδα προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη (269 ευρώ για σήμερα Τρίτη) και μάλιστα με απόκλιση κατά 120 ευρώ/μεγαβατώρα ακόμη και από τη γειτονική διασυνδεδεμένη αγορά της Βουλγαρίας και πάνω από 123 ευρώ από τις αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, σε επίπεδο μήνα (Δεκέμβριος 2022) η Ελλάδα με τιμή στα 276,9 ευρώ/μεγαβατώρα είναι η 6η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, πίσω από το Βέλγιο (278,06 ευρώ), την Ιρλανδία (279,57), τη Γαλλία (279,57), την Ελβετία (289,19) και την Ιταλία (297,26). Σε επίπεδο έτους, ανεβαίνει θέση και καθίσταται η τρίτη ακριβότερη αγορά της Ευρώπης με τιμή στα 279,89 ευρώ/μεγαβατώρα, πίσω από την Ελβετία (282,43) και την Ιταλία που βρίσκεται στην πρώτη θέση με τιμή στα 304,17 ευρώ/ μεγαβατώρα.
Οι σημαντικές αποκλίσεις τιμών από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης από την περασμένη εβδομάδα με την κυβέρνηση να τις αποδίδει στον διαφορετικό τρόπο που τιμολογούν το φυσικό αέριο οι εγχώριοι παραγωγοί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πράγματι στην Ελλάδα το μοντέλο τιμολόγησης του φυσικού αερίου λαμβάνει υπόψη τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα έναντι της ημερήσιας τιμής που διαμορφώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά, μοντέλο τιμολόγησης που ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο ετεροχρονισμός αυτός δεν επιτρέπει την άμεση μετακύλιση στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος της υποχώρησης της τιμής του φυσικού αερίου, κάτι που συνέβη στις υπόλοιπες αγορές, όπου οι τιμές κατρακύλησαν ακόμη και σε μηδενικά επίπεδα.
Εάν μόνο αυτός ο παράγοντας έκανε τη διαφορά στις τιμές, τότε θα ήταν ζήτημα χρόνου η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τη μέση τιμή του Δεκεμβρίου και πολύ περισσότερο για τη μέση τιμή το 2022, αλλά και τα στοιχεία για την προ κρίσης περίοδο, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στη χονδρική αγορά.
Η βασική αιτία των υψηλών τιμών βρίσκεται στο μείγμα καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, στο οποίο κυρίαρχη θέση έχει το φυσικό αέριο με ποσοστό πάνω από 40%. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία όπου την οριακή τιμή του συστήματος μπορεί να ορίζουν για κάποιες ημέρες τα πυρηνικά, ή τη Γερμανία και τις χώρες της Β. Ευρώπης τα αιολικά, κάτι που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες όταν η αιολική παραγωγή στη Γερμανία έφτασε στο 85% και στη Δανία στο 130%, στην Ελλάδα την οριακή τιμή καθορίζει το ακριβό φυσικό αέριο. Η συμμετοχή του λιγνίτη είναι χαμηλή, ενώ οι ΑΠΕ μόνο για μερικές ώρες μπορούν να ορίσουν τιμή.
Το σχέδιο της Πορτογαλίας για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας περιλαμβάνει τον περιορισμό και του φωτισμού των Χριστουγέννων από τις 18:00 μέχρι τα μεσάνυχτα για έναν μήνα, ξεκινώντας από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης, προβλέπεται μεγαλύτερη χρήση του φυσικού φωτός, απενεργοποίηση του εσωτερικού φωτισμού κάθε φορά που οι πολίτες φεύγουν από έναν χώρο, ενώ τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμιστούν σε θερμοκρασίες 18 βαθμών τον χειμώνα και 25 βαθμών το καλοκαίρι.
Μείωση της θερμοκρασίας και σβήσιμο των πινακίδων και των φώτων στις βιτρίνες αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Βέλγιο. Από 1η Οκτωβρίου, μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Γαλλία σβήνουν τα φώτα, ενώ εμβληματικά σημεία ετοιμάζονται να βυθιστούν στο σκοτάδι. Το μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα, περισσότερο για να υπενθυμίζουν στους πολίτες την ενεργειακή κρίση, όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα φώτα που κοσμούν μνημεία της πρωτεύουσας, όπως, για παράδειγμα, τον Πύργο του Άιφελ.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…